Predrag Rajković: Mister ne priča bajke, on veruje i radi 1photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Golman fudbalske reprezentacije Srbije, Predrag Rajković, o plasmanu na Svetsko prvenstvo i ključnoj ulozi selektora Dragana Stojkovića na putu do Katara

Koliko god puta da se razočaraju u fudbalere, na sva usta ih grde, ismejavaju i „menjaju“ drugim uspešnijim sportistima, ovdašnji ljubitelji sporta jedva dočekaju svako zrnce sreće priređene od momaka u kopačkama, pa su vatrometom emocija ispratili i, za većinu, neočekivan direktan plasman na Svetsko prvenstvo sledeće godine.

– Verovao sam da će jednom doći dan kada ću i sa A reprezentacijom doživeti ono što sam sa mojom zlatnom generacijom omladinaca. Presrećan sam što smo obradovali naciju. Lepo je videti da se u Srbiji opet priča o fudbalu. Na jedan pozitivan način. Da smo izveli ljude na ulice, da opet veruju u nas, da imaju očekivanja od nacionalnog tima…

# Još jedno verovali ili ne pitanje… Da vam je u noći baraž poraza od Škotske traženo da se opkladite na direktan plasman na Svetsko prvenstvo koliko biste novca stavili?

– Uhhh, ne volim ni da se setim tog razočarenja i tuge… Bili smo tako blizu prvenstva Evrope… I opet nismo uspeli otići na EURO. Niko od nas te noći nije bio u stanju da razmišlja o sutrašnjem danu a ne o tome gde ćemo biti na kraju dana 14. novembra sledeće godine. I, eto, sve prođe. Uživamo u sadašnjosti i s optimizmom gledamo u budućnost.

# Obična i stručna javnost, mediji, vi igrači…svi su složni da je Dragan Stojković ključna figura uspele „operacije Katar“. Šta vam je to preko noći uradio?

– Od početka je jako verovao da ćemo završetak kvalifikacija dočekati kao pobednici grupe, uopšte nije obraćao pažnju na tuđe prognoze da su realniji drugo mesto i baraž. Još više je verovao u nas. To nam je govorio od prvog našeg susreta. I mi smo mu verovali u sve što priča i radi. Odmah su se stvorili neka jaka hemija i pozitivna energija između nas. I mnogo, mnogo smo svi pričali, radili…

# Naslušali smo se njegovih, ispostavilo se sa pokrićem, bombastičnih izjava o potencijalu ove ekipe. Kako vam je iza kamera i mikrofona pumpao samopouzdanje?

– Mister nije pričao bajke, on je imao cilj i plan. Upoznao nas je s njim, davao nam zadatke, tražio da budemo posvećeni i maksimalni… U njemu smo dobili pravi oslonac i vođu. On je u stanju da izvuče naš maksimum. I da to stalno ponavlja.

# U noći velikog lisabonskog slavlja pevali ste „dajte Brazil da se igramo“. Jeste li stvarno ubeđeni da nema selekcije na svetu s kojom ne možete biti egal?

– Pesma je spontano krenula, mislim od nekoga od nas sa Mundijalita na Novom Zelandu. Tada smo u finalu pobedili veliki Brazil, sada u meču odluke moćni Portugal… Izgleda da mi (bivši) „orlići“ znamo protiv fudbalskih velesila. Možda nam neko sličan zapadne i u grupnoj fazi turnira u Kataru. Pa, da se opet „izmerimo“ sa favoritima…

# Pametni ljudi znaju da uvek mogu, makar malčice, bolje. Šta bi to još u igri „orlova“ trebalo dovesti u red ili učiniti još kvalitetnijim?

– Osnova svakog napretka je želja sa promenama. Svi smo godinama u inostranstvu, svašta smo prošli s klubovima, ali još se vodimo kao mlada ekipa. Znači, imamo vremena da budemo još bolji. Na svakom planu. I radićemo na tome, ne sumnjajte u selektora i nas.

# „Konkurs“ za Piksijevu pozivnicu za Katar je otvoren i trajaće godinu dana. Da ste na njegovom mestu, da li biste birali na osnovu starih zasluga ili trenutne forme?

– Ne znam kako će šef razmišljati kada dođe vreme da bira putnike za Katar, samo pretpostavljam da će tamo uglavnom otići igrači iz kvalifikacija. Ako svi budemo zdravi. I ako nam forma bude prava. Treba biti spreman za još veće stvari, kako je najavio posle slavlja u Lisabonu.

# Veljko Paunović vam je „prorekao“ svetsku ili evropsku titulu do 2025. godine. Može li se „verovati“ čoveku koji je od početka priprema za omladinsko prvenstvo sveta pričao da ide na Novi Zeland da ga osvoji sa „orlićima“?

– Mister Paunović je uvek gledao i video mnogo unapred. Bilo bi super da opet bude u pravu. Zašto da ne, u fudbalu je sve moguće. A ova Srbija hoće još više i bolje.

Ronaldo zna da gubi

Jedan od ključeva terenske dominacije i pobede na „La lužu“ bilo je neutralisanje Kristijana Ronalda. Selektor Stojković je zamislio, a defanzivni deo pojačanog veznog reda i štoperski trio mu oduzeli loptu i učinili ga bezopasnim po Rajkovića.

– Neki drugi bi na njegovom mestu poludeli zbog toga i bes iskalili na protivniku, ali Ronaldo je veliki i kada gubi. Ni za vreme meča ni posle nije uradio ništa ružno na naš račun – prenosi nam golman Srbije i francuskog Remsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari