Mesi s prstenjem kao na čuvenoj fotografiji NBA šampiona Bila Rasela 1Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Argentinski as Lionel Mesi, koji je i osmi put primio Zlatnu loptu „Frans fudbala“ za najboljeg fudbalera sveta, bio je rekorder i sa šest priznanja, a šesto mu je pripalo 2019.

Dve godine ranije jedan od najboljih sportista svih vremena je stavio potpis na doživotni sponzorski ugovor s „Adidasom“ po kojem prihoduje 25 miliona dolara godišnje. Nemački gigant u proizvodnji sportske opreme, koji pravi dresove i za Mesijev novi klub Inter iz Majamija, diči se svojim zaštitnim licem, a i njegovim znamenjem, najuglednijem u fudbalu.

Da bi se istaklo koliki je to podvig, naročito i zbog toga što je argentinski virtuoz s loptom na vrhu i u 37. letu života (jedino je engleska legenda Stenli Metjus bio i stariji – 41 godina i kusur – kad mu je 1956. dodeljena prva Zlatna lopta), „Adidas“ ga je dosetljivo stavio u ravan s dostignućem NBA šampiona Bila Rasela, proslavljenog američkog košarkaša, jednog od najboljih svih vremena.

 

Mesi je u čast osam Zlatnih lopti fotografisan s osam prstenova, po četiri na obe ruke na koje je i oslonjen glavom, a svaki prsten ima upečatljiv detalj iz njegove karijere za nezaborav.

 

Fotografija je urađena po ugledu na Raselovu, načinjenu u Bostonu 1996. Na njoj je slavni košarkaš s 11 prstenova, koji se tradicionalno dodeljuju prvacima NBA lige, a po tome mu nema ravnog u istoriji američke profesionalne košarke. Pošto znamenja ima više nego prstiju, dva je natukao na desni malić.

Rasel, koji je preminuo lane u 89. godini, bio je za 13 godina karijere šampion s čuvenim timom Bostona 1957 (finalista 1958),1959-1966 (jedini osmostruki uzastopni pobednik ikada), 1968. i 1969, a poslednja dva puta kao igrač-trener, prvi trener crnac u NBA.

Pre dve godine, osećajući da mu se bliži sudnji dan, stavio je sva svoja priznanja na aukcijsku prodaju u dobrotvorne svrhe. Njegov prvi prsten je dostigao cenu od 705.000 dolara. Ukupno je prikupljeno 7,4 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari