Mik Šumaher: Brzina u genima 1Foto: EPA-EFE/Zsolt Czegledi

Samo ljudi od najvećeg poverenja porodice Mihaela Šumahera znaju da li je legendarni vozač Formule 1 u takvom zdravstvenom stanju da može 28. marta gledati svog sina Mika u njegovoj debitantskoj trci u „najbržem cirkusu“, tačno 30 godina od kako je sedmostruki šampion F1 seo za volan i počeo da ispisuje istoriju trkanja bolidima.

Ali, svima ostalima je jasno da će sve što vozač američkog Hasa bude (u)radio na stazama biti poređeno sa bogatom zaostavštinom čuvenog Nemca, čiji je život pod velom misterije od teške skijaške nesreće 2013.

„Imam veliki pritisak, najviše od samog sebe. Naravno da želim na napravim dobar rezultat, ali i velika je privilegija što nosim prezime Šumaher u Formuli 1, što imam svoj bolid i mogu da vozim na stazi“, ponosi se ljubitelj adrenalina rođen 22. marta 1999. u švajcarskom mestu Viflenu le Šato, koji je pre neki dan na testiranju u Bahreinu napravio prve zvanične krugove u najvišem rangu, zbog problema sa kutijom menjača prešao ih samo 15 i završio kao 16. u poretku.

Međutim, Mini Šumaher, kako ga često zovu, nije nikada hteo da se šlepa na račun očeve slave i silnih rekorda. Niti vrti priču oko porodičnog vozačkog gena, jer je i stric Ralf nekada stizao do pobedničkih podijuma.

Spremajući se za svoj, još u ranom detinjstvu izabrani, životni poziv toliko je hteo da bude van medijskog i navijačkog fokusa da se trkao inkognito, pod devojačkim prezimenom majke Beč Korine.

Ni sam Mihael ga nije gurao preko granice, kako to često rade ambiciozni roditelji, ali ga je imao čemu naučiti i čime platiti zatvaranje staza samo za treninge malog Mika, a da ga pritom ne napravi nadobudnim razmaženkom.

Kažu da je izrastao u pristojnog i ambicioznog momka, karijere započete već sa tri godine, u kartingu.

Razvojni put novog izdanka „kraljevske loze“ automobilskog sporta išao je logičnim putem, preko Formule 4 i Formule 3, a pozivnicu za veliku scenu zaslužio je osvajanjem Formule 2, s dve pobede i 10 plasmana na druga dva mesta na trijumfalnom postolju prošle godine.

„Mihael je sve granice ovog sporta pomerio prema gore, ali Mik sada ide svojim sopstvenim putem i to radi veličanstveno. On stoji čvrsto na zemlji“, pohvale su stigle i od britanskog maga F1 Luisa Hamiltona, iskreno oduševljenog što će moći da se nadgornjava sa sinom svog nekadašnjeg uzora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari