Mi to u Evropi tako: Kako je argument Kristijana Ronalda pred Sudijcima o svom nepristojnom gestu retroaktivna odbrana Piksija iz Atine 1986? 1Foto: EPA-EFE/STR

Gestikulacija portugalskog fudbalskog asa Kristijana Ronalda na utakmici saudijskog šampionata, za koju se uzima da je nepristojna prema navijačima protivničkog tima, dovela ga je pred disciplinski komitet lige.

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena, svojevrsna gol-mašina, najsjajnijan zvezda Al Nasra iz Rijada, poneo se, kažu sramno, na meču s gradskim rivalom Al Šababom u prošlom kolu.

Al Nasr je kao gost pobedio s 3:2, a kada je Brazilac Taliska postigao pobedonosni pogodak u 88. minutu, pristalice Al Šababa su se s tribina okomile na Kristijana Ronalda povicima „Mesi, Mesi“, želeći da ga isporovociraju u svetlu najvećeg suparništva modernog fudbalskog doba.

Portugalac je prvo prislonio ruku na uvo, što mu se ne uzima za prestup, ali pošto je bio dirnut u živac, načinio je neprimereni gest. Iz polučučnja je prema publici mahao desnom rukom u visini prepona.

 

Disciplinski i etički komiteti Fudbalske federacije Saudijske Arabije su pokrenuli istragu.

Govori se da će Kristijano Ronaldo biti kažnjen s dva meča zabrane igranja, ali mu je prethodno pružena prilika da se brani pred moralnim autoritetima.

„Poštujem sve klubove. A moji pokreti su bili izraz snage i pobede, nema tu ničeg sramnog. U Evropi smo navikli na to“, branio se portugalski as, najveća zvezda u ekspanziji saudijskog fudbala.

Možda mu je naum bio, a sigurno je da su ga njegovi advokati savetovali šta da kaže, da kod Saudijaca izazove razumevanje za spektakularni dolazak u njihov fudbal iz drugačije fudbalske kulture.

Ako je na Starom kontinentu isticanje pobedničkog mentaliteta na taj način normalna i prihvatljiva stvar, saobrazna fudbalu, onda Kristijano Ronaldo brani i Dragana Stojkovića Piksija – retroaktivno.

Prvi Piksijev evropski protivnik po dolasku iz niškog Radničkog u Crvenu zvezdu, isto u spektakularnom transferu u leto 1986, bio je Panatinaikos.

Duel crveno-belih i atinskih zelenih u prvom kolu Kupa šampiona imao je predistoriju iz njihovih čuvenih okršaja za odlazak u finale za evropski tron na Vembliju 1971, i dan-danas kontroverznim po raspletu u revanšu na Leoforosu, gorkom u Zvezdinim sećanjima.

Zvezda je i 1986. otišla u Atinu s tri gola prednosti iz prve utakmice. Bilo je 3:0, a na Marakani 15 godina ranije 4:1.

Panatinaikos je onda ražalostio crveno-bele (bili bez kažnjenog Dragana Džajića) s 3:0 u neprepoznatljivoj igri jugoslovenskog prvaka.

Na Olimpijskom stadionu „Spiridon Luis“ u Atini PAO je posle prvih pola časa igre već vodio s 2:0.

Uvukla se zebnja da Zvezda ponovo neće uspeti. Kamen sa srca joj je pao kada je Borislav Cvetković u 89. minutu smanjio na 2:1, jer za kratko preostalo vreme grčkom šampionu ništa ne bi vredela ni dva gola.

Kada je Stojković izašao iz zagrljaja sa strelcem, gestikulacijom s obe ruke napred-nazad stavio je na znanje temperamentnoj domaćoj publici, a bilo je skoro 60.000 gledalaca, da su joj sve nade pokopane i da je, po Ronaldovoj determinaciji, snaga i pobeda u rukama Zvezde.

Mi to u Evropi tako.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari