Mnogo problema, premalo vremena 1

Ako je svrha prijateljskih utakmica da posluže kao poligon za vežbanje formacija, timsko uigravanje i testiranje pojedinačnih limita, a jeste, onda je poraz najboljih fudbalera Srbije od Maroka imao smisla.

I ne boli ili barem ne mnogo, kao što bi rezultatski podbačaji u takmičarskim mečevima, ali je tajming događaja iz Torina ono što žulja i brine sve one što ne bi da se razočaraju posle „orlovskih“ duela sa Brazilom, Švajcarskom i Kostarikom na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Bilo da je nerealni optimista ili preterani pesimista, vrlo stručan ili potpuni laik, svakom navijaču je jasno da selektoru Mladenu Krstajiću i njegovim pulenima opasno curi vreme za slaganje kockica, jer ih samo tri nepuna meseca dele od premijere na, osam godina, čekanom Mundijalu. Sutrašnja provera sa Nigerijom i možda još dva, tri kontrolna duela s nepoznatim protivnicima, u nepoznatim terminima i mestima, jer Fudbalski savez Srbije nije (još) zakazao nijedan susret posle ovog što je za Aleksandrom Kolarovim i društvom i dolazećeg u Londonu.

– Moramo da sve dobro analiziramo. Ova utakmica nam je pokazala šta i kako ubuduće – svestan je i „zeleni“ ideolog igre našeg tima, bez ikakvog iskustva samostalnog vođenja timova, da štošta škripi u fudbalu Srbije i da neće biti jednostavno sasvim i na vreme ispraviti krive Drine.

Ni nasleđene ni nusposledice prelaska na formaciju sa četiri defanzivca u poslednjoj liniji i pojačanim ofanzivnim blokom, sa samo jednim zadnjim veznim i (pre)više kreativaca oko njega, pod uslovom da 4-3-3 sa Apenina ne bude preinačeno u (na papiru) čvršćih 4-2-3-1, kao u drugih 45 minuta u Torinu, kada je Luka Milivojević priskočio u pomoć Nemanji Matiću. Jeste postavka sa trojicom štopera ispred golmana (ovog puta to nije bio već dugo neprikosnoveni Vladimir Stojković nego ove sezone u svom klubu odlični Marko Dmitrović) i daleko od njih postavljenim bekovima arhivirana još na novembarskoj mini turneji po Aziji, ali očigledno je da ekipa i dalje ne uspeva da se prešalta na novi (stari) sistem. S tim što joj to ne može biti alibi za jeftine golove, jer su ovi i(li) neki drugi reprezentativci na sličan način pravili individualne kikseve ili kolektivne propuste tamo gde im nije mesto i u vreme puno iskusnijih selektora. Ni distribucija lopte nije na potrebnom nivou. Jesu „orlovi“ imali više šansi od Marokanaca i na mahove ih jako pritiskali, ali ne sme se biti slep za prečesto loše pasove, naročito u početnoj fazi akcija, za loša rešenja odnosno izostanak šuteva u izglednim situacijama i neiskorišćene prekide. Tadić i Kostić po bokovima, LJajić u sredini i Mitrović kao najistureniji moraju biti još sinhronizovaniji, probojniji i konkretniji u probijanju rivalskih odbrana, pogotovo dobro organizovanih kao što je defanziva Maroka, tima bez ijedne kapitulacije u kvalifikacijama.

Valja se zamisliti i nad psihološkim reperkusijama ovog poraza i očekivano negativnom reakcijom domaće javnosti i medija, večitih „lutalica“ između glorifikovanja i patosiranja sportista i njihovog učinka u arenama. Pozitivni rezultati su svuda generator samopouzdanja i stub dobre atmosfere, a za mentalitete kakav je naš i više od toga.

Zato ne bi valjalo da Nigerija uradi ono što je Maroko učinio Basti, Tošiću i ostalima. Još jedan takav epilog, naročito ako bi bio ispraćen neubedljivom partijom, samo bi pojačao pritisak na ekipu, ne baš vičnu da se nosi sa takvim tegom na plećima. Odnosno, ni izbliza kao njihove kolege u nekim drugim sportovima, gde uspesi nisu izolovani incidenti i presedani.

Prijović: Korigovati individualne greške

– Nismo im dopustili da stvore neke šanse, a opet dali su nam dva gola, rekao bih ni iz čega, tako da ima tu mesta i prostora da se napreduje. Pre svega, moramo da korigujemo individualne greške. Bilo je tu i pozitivnih stvari, ali važno je da u svakom narednom meču napredujemo. Nigerija je još jača od Maroka i kao takva definitivno će biti dobar test za nas. Učinićemo sve da dobijemo meč, iako Ishod na ovakvim utakmicama nije primaran. Ali, bitno nam je i da popravimo neke stvari i da pobedimo – rezonuje napadač PAOK-a Aleksandar Prijović.

Obradović: Privikavamo se na novi sistem

– Greške su normalna stvar, posebno kada se promeni sistem i nastupi u drugačijem sastavu u odnosu na poslednje mečeve. Važno je da smo videli šta nas čeka na Svetskom prvenstvu, iako u našoj grupi nema afričkih selekcija. I da se stvara timski duh. Ostalo ćemo u hodu popravljati. Da zaključim, ovo su dve dobre provere – ubeđenja je levi bek belgijskog Anderlehta Ivan Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari