MOK i dalje balansira 1Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Gotovo da nema većeg međunarodnog sportskog takmičenja na planeti da nije suspendovano, pomereno ili otkazano, usled katastrofalnih posledica pandemijskog širenja zaraze korona virusom, jedino se još ne zna sudbina najvećeg među njima – Olimpijskih igara u Tokiju (24. jul – 9. avgust).

Samo se nedeljama nagađa konačna odluka zemlje Međunarodnog olimpijskog komiteta i vlasti Japana, s puno verzija rešenja ove zagonetke i disonantnih tonova među zainteresovanim stranama. Tako je MOK poslednjeg dana prošle sedmice postupio suprotno ekskluzivnoj vesti španskih medija da će Igre 2020 definitivno biti otkazane, jer još nije na vidiku kraj globalne bitke sa smrtonosnim KOVID-19.

„Ljudski život je važniji od svega, uključujući i održavanje Igara, MOK želi da bude deo tog rešenja. Zato smo kao svoj vodeći princip odredili brigu o zdravlju svih koji učestvuju, kao i doprinos da se virus obuzda. Želim da nade svih sportista i Saveza sa svih pet kontinenata budu ostvarene i da kroz kraj ovog mračnog tunela svi prolazimo zajedno, a pritom ne znamo koliko je dugačak. Olimpijski plamen biće svetlo na kraju ovog tunela“, poruka je predsednika MOK-a Tomasa Baha, uz eksplicitnu rečenicu na kraju pisanog obraćanja svetskoj sportskoj zajednici.

„MOK će uraditi sve što može da Tokio 2020 ipak bude održan“, imajući na umu ogromne potencijalne finansijske gubitke od otkazivanja, pa čak i odlaganja, jer su sponzori ugurali veliki novac u kasu MOK-a i očekuju da im se ulaganje isplati, ali i komplikacije zbog remećanja regularnih sezona svakog sporta pojedinačno, u tom slučaju, te problema u vezi vraćanja miliona već kupljenih karata.

Organizatori Igara od početka korona agonije drže stranu Bahovoj vladi, pošto se procenjuje da je „zemlja izlazećeg sunca“ već uložila oko 24 milijardi evra, ali je juče iz te zemlje stigao drugačiji glas.

„Kada se radi o organizaciji Olimpijskih igara, ne verujem da je svet uopšte u stanju da to uradi u ovom trenutku“, izgovorio je japanski premijer Šinzo Abe u parlamentu te države, istina uz nadu da će „Igre biti kompletne, kako je i red“.

Mada Japanci drže pod kontrolom epidemiju na svojoj teritoriji i navijaju da to uskoro učini i ostatak sveta, pa da sredinom leta bude sve kako je isplanirano, Kanada ne želi da „gleda u pasulj“, pa je u nedelju prva odustala od slanja svojih sportista na Igre, ukoliko datum ostane nepromenjen.

„Olimpijski i Paraolimpijski komitet Kanade doneli su tešku odluku da ne pošalju sportiste na Olimpijske i Paraolimpijske igre 2020. OKK i PKK pozivaju čelne ljude MOK-a i MPK-a da odlože Igre za godinu dana. Mi ćemo im ponuditi svu pomoć kako bi rešili problem kompleksnosti kalendara. Razumemo kompleksnost, ali ništa nije važnije od zdravlja i sigurnosti naših sportista i svetske zajednice“ – piše, između ostalog, u saopštenju vrhovnih sportskih vlasti Kanade, a vrlo je moguće da će njihovim putem krenuti i neke druge države.

Australija se odlučila na sličan potez, tako što je svojim najboljim sportistima poručila – „Pripremajte se za Olimpijske igre u Tokiju 2021. godine“. Pred nama je mesec dana do teške odluke, koja sigurno neće sve zadovoljiti, a kakva god da bude ove Igre neće biti uobičajene.

Tri moguća raspleta

PRVI – jesen 2020.

Igre bi mogle da budu održane pre isteka 32. Olimpijade (četvorogodišnjeg ciklusa), ukoliko bi se Vlada Japana, MOK i nacionalni olimpijski komiteti složili oko pomeranja takmičenja za drugi deo godine. Prva varijanta je da se Igre održe od 25. avgusta do 6. septembra, što je termin prvobitno predviđen za Paraolimpijske igre, koje bi se u novonastaloj situaciji održale odmah potom. Drugi da budu na programu od 9. do 25. oktobra, što ne bi bio prvi jesenji slučaj, jer se to desilo baš u Tokiju 1964. godine, kada su održane od 10. do 24. oktobra.

DRUGI – leto 2021.

Ovo se čini kao najverovatniji scenario, imajući u vidu činjenicu da su neke druge sportske organizacije već za celu godinu pomerile svoja takmičenja, kao Evropska fudbalska federacija – EP.

TREĆI – leto 2022.

Prema njemu bi Tokio morao da sačeka na otvaranje još dve godine, ali bi one na kraju bile održane. U tom slučaju, 2022. bi bila godina u kojoj su održane i Letnje i Zimske olimpijske igre.

Maljković: Otkazivanje bi bilo predaja

„Olimpijski komitet Srbije bez ikakve dileme podržava stavove i delovanja Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji su vrlo jasni. Otkazivanje Igara nije ni uneto u agendu. To bi bila naša predaja, a sport ne trpi one koji od borbe odustaju. Sa druge strane, Olimpijski komitet Srbije podržava mogućnost promene termina održavanja Olimpijskih igara, stavljajući uvek na prvo mesto zdravlje i bezbednost naših sportista, kao i svih drugih ljudi“, stav je predsedavajućeg Olimpijskog komiteta Srbije Božidara Maljkovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari