Lionel Messifoto EPA-EFE/ANDREU DALMAU

Bombastičan razlaz Barselone i Lionela Mesija dobio je logičan kraj u vidu obraćanja magičnog Argentinca javnosti, u kom je pred medijima u Španiji, uz reku suza, „istresao“ njegovu verziju neslavnog napuštanja mesta na kom se fudbalski zamomčio, odrastao i postao zvezda planetarnih i istorijskih razmera

– Nikada nisam zamišljao da će se sve završiti ovako. Nadao sam se da ću to učiniti na terenu, sa svojim prijateljima, saigračima i pred publikom koja bi skandirala moje ime. Oduvek sam zamišljao pun „Kamp Nou“… Na žalost, moralo je ovako da bude… – s teškom mukom je počeo obraćanje auditorijumu, u kom su na centralnom mestu bili njegovi nekadašnji klupski saborci i Barsine legende Karlos Pujol i Ćavi Ernandez, te doskorašnji  saigrači Đerar Pike, Serhio Buskets, Mark Andre Ter Štegen, Antoan Grizman…

Čovek – klub potvrdio je reči predsednika katalonskog kolosa da su obe strane htele nastavak saradnje, ali su se istom isprečili enormna dugovanja bordo-plavih, propisi Primere strogi prema onima što imaju plate veće od prihoda i nepristajanje Barselone da zbog jednog čoveka sve stavi pod hipoteku.

– Baš kao što je Laporta rekao, došao sam da potpišem ugovor, ali nisam mogao jer pravila to ne dozvoljavaju. Ništa drugo ne bih mogao da kažem. Prošle godine nisam hteo da ostanem i to sam javno rekao, sada sam hteo da ostanem, ali nije moguće… Razočaran sam, jer je ovo klub u kojem sam želeo da ostanem. Nikada nisam lagao, uvek sam bio iskren… Ponudio sam da smanjim platu za 50 odsto i nisu me više ništa pitali. Nije istina da sam odbio da smanjim platu za još 30 odsto. Uradili smo apsolutno sve kako bih ostao, ali nije se moglo….

Osvajač svega i svačega sa Barselonom ide, kaže, da bi se vratio jednog dana.

Ali, to neće biti isto kao da se „raskid“ desio u planirano vreme i na prirodan način.

– Nadam se da ću se jednog dana vratiti kako bih doneo nešto novo klubu, mnogo uspeha i zajedničkih lepih trenutaka u budućnosti… Oproštajna utakmica na mom stadionu? Da, ali ne bi bilo isto. Ovo sada je ono što se dešava, sada je trenutak. Otvoren sam, naravno, za sve što bude bilo – pričao je emotivno uznemireni Leo, uz gutanje knedli i plač između odgovaranja na novinarska pitanja.

– Neka pričaju ljudi šta hoće o meni, znam šta ostaje – uspesi, titule, pobede. Patili smo, ali ne mnogo. Kao i u životu, uglavnom samo najlepše uspomene… Barselona je jedan od najvećih klubova na svetu, ima jak sastav, a mnogi će tek da dolaze. Na kraju krajeva – svi odlaze. Kao što je i Laporta rekao – svi na kraju odlaze. Ovde je mnogo kvalitetnih igrača, biće im lako da nastave život bez mene – uverava Mesi, mada niko ne očekuje da će se stvari u dogledno vreme vratiti u normalu.

Jer, na „Kamp Nou“ ne stanuje više fudbaler kom je srednje ime rekord, a čija je odanost jednom klubu bila i ostala svetao primer modernog fudbala.

– Teško je izabrati samo jedan momenat, jer se mnogo divnih stvari dogodilo tokom ovih godina. Verovatno ću zauvek pamtiti dan kada sam debitovao u dresu prvog tima Barselone, to je dan kada sam ispunio svoj san… Bilo je i dosta teških trenutaka, ali ovo je nešto posebno. Više se ne vraćam na teren Barseloninog centra na trening, sa saigračima s kojima sa bio sve ove godine – skrušeno je zatvorio jednu knjigu čarobnjak sa loptom.

Pred vratima PSŽ-a

Mediji odavno, a sada više nego ikada, tvrde da će se Mesi skrasiti u Peri Sen Žermenu, klubu sa puno para u budžetu njegovim bivšim saigračem Nejmarom i još neostvarenom ambicijom da osvoji Ligu šampiona.

– Mnogo klubova me je zvalo, ali još nisam ni za koga potpisao… Verujem da u meni ima još materijala za vrhunski fudbal. Imao sam sreću da se nikada nisam ozbiljnije povredio. Dokle god bude postojala šansa da se takmičim i osvajam trofeje – to ću i raditi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari