Mikec bolji od evropskog rekorda, Zarićeva bronzana u Solinu 1Foto: Streljački savez Srbije

Srpski strelac Damir Mikec je drugog dana 14. mitinga „Salona open“ u Solinu kraj Splita, ponovo, kao i u subotu, ostvario ubedljivu pobedu vazdušnim pištoljem.

Sem njega, od naših takmičara strelaca danas se medaljom okitila i Brankica Zarić, koja je osvojila bronzu, takođe pištoljem.

Damir Mikec je u finale ušao kao prvi, sa 583 kruga, a u finalu je dominirao od početka i „ubio“ sjajnih 203,4 kruga. Postigao je rezultat bolji od vlastitog evropskog rekorda sa finala Svetskog kupa u Bolonji (202,9). Evropski rekordi se na mitinzima ne priznaju, a kao srpski rekord na snazi ostaje Mikecovih 204,5 krugova od prošle godine.

U subotu, prvog dana takmičenja, kada su se učesnici borili za „Trofej Salone“, srpski olimpijac je pobedio sa 590 krugova i tako izjednačio državni rekord osnovnog dela Andrije Zlatića star šest godina.

Brankica Zarić je bronzanu medalju osvojila iza dve odlične takmičarke Renate Tobai Sike (Mađarska) i Antonaete Boneve (Bugarska). Treće mesto osvojila je i u kvalifikacijama

Dvoje strelaca puškom iz Partizana Andrea Arsović i Igor Čotra ostali su na korak od odličja. Oboje su zauzelio četvrta mesta. Zanimljivo je da je i Arsovićevoj i Čotri u 16. seriji finala, posle koje ispada četvrtoplasirani finalista, nedostajao za po 0,3 kruga bolji hitac da bi stigli bar do bronze.

U kvalifikacijama puškom za dame ulogu favorita opravdale su Andrea Arsović drugim i Snježana Pejčić prvim mestom. Kasnije, u finalu Pejčićeva je ispala kao šesta. Čotra je u kvalifikacijama zauzeo šesto mesto. Na pragu finala bila je i takmičarka puškom Tatjana Banjac (Novi Sad 1790), koja je u kvalifikacije završila kao deveta, sa minimalnim 0,1 krugom zaostatka za osmoplasiranom.

Srpski strelci se iz Solina vraćaju sa šest medalja. Prvog dana zlatna odličja osvojili su Damir Mikec i muška ekipa pištoljem, srebro je pripalo Brankici Zarić, a bronza Andrei Arsović.

Strelci izbegli fizički napad

Nekoliko srpskih takmičara je tokom mitinga u Solinu izbeglo ozbiljan fizički napad. Sve se desilo u subotu na parkingu u Splitu, kad se grupa strelaca pištoljem iz Srbije u kojoj su bili Damir Mikec, Duško Petrov, Zoran Vujić, Srđan Jovanović i hrvatski reprezentativac Uroš Kačavenda vraćala sa večere. Opisujući šta se desilo Mikec kaže:

– Kad smo na parkingu prošli kraj sedmorice mladića,  krenuli su za nama. Kad smo ušli u automobil, potrčali i su, počeli da viču, prete i stigli su nas. Pokušavali su da otvore svaka vrata, izvuku nas napolje, udarali su po automobilu. Na sreću uspeo brzo da upalim automobil, a posle su još pedesetak metara trčali za nama. Ne znam kako su prepoznali da smo iz Srbije, jer nismo imali beogradske tablice, možda po nalepnici za registraciju na staklu. Za dlaku smo izbegli napad. Bitno je da smo prošli bez povreda, ali svi smo bili vrlo uznemireni. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari