Veliko podrhtavanje Ferarija: Vaser protiv svog šefa 1Foto: EPA-EFE/TOM WHITE

Samo dva meseca nakon što je Frederik Vaser preuzeo ekipu Ferarija, situacija u Maranelu izgleda gore nego prošle godine!

Na startu sezone Formule 1 u Bahreinu, Šarl Lekler je odustao, a Karlos Sainc je ostao daleko od lidera i završio je na četvrtom mestu. Međutim, pored toga, ekipa je uzdrmana ličnim sukobima i neslaganjima nekih od najvažnijih figura u njemu.

Italijanski list „Il Korijere delo Sport“ saopštio je da je Vaser neprijatno iznenađen ograničenjem svojih ovlašćenja i objasnio da mu je dosta političkih bitaka u Maranelu.

Prema pisanju Fulvija Solmsa, kriza u Ferariju je posledica nedostatka stabilnosti i konfrontacije između Vasera i izvršnog direktora Ferarija, Benedeta Vinje.

„Razdor između Vasera i Vinje je epicentar zemljotresa, koji je pokrenuo predsednik Ferarija Džon Elkan, a koji je imenovao Vinju za Vaserovog direktnog nadređenog. Snaga Vasera je ograničena u poređenju sa mogućnostima šefova drugih tima Formule 1 i on nema kompletnu kontrolu nad ekipom“, napisao je Solms.

Novinar „Korijerea“ potkrepio je ove reči sa još nekoliko činjenica.

„Po dolasku u Maranelo, Vaser je zatražio sve informacije o sponzorima sa kojima je Ferari radio, ali mu je zahtev odbijen. U odgovoru je stajalo da je za to zadužen Vinja, a ta promena je postala činjenica u martu 2021. godine, kada je još Binoto bio na čelu tima. Vaser takođe nema pravo glasa u komunikacijama i odnosima sa medijima, jer medijski menadžer Tomas Hofman nije njegov podređeni, već Čarli Tarnera, koji je direktor komunikacija i koji je podređen Vinji.“

Tokom Velike nagrade Bahreina, Vaser se nekoliko puta žalio da radi sa ograničenjem, a to je učinjeno sa željom da njegove reči dođu do Vinje. Veruje se da je samo dva meseca po dolasku u ekipu, Vaser već umoran od načina na koji Skuderija funkcioniše i zato je Francuz krenuo rizičnim tokovima ka potpunim promenama, kako bi postigao željene rezultate i kako bi se lakše odupro svojim šefovima.

Italijanski mediji su izvestili i da je Vaser imao poteškoća u komunikaciji sa Vinjom, kao i sa Lorencom Đorđetijem, koji je tek došao u ekipu i koji će biti odgovoran za prihode trkačkog odeljenja.

Međutim, sve ove komplikacije su rezultat želje Džona Elkana da izbriše Ferarijevu nezavisnost, koja je decenijama bila zagarantovana sporazumom koji su potpisali Enco Ferari i Đani Anjeli. Binoto je uložio ozbiljne napore kako bi zaštitio nezavisnost i ljude sa kojima je radio. Sada je, međutim, situacija drugačija i malo ko se u Maranelu oseća zaštićenim, a ima i onih koji sebe smatraju potcenjenim – poput Dejvida Sančeza. Prema poslednjim izveštajima Ferarija, Sančez je odlučio da sam ode, nije bio pod pritiskom nikoga iz tima da ode.

U sukobu Vasera i Vinje moramo da potražimo razlog i hitnog sastanka Šarla Leklera sa Džonom Elkanom, odmah posle Velike nagrade Bahreina. Vozač je bio veoma razočaran Sančezovim odlaskom i navodno je pokušao da objasni predsedniku da bi intervencija Vinje, koji nema iskustva u motosportu, u radu Skuderije mogla da ima ozbiljne posledice. Da vidimo koje će biti sledeće poglavlje ove drame, mada bi ovog vikenda u Džedi, Ferari trebalo da nastupi jače, piše Sport Klub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari