„Mora da bude u vrhunskoj formi“: Horner o Perezu i šansama da sustigne „najviši standard“ Verstapena 1Foto: EPA-EFE/Giuseppe Cacace / POOL

Kristijan Horner je istakao da Serhio Perez mora da bude u vrhunskoj formi ako se nada da izazove Maksa Verstapena tokom sezone 2023. godine, opisujući Holanđanina kao „najviše merilo“ u Formuli 1.

Perez se pridružio Verstapenu u Red Bulu iz Racing Point-a (sada Aston Martin) 2021. godine, igrajući sporednu ulogu u „filmu“ gde je Holanđanin podigao šampionski trofej te godine, da bi već sledeće godine ova kombinacija donela timu prvu titulu konstruktora nakon devet godina.

Međutim, uprkos sporadičnim pobedama i redovnim podijumima u novoj „uniformi“, Perez se često mučio da isprati tempo koji je zadao Verstapen – što je naglašeno značajnim razlikama u njihovoj pol poziciji, pobedama i bodovnom zbiru tokom dve sezone koje su proveli zajedno.

S obzirom da je 2023. godina bila još jedna nova prilika za Pereza, Horner je upitan šta Meksikanac mora da promeni da ugrozi Verstapena u pogledu borbe za Veliku nagradu, na šta je šef tima Red Bula u početku rekao sa osmehom: „Etapno vreme“.

„Maks je pakleni takmičar i on je težak protivnik. Verovatno je najviši standard u F1. Ali Čeku je ovo treća godina u timu, samouveren je, udobno mu je i mora da bude u svojoj najboljoj formi, ne samo u odnosu na Maksa. Vozači Ferarija snažno guraju jedni druge, Mercedesovi vozači guraju jedni druge jako, imamo i ono što izgleda kao prilično motivisan veteran, Fernanda Alonsa u zelenom automobilu, tako da će ovo biti zaista uzbudljiva godina”, rekao je Horner.

Ističući da je Perez „dovoljno zreo“ da se nosi sa izazovom koji nose trke zajedno sa Verstapenom u istom timu i opremi, Horner je takođe želeo da istakne neke od kvaliteta koje tridesettrogodišnji vozač donosi u Red Bul.

„Mislim da je ključna stvar u imenovanju Čeka bilo njegovo iskustvo. I možda je bilo nepravedno prema prethodna dva momka (Pjer Gasliju i Aleksu Albonu) što su ih promenili tako brzo. Mislim da je Čeko sa iskustvom prošao kroz neke od težih udaraca u svojoj karijeri do ovog trenutka. On je veoma kompletan momak i odličan timski igrač. On ima dobre poglede na razvoj automobila i sa njim je veoma lako raditi, tako da su to sve razlozi što je najpre uzet u obzir, a i to opravdava“, rekao je Horner, misleći na prethodne promene Red Bulovog sastava vozača.

Red Bul je sezonu 2023. započeo udobnim finišom jedan-dva na Velikoj nagradi Bahreina – Verstapen je pobedio Pereza u borbi za pol poziciju sa nešto više od desetinke sekunde razlike, a potom za skoro 12 sekundi na dan trke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari