Micić, Lučić i Jaramaz vrebaju iznenađenja 1foto EPA-EFE/DANIEL DAL ZENNARO

Eliminacijom CSKA, Zenita i Uniksa, plej-of Evrolige izgubio je na „šmeku“ i umanjio osećaj fer-pleja. Klubovi poput Monaka, Bajerna i Makabija time su počašćeni, a favoriti dobili nešto lakše rivale na putu ka fajnal-foru.

Večerašnjim susretima u Milanu i Barseloni startovaće doigravanje, a najneizvesniji serijal na tri dobijene trebalo bi da bude između Armanija i Efesa. U Kataloniji su oprezni, s obzirom na to da ih je Bajern ove seozne dobrano namučio u oba međusobna susreta.

Milanu je ovosezonski, drugi uzastopni plasman u plej-of, nakon šest sušnih godina. Početak serijala sa zvaničnim šampionom Evrope predstavljaće i sudar dveju ekipa vrlo uspešnih na suprotnim krajevima terena. Armani ima najbolju odbranu ove sezone; prima svega 71 poen u proseku, a naspram sebe će imati ekipu sa drugim najboljim napadom u Evroligi.

Italijanski velikan bio je uspešniji na oba međusobna susreta u toku regularnog dela sezone, međutim u poslednje vreme znatno je pao u formi, što je usko povezano sa velikim kadrovskim problemima. Etore Mesin se u poslednjih mesec dana konstantno suočava sa odsustvima ključnih igrača, a sigurno je da Mitoglua neće biti zbog pada na antidoping testu.

Od poslednjih šest, Milan je izgubio čak tri utakmice na kojima se mučio sa realizacijom, demonstrirajući nagle i neshvatljive oscilacije. U regularnom delu izgubili su četiri meča kod kuće; u serijalu sa Efesom ofanzivna produkcija zavisiće od šuterske forme Devona Hola, Ševona Šildsa i Malkolma Dilejnija, odnosno organizacijske fokusiranosti Serhija Rodrigeza.

Efes će pokušati da se drugi put uzastopno plasira na fajnal-for stilom igre koji se ne razlikuje u odnosu na prošlu, šampionsku sezonu. Ponovo su lošije startovali, zabeležili čak sedam poraza na uvodnih deset utakmica. Da Evroliga nije eliminisala ruske klubove, pitanje je i da li bi se našli u doigravanju, pre svega zbog loše odbrane. Efes sa 113,7 primljenih poena na 100 poseda ima jednu od najlošijih odbrana u Evroligi.

Istovremeno, u pitanju je najbolji napad lige sa 117,2 poena u kojem „caruje“ Vasilije Misić, trenutno verovatno najbolji meč-ap igrač u Evroligi. Srpski plejmejker propustio je poslednje mečeve u domaćem prvenstvu usled oporavka od lakše povrede ali bi, zajedno sa Šejnom Larkinom i Adrijanom Moermanom, trebalo da čini osovinu Efesovih rešenja u napadu.

Na oba susreta u regularnom delu Efes nije uspeo da prebaci 80 poena, što će biti jedan od bitnijih zadataka na startu plej-ofa. Micić je na proseku od 18 poena i 4,7 asistencija – najbolji je strelac i asistent ekipe u Evroligi.

Barselona je regularni deo završila sa najboljim skorom (21-7), međutim trener Jasikevičijus sigurno sa osme pozicije nije želeo Bajern za rivala u plej-ofu. Katalonci duel dočekuju posle dva vezana poraza u španskom prvenstvu u kojima su ispoljili slabosti u realizaciji napada. Činjenica da su u regularnom delu doživeli dva poraza u Blaugrani jasno ih pozicionira kao favorite, pogotovo jer je reč o ofanzivno možda i najkompletnijem timu koji veliku snagu crpi iz timske igre.

Katalonci imaju najviše asistiranih poena (18,7as), treći najefikasniji napad u kojem većina primarnih akcija ide na Nikolu Mirotića, najboljeg strelca (16,7p). Ipak, bojazan će sigurno postojati jer Andrea Trinkijeri taktički predstavlja jednog od najpismenijih trenera u Evropi. Kada je bilo najvažnije, Bavarci su odigrali pouzdano i bez velikih oscilacija protiv Zvezde i Reala u Madridu.

Povratak Korija Voldena i dalje je upitan, a bez njega i Vajler-Beba Bajern sve vreme igra samo sa jednim plejmejkerom što je dovelo do osetnog pada u broju asistiranih poena (13,8). Defanzivno, ekipa naših Lučića i Jaramaza spada među šest najčvršćih i ukoliko bude uspela da Barselonu spusti ispod 80 poena mogla bi da se nada nekom iznenađenju.

Perfektni Kajl Hajnc

Kajl Hajnc, centar Milana, najdugovečniji je američki košarkaš u Evroligi. Tekuća sezona mu je čak dvanaesta u elitnom rangu od kojih je devet završavao plasmanima na fajnal-foru. Uprkos tome što ima 36 godina, Hajnc ove sezone nije propustio nijedan meč. Ima perfektan učinak u plej-ofu: na devet prethodnih pojavljivanja svaki put plasirao se i na fajnal-for. U šest navrata bio je deo završnog turnira u dresu CSKA, dva puta kao član Olimpijakosa i prošle sezone u dresu Milana.

Raspored plej-ofa

utorak

Milan – Efes  19.00

Barselona – Bajern  21.00

sreda

Olimpijakos – Monako        20.00

Real – Makabi           21.00

* serija se igra do tri pobede po sistemu 2-2-1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari