Mirković: U ovom poslu nema mesta za strah 1Foto: STARSPORT

S pet pobeda, jednim remijem i dvojicom trenera, fudbaleri Partizana stigli su do praga Lige Evrope, a da bi ga prekoračili potrebno je da naprave iznenađenje, tj sa istog „šutnu“, malo je reći favorizovani Bešiktaš, s nekoliko igrača svetskog renomea u timu.

Sadašnji ideolog igre beogradskih crno-belih Zoran Mirković, u duhu svoje karakterne borbenosti i životne filozofije, misli da je moguće da akter šesnaestine finala prošlosezonske LE u 180 minuta borbe „prsa u prsa“ izbaci senzacionalnog učesnika osmine finala poslednje Lige šampiona.

– Igramo protiv velike ekipe, protiv tima koji je sastavljen i od svetskih i evropskih prvaka. Ima šampionski gen. Trener je iskusni Senol Guneš… Neće nam biti lako, ali se ne odričemo ovog takmičenja, jer želimo da nastavimo borbu u Ligi Evrope. Znamo kako da odgovorimo Bešiktašu u ove dve utakmice. Kakav god bio rezultat, ništa se ne završava mečom u Beogradu – tvrdi čovek pod čijom komandom je srpski vicešampion pred prvo suočavanje sa istanbulskom ekipom istih boja vezao dva trijumfa pod okriljem UEFA i jedan u domaćem prvenstvu.

Deo svog pozitivnog stava zasniva na poverljivim informacijama pristiglim iz turske prestonice, gde je svojevremeno s finim uspehom nosio odbranu rivalskog Fenerbahčea. I ne krije to.

– Današnji fudbal se zasniva na informacijama, a kako sam u kontaktu sa sa ljudima iz Istanbula, dobio sam neke insajderske podatke. Mada, ne može tu da bude puno tajni, znaju i oni sve o nama.

Najveći optimisti među partizanovcima računaju, pak, na ne baš vrhunsku formu protivnika, za šta im je argument „na mišiće“ izbačen LASK, tek u nadoknadi vremena datim golom za prihvatljiv poraz u Austriji. Kao i time što je njegov strelac, čuveni španski centarfor Alvaro Negredo, tada zaradio crveni karton pa nije došao u Beograd, a možda ga ne bude ni u sledeće nedelje u protokolu, ako se odložena prodaja Monaku u međuvremenu uspešno obavi. A odličan holandski dvojac Rajan Babel – DŽermejn Lens zbog povreda ispao iz „stroja“.

– Možda nisam bio jasan – uopšte se ne plašim! Ni protivnika, ni njegove igre, ni naših eventualnih nedostataka. Ovo je sport i praznik fudbala i takvim ga pokušavam objasniti igračima Partizana. Da, i dalje igramo promenljivo, ali iz dana u dan podižemo formu i gradimo samopouzdanje. U ovom poslu nema mesta za strah. Vidimo svoju šansu, znamo šta treba da radimo i kako da odgovorimo ekipi Bešiktaša. Da li ćemo uspeti da iskoristimo uočene loše stvari u njihovog igri i izbegnemo crne rupe u našoj? Saznaćemo za sedam dana – uverava naslednik smenjenog Miroslava Đukića, bez duge trenerske kilometraže, ali s napadačkim opredeljenjem.

– Kada napadamo tražimo više prostora, a kada se branimo gledamo da taj prostor skupimo. To je poenta ove igre. Da pokušate da date gol više ili primite gol manje – podseća Mirković, uz konstataciju da bi dobrim rezultatom posle prvih sat i po smatrao „svaki koji će Partizan držati u igri u revanšu“.

Pozitivnom ishodu nada se i ponovni povratnik u vezni red Milan Smiljanić.

– Očekujem da Partizan ne primi gol. Znamo da uvek imamo problem kada primimo gol. Takođe, ne bi trebalo srljati i ući u duel s mišlju da smo bolji. Bešiktaš igra napadački fudbal i to je ono što bi bilo poželjno izbeći. Imaju velike zvezde, daju im se veće šanse za prolaz, pravi su favoriti, međutim, mislim da možemo napraviti podvig – (ne)realan je kvaritelj tuđe igre, što će pokazati već večerašnji dvoboj sa Pepeom, Vidom, Adrianom, Kvarežmom i ostalim trofejnim internacionalcima pristiglim iz nekim od najvećih klubova Evrope.

Redovni ili sporadični učesnik evrokupova, majstori pasa ili specijalisti za golove iz prekida, stamena ili kiksevima sklona zadnja linija, prekaljeni ili stručnjak „u povoju“…? Bešiktaš i Partizan imaju dva meča za odgovore.

Ulaznice se dobro prodaju

U klubu sa Topčiderskog brda očekuju znatno veću posetu nego na prošlim evropskim mečevima. Prema informacijama o prodaji, karte se kupuju tri puta više nego, recimo, pred revanš sa Nordsjelandom, pa crno-beli predviđaju oko 20.000 „grobara“ na tribinama. Oni koji još nisu osigurali sebi mesto na stadionu mogu to da učine po ceni od 700, 1.000, 1.500 i 5.000 dinara. Svi sem pristalica Bešiktaša, jer je UEFA, zbog visokog bezbedonosnog rizika, stopirala gostovanja navijača.

Crno-beli za „treću sreću“

Dva puta su crno-beli igrali sa Bešiktašem i na obe utakmice prošli kao bosi po trnju. U grupnoj fazi LE, pre četiri godine, prvo su 23. oktobra doživeli debakl u Humskoj (0:4), a onda 6. novembra, golom Saše Markovića, izborili častan poraz na „Vodafon areni“ (2:1). U međuvremenu su oba kluba promenila trenere i dosta igrača, a od beogradskih crno-belih samo kapiten Saša Ilić, mladi vezista Danilo Pantić i rezervni golman Filip Kljajić pamte kako su ti dueli izgledali na terenu.

Pojačane premije za prolaz

Prošlosezonski ulazak u Ligu Evrope uterao je fudbalerima u džepove (po) 10.000 evra, a sada bi im isti uspeh doneo 5.000 više novčanica u istoj valuti, najboljim pojedincima još pet hiljada preko toga, odlučila je uprava pred dvomeč sa Turcima. Ovajdio bi se i klub, jer bi uz već zarađenih 780.000 za eliminacije crnogorskog Rudara, litvanskog Trakaija i danskog Nordsjelanda, plus 300.000 nagrade za plasman u poslednje kolo, dobio od UEFA još 2,6 miliona evra. Uz mogućnost naplate svake pobede i remija u grupnoj rundi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari