Mladi Francuz "isprovocirao" Jokića pa dobio zakucavanje u lice, Denver prebrodio Sparse 1Foto: AP/Stephen Spillman

Srbin izjednačio rekord sezone i bio najvažniji faktor u trijumfu Nagetsa nad San Antoniom (110:105).

Pokazuje u ruki sezoni Viktor Vembanjama zbog čega je bio u fokusu celokupne košarkaške javnosti na prethodnom draftu i zašto u San Antoniju od njega očekuju da povrati šampionski sjaj kluba koji je pet puta osvajao naslov prvaka u NBA ligi.

Mladi Francuz zadavao je mnogo muka aktuelnim šampionima, uspeo je i da „zalepi“ Nikolu Jokića što je možda kod Srbina proizvelo takmičarski bes i želju da se još jače nadmeće.

Na kraju je izjednačio rekord sezone i bio apsolutni vođa Nagetsa u još jednom važnom trijumfu, u direktnoj borbi za prvo mesta na Zapadu na kraju regularnog dela sezone.

Pokazao je Vembanjama da nekome ko ime neverovatne fizičke predispozicije, raspon ruku veći od 230 centimetara, ni kvadripl-dabl nije strani pojam.

Francuzu, kenijskog porekla od strane oca, falila je samo jedna blokada i dve asistencije za statistički učinak koji je u istom dresu, svojevremeno, početkom 90-ih godina prošlog veka ostvarivao Dejvid Robinson.

On je duel završio sa 23 poena, 15 skokova, devet blokada i osam asistencija.

U potpunom igračkom nadahnuću uspeo je da „zalepi“ i samog Jokića što je igrački razbudilo Srbina do te mere da je već u narednom napadu zakucao faktički preko Vembanjame, doduše, 20-godišnji košarkaš kasnio je na blokadu, tako da je Somborac zakucao kada mu je dolazio sa boka.

Bio je to zapravo početak izvrsne napadačke partije najkompletnijeg centra današnjice. U nastavku meča bio je oprezniji, taktički pametniji, izbegavajući vešto da prilikom realizacije bude preblizu, gotovo izvesno, rukija godine.

Na kraju je izjednačio lični rekord ove sezone, postignut protiv Vašington Vizardsa – sa 42 poena bio je najzapaženiji pojedinac u pobedničkom timu.

Imao je još 16 skokova i šest asistencija. Važne poene postigao je Majkl Porter Junior koji je na 28 sekundi pre kraja ubacio ključnu trojku kojom je došao do učinka od 15 poena i 16 skokova.

Efikasniji od njega bio je Aron Gordon sa 23 poena.

Iako nije preterivao sa uspešnim dodavanjima, Jokić je ponovo podsetio javnost na umešnost preciznih pasova preko celog terena poput najboljih kvoterbekova današnjice.

Najefikasniji u poraženom timu bio je Malaki Brenam sa 24 poena, a čak sedmorica igrača Sparsa imalo je dvocifren košgeterski učinak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari