Miloš Teodosić posle otkaza u Klipersima neće tražiti klub do leta 1Foto STARSPORT

Odanost reprezentaciji Srbije nikada nije dovodio u pitanje, čim se ukazala prilika Miloš Teodosić odazvao se pozivu selektora Aleksandra Đorđevića i danas se među prvima pojavio na okupljanju za poslednji „prozor“ kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kini.

Za plasman na Mundobasket „orlovima“ će biti potrebna makar jedna pobeda iz predstojeća dva susreta: gostovanje Estoniji 21. februara, odnosno meč sa Izraelom u Beogradu tri dana kasnije. Nažalost, Teo je dobio mogućnost da se vrati u reprezentaciju zbog otkaza u Los Anđeles Klipersima, čime je njegova NBA epizoda završena neslavno.

Iako je nedavno prvo put postao otac, a suprugu i ćerkicu ostavio u Americi, Teodosić je ostao pri stavu da se reprezentaciji Srbije priključi u skladu sa prethodnim dogovorom napravljenim sa selektorom Đorđevićem. Javnost u otadžbini zatekao je rečenicom da do kraja sezone neće tražiti klub, već da će mu predstojeće dve utakmice ujedno biti i poslednje zvanične do eventualnih priprema za planetarni šampionat.

Nakon što je početkom februara „otpušten“ iz Los Anđeles Klipersa bilo je priče da za njega postoji interesovanje Finiksa i još nekih drugih NBA timova, navodno ga je u Evropi zvao i Efes, ali je srpski „plej“ presekao što se tiče ove sezone.

– Odigraću ove dve utakmice za reprezentaciju i to bi bilo to za ovu sezonu. Odlučio sam da ne igram do kraja. Cilj je da se odmorim, da radim na sebi i da se spremim za reprezentativnu godinu. Da se prvo koncentrišem za reprezentaciju, pa onda za nastavak sezone – rekao je Teo na jučerašnjem okupljanju „orlova“ u „Kraun plazi“.

Značaj povratka Miloša Teodosića veći je ako se uzme u obzir da plejmejkeri Stefan Jović i njegov imenjak Peno neće biti deo reprezentacije za poslednji kvalifikacioni ciklus, zbog povreda. Po pojavljivanju u hotelu obradovali su mu se mnogi saigrači, tako da su ga Dragan Milosavljević i Ivan Paunić pozdravili sa „gde si ćale“, pošto je prošle nedelje postao otac. Naredni nastupi biće njegovi prvi za Srbiju još od Olimpijskih igara 2016. godine. Bio je na spisku za Eurobasket godinu dana kasnije, ali je odustao u poslednji čas zbog povrede. Iste probleme imao je i po odlasku u NBA. Kao tridesetogodišnjak koji je stigao „preko okeana“ imao je problema da se navikne na fizički zahtevniju ligu, a ove sezone je ispao iz rotacije kod Doka Riversa i nije bio na parketu još od sredine decembra i meča protiv Oklahome. Odigrao je samo 15 utakmica i u proseku beležio 3,2 poena i 2,1 asistenciju.

– Ovo je prvi put da sam dobio otkaz u nekoj ekipi i nije ti lako kad razmišljaš s te strane. S druge strane, to je nešto što sam iskreno i priželjkivao, zato što ove godine to nije bilo to. Mučila se i ekipa sa mnom i ja sa njima. Nisam priželjkivao ni da budem ‘trejdovan’ negde gde ne bih igrao, ili gde ne bih igrao mnogo. Sve u svemu vrlo sam zadovoljan kako se sve izdešavalo na kraju. Ostali smo u super odnosima, ali mislim da je to bilo najbolje i za mene i za njih. Oni su draftovali mladog plejmejkera, koji je s punim pravom dobio šansu, igra zaista sjajno i nikakvih problema nije bilo. Jednostavno, filozofija im je ove godine bila drugačija i ja to razumem. Ne ljutim se, prosto – tako se završilo i to je to – podvukao je Teodosić.

Rampa za Kuzmića

Aleksandar Đorđević neće moći da računa ni na neke od 19 igrača sa već „cenzurisanog“ spiska koji je objavio za utakmice sa Estonijom i Izraelom. Ognjen Kuzmić neće moći da igra, pošto madridski Real nije želeo da ga pusti da se odazove pozivu selektora, a kako trenutno nije ni obavezan na tako nešto onda tu nekadašnji centar Crvene zvezde ništa nije ni mogao. Situacija nije baš tako jasna kad su Vasilije Micić i Nikola Milutinov, ali je izvesno da oni neće igrati protiv Estonije, pošto se baš na taj dan njihovi Efes i Olimpijakos sudaraju u meču 23. kola Evrolige. Njih dvojicu će selektor čekati za drugi meč i okršaj sa Izraelom. Spisak Srbije za utakmicu sa Estonijom: Miloš Teodosić, Ilija Đoković, Stefan Pot, Milenko Tepić, Dragan Milosavljević, Aleksa Avramović, Branko Lazić, Ivan Paunić, Ognjen Dobrić, Marko Simonović, Vladimir Lučić, Stefan Birčević, Stevan Jelovac, Miroslav Raduljica, Nikola Jovanović, Đorđe Gagić.

Karte za Izrael

Reprezentacija Srbije tokom ove sedmice igra dve preostale utakmice kvalifikacija za Svetski kup u Kini. Za plasman na Mundobasket „orlovima“ je potrebna jedna pobeda, koju će tražiti u četvrtak (18.00) u Talinu protiv Estonije ili u nedelju (16.00) u Beogradu protiv Izraela. Ulaznice za meč u dvorani „Aleksandar Nikolić“ puštene su u prodaju po ceni od 500 (tribine), 750 (parter) i 1.000 dinara (plava i bela loža), a u opticaju su i počasna mesta, odnosno stolice pored terena. Na dan utakmice, koja može i ne mora da bude odlučujuća za odlazak u Kinu, karte će se naći i na blagajni dvorane „Aleksandar Nikolić“.

Đorđević: Ozbiljna šansa domaćim igračima

Selektor Aleksandar Đorđević vrlo je optimističan zbog povratka Miloša Teodosića, za kojeg veruje da je u dobroj formi. On je potvrdio da Ognjen Kuzmić neće igrati u predstojećem dvomeču, kao i da Micić i Milutinov mogu biti dostupni za duel sa Izraelom. Selektor se osvrnuo i na nedavno završeni Kup Radivoja Koraća u Nišu, odnosno selekciju igrača od strane najvećih srpskih klubova: „Ovo nije vreme, ni mesto za ove priče. Kada budete hteli da sednemo svi zajedno i da ozbiljnije saslušate dublju analizu cele situacije. Ne samo rečima, nego i konkretnim primerima. Moja selekcija igrača svih ovih godina pokazala je klubovima ko i kako treba da bude, na neki način, ne guran, ali da mu se pruži ozbiljnija šansa“, poručio je selektor Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari