MOK ne priznaje Viktora Lukašenka za predsedika Olimpijskog komiteta Belorusije 1Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je danas da ne priznaje izbor Viktora Lukašenka, sina predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, za predsednika Olimpijskog komiteta Belorusije, ali to neće ugroziti učešće beloruskih sportista na Olimpijskim igrama.

Vitor Lukašenko je na tu funkciju izabran 26. februara umesto oca, koji je na čelu nacionalnog Olimpijskog komiteta bio prethodne 23 godine.

U saopštenju MOK-a se navodi da Olimpijski komitet Belorusije nije ispoštovao odluku Izvršnog odbora MOK-a od 7. decembra prošle godine da beloruski sportisti moraju da se zaštite od političke diskriminacije.

Ta odluka je usledila nakon što je oko 1.000 beloruskih sportista potpisalo pismo kojim je od Aleksandra Lukašenka traženo da prekine policijsko nasilje nad ljudima koji su protestovali posle predsedničkih izbora, zbog čega su se i sami našli na udaru vlasti.

Izvršni odbor MOK-a je danas odlučio da suspenduje sve uplate Olimpijskom komitetu Belorusije, osim sredstava namenjenih za pripremu i učešće beloruskih sportista na Olimpijskim igrama.

Pored toga, od međunarodnih sportskih federacija zatraženo je da osiguraju da nijednom beloruskom sportisti ne bude iz političkih razloga onemgućeno da učestvje u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Pored Lukašenka, MOK ne priznaje ni izbor Dmitrija Baskova za člana Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Belorusije i njih dvojica neće moći da dobiju akreditacije ni za jedno takmičenje.

Od Olimpijskog komiteta Belorusije MOK zahteva da garantuje da neće biti političke diskrimiacije prilikom odabira sportista koji će učestvovati na Olmpijskim igrama.

Navodi se da će MOK pažljivo pratiti situaciju u Belorusiji i zadržava pravo da, u skladu sa budućim dešavanjima, preduzme naredne korake ili ublaži danas usvojene mere.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “MOK ne priznaje Viktora Lukašenka za predsedika Olimpijskog komiteta Belorusije”

  1. Dobra ideja za kim dzona I kim nekoga, jos to nisu zvanicno….bravo luki najjaci si!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.