Mirna mreža za miran revanš 1Foto: STARSPORT

Crvena zvezda već ima Ligu Evrope u „džepu“, a za ulazak u Ligu šampiona moraće da pobedi i Jang Bojs, protiv kojeg večeras u Bernu (21.00, RTS/Arena) igra prvi meč plej-ofa.

Trener šampiona Srbije Vladan Milojević sigurno će sastavom iznenaditi kolegu na klupi Jang Bojsa, ali ne samo iz taktičkih razloga već zbog toga što mu je prvi tim uslovljen povredama i žutim kartonima.

Poslednja vest pred jučerašnji odlazak u Švajcarsku glasila je da je na spisku putnika bio i El Fardu Ben. Međutim, i dalje postoji velika neizvesnost oko toga da li će fudbaler sa Komorskih ostrva uopšte sedeti na klupi ili će zbog povrede ipak meč gledati sa tribina stadiona „Švajcarska“.

Za sada se u sredini i odbrani Crvene zvezde naslućuju dve logične rotacije. Suspendovanog Milunovića na poziciji štopera gotovo sigurno će zameniti Pankov, dok će takođe zbog kartona odsutnog Jovančića naslediti Ivanić. Glavna dilema odnosi se na to ko će zauzeti krilnu poziciju umesto Ivanića, a u konkurenciji za tim je čak i novajlija Maeto Garsija. Milan Pavkov nije zbog povrede ni otputovao u Bern, a veliko je pitanje da li će uopšte biti spreman za revanš u Beogradu. Lekarske prognoze su da bi Pavkov tek početkom septembra mogao da se vrati u puni trenažni proces, tako da će svu odgovornost u napadu morati da ponese Ričmond Boaći.

Zvezda je od svih evropskih rivala protiv kojih je igrala od početka sezone (Suduva, Helsinki, Kopenhagen) primila po gol ili više komada. Nije tajna da je trener Vladan Milojević prethodnih nedelja najviše insistirao na uigravanju odbrane, koja je diplomski položila bunkerom u Kopenhagenu. Zbog toga se može očekivati da će crveno-belima u Bernu glavni prioritet biti da ne prime gol, pa da narednog utorka na „Rajku Mitiću“ probaju da pred punim tribinama ostvare pobedu. Ovome se nada i levi bek Žander, koji bi zbog povrede Rodića ovaj put mogao čak da bude starter ili da ponovo odigra celo poluvreme.

– Znamo da dvomeč pred nama nije lak, ali u ovoj fazi takmičenja nema lakih protivnika. Sve su to prvaci svojih država. Jang Bojs je bio dominantan prošle godine u švajcarskom šampionatu, ali i Zvezda je bila u Srbiji. Očekujem uzbudljiv meč, siguran sam da će publika uživati u kvalitetnoj utakmici. Mi ćemo se u poslednjoj liniji postarati da naša mreža miruje i nada se da ćemo u Beograd odneti povoljan rezultat – rekao je Žander.

Iskustvo koje je Zvezda stekla dramom u Kopenhagenu može po njegovim rečima biti ključno i protiv Jang Bojsa.

– Rastemo kao ekipa iz dana u dan, stekli smo bitno iskustvo u dosadašnjim mečevima u Evropi, kao i u domaćem prvenstvu. Pobeda u Kopenhagenu nam je svima dala dodatno samopouzdanje, pokazali smo da imamo karakter, da smo najjači kada je to najbitnije i nadam se da ćemo i u Švajcarskoj to još jednom dokazati – zaključio je Žander ističući i to da očekuje „veliku podršku navijača u Bernu“.

Iako je svakom njegova muka najteža, Crvena zvezda nije jedina u problemima pred prvi meč plej-ofa. Trener Jang Bojsa Gerardo Sean najverovatnije zbog povrede neće moći da računa na svoj najboljeg igrača i kreatora igre Miralema Sulejmanija. Veliki upitnik je i da li će na teren stadiona „Švajcarska“ večeras istrčati najbolji strelac ekipe, francuski napadač Giljerme Oro koji je prošle sezone u Zagrebu protiv Dinama postigao dva gola s kojima je klubu omogućio ulazak u Ligu šampiona. Nije sigurno ni da li će zbog povrede na teren moći defanzivni vezista Martin Špilman koji je takođe bio standardni prvotimac.

Iako su mnogi srpski mediji prethodnih dana preneli informaciju da će navijači Crvene zvezde biti izbacivani sa stadiona, odnosno da čak ni sa kartom neće biti puštani u sektore koji nisu predviđeni za gostujuće pristalice, portparol Jang Bojsa Albert Štaudeman je to demantovao.

– Niko neće biti izbačen sa stadiona ko se ponaša po propisima i mirno navija za svoj tim. Mi smo karte prodavali preko klubova navijača Janga Bojsa kako ne bi došli u situaciju da ih sve pokupuju navijači Zvezde, a onda naši navijači ne mogu da dođu do ulaznica. Svako ko je kupio karte može ih slobodno dati prijatelju koji je Srbin ili kome god želi. Neće biti zabrane ulaska na stadion zbog nošenja klupskih obeležja – rekao je Štaudeman.

Krasnodar traži čudo u Atini

Najveće iznenađenje dosadašnjih kvalifikacija, ruski Krasnodar, gostovaće večeras Olimpijakosu. Krasnodar je u trećem kolu kvalifikacija iznenadio pobedom protiv Porta tako da je u plej-ofu pitanje da li Grci mogu da tvrde da su favoriti. Zanimljiv meč očekuje se i u Zagrebu gde Dinamo dočekuje Rozenborg. Hrvatski klub je prošle sezone prezimio u Ligi Evrope, zbog čega ove s pravom pretenduje na Ligu šampiona.

Sudija lak na penalima i kartonima

Meč između Jang Bojsa i Crvene zvezde vodiće holandski arbitar Dani Makeli. Igrači Zvezde moraće da budu posebno oprezni jer je Holanđanin poznat po tome da nema problem sa pokazivanjem žutih i crvenih kartona, odnosno da lako dosuđuje penale. Crveno-beli su u prethodnih šest evropskih mečeva dva puta imali isključene igrače (Gobeljić protiv Suduve i Milunović protiv Kopenhagena).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari