Mladi "lavovi" sami love titulu 1Danil Medvedev foto EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS EDITORIAL USE ONLY AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Danil Medvedev, Stefanos Cicipas i Aleksandar Zverev glavni favoriti za osvajanje prestižnog turnira

Zbog zdravstvenih rizika po lokalno stanovništvo i učesnike prošle godine je otkazan masters u Indijan Velsu, a onda se iz istih razloga odustalo od njegovog martovskog termina u 2021. da bi se tek ovog 7. oktobra stekli uslovi da najbolji teniseri i teniserke sveta nastave tamo gde su stali pre dve sezone na prestižnom kalifornijskom turniru na tvrdoj podlozi iz kategorije 1.000 (bodova za pobednike).

Uslovno rečeno najbolji, s obzirom da u muškoj konkurenciji neće biti nikoga iz trojke veličanstvenih – Novaka Đokovića (prvoplasirani na ATP listi uzeo je takmičarski brejk posle poraza u finalu US opena), ali ni druge dvojice vlasnika 20 grend šampionskih naslova Rodžera Federera (povređen) i Rafaela Nadala (povređen), kao ni poslednjeg osvajača titule u „pustinji“ Dominika Tima (povređen).

U njihovom odsustvu o tronu bi trebalo da odlučuju drugi reket sveta, Rus Danil Medvedev, i za jednu poziciju slabije rangirani, Grk Stefanos Cicipas, čiji je susret, voljom žreba, moguć tek u zaključnom meču za trofej i bogatu novčanu premiju.

U poslednjih 17 godina u Indijan Velsu samo su još trojica igrača, pored Novaka, Rafe i Rodžera, uspela da osvoje turnir.

Dominacija „velike trojke“ počela je sa Federerove tri uzastopne titule, u periodu od 2004. do 2006, da bi se na to nadovezali Nadal i Đoković.

Ljubičić se „uglavio“ 2010. godine, dok su poslednje dve titule, 2018. i 2019, osvojili Del Potro i Tim. Uz Đokovića i Federer ima pet trofeja, dok je Nadal osvojio tri.

Đoković je ovog puta odustao od prestižnog turnira preko Atlantika i „pustio“, pre svega, ostatak kolega iz Top 10 da između sebe odluče ko će naslediti poslednjeg vladara iz Austrije.

U prvom redu pomenutog Rusa, od kog je stradao u finalu GS u Njujorku, zatim navedenog Grka – s više pobeda od svih od početka tekuće sezone, pa aktuelnog olimpijskog prvaka Nemca Aleksandra Zvereva (4), plus Andreja Rubljova iz Rusije (5. u singl poretku), Italijana Matea Beretinija (finalista poslednjeg Vimbldona, 7) ili talentovanog Kaspera Ruda iz Norveške (10), kao i momke sa nižih mesta, sposobne da iznenade favorite poput Kanađanina Denisa Šapovalova ili Španca Pabla Karenjo Bustu.

Čim učestvuju, pravo da se nadaju visokom plasmanu imaju i četvorica Srba. Kao 27. odnosno 28. nosioc, Filip Krajinović (34. na ATP listi) i Dušan Lajović (35) oslobođeni su obaveza u startnom kolu, a posle toga prvog očekuje meč sa nekim od kvalifikanata ili Amerikancem Markosom Gironom (59) i „koska“ od duela sa Medvedevim u trećoj rundi, dok drugi svoju odiseju počinje protiv Amerikanca Tomija Pola (60) ili Španca Felisijana Lopeza (108).

Zato, Laslo Đere (47) i Miomir Kecmanović (63) moraju odmah na teren, a žreb je kao početnu prepreku prvom namenio nekog kvalifikanta i Argentinca Dijega Švarcmana (15) kao potencijalnog rivala krug posle, a drugom Australijanca Alekseja Popirina (71), iza kog ga čeka Poljak Hubert Hurkač (12).

Bez vodećih i Srpkinja

Ni u ženskom singlu nema izrazitih favorita. U teoriji, tronu je najbliža trećeplasirana na WTA Karolina Pliškova, a iz Top 10 prate je Iga Šjontek, Barbora Krejčikova, Elina Svitolina, Garbine Muguruza i Maria Sakari. Određene šanse imaju i Belinda Benčić, zlatna sa poslednjih Igara, Anđelik Kerber, Simona Halep i trenutno najveća zvezda Ema Radukanu, osvajačica nedavnog US opena. Tu je i aktuelna šampionka Indijan Velsa Bjanka Andresku, a zanimljivo da se za turnir prijavila ponovo aktivirana 38-godišnja penzionerka – čuvena Kim Klajsters. Na žalost, ovog puta nećemo gledati nijednu teniserku iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari