"Moramo da budemo politički neutralni, ali ne i apolitični": MOK još bez odluke o učešću Rusa i Belorusa na OI 2024. 1EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Međunarodni olimpijski komitet još vaga o produženju aktuelnih sportskih sankcija dvema bivšim sovjetskim republikama.

Rusija, zbog vojne agresije na Ukrajinu, a Belorusija, radi opravdavanja iste, još od februara 2022. godine trpe posledice na svim mogućim poljima, pa i na onom sportskom.

Reprezentacije i klubovi su izbačeni sa Svetskih i Evropskih prvenstava, kao i mnogih drugih međunarodnih takmičenja, a njihovi sportisti možda neće imati pristup ni Olimpijskim igrama 2024. godine.

Postoje različite ideje na tu temu, čak i na Zapadu koji najrigoroznije istrajava u uvedenim sankcijama, pa Međunarodni olimpijski komitet još odlaže izjašnjavanje između opcija DA i NE pred OI u Parizu.

„Olimpijske igre i njihovo upravno telo, Međunarodni olimpijski komitet, ne mogu biti sudije u globalnim političkim sporovima. Ako politika odlučuje ko može da učestvuje u takmičenju, onda sport i sportisti postaju alat politike. Tada je nemoguće da sport prenese svoja ujedinjujuća ovlašćenja. Moramo da budemo politički neutralni, ali ne i apolitični.

Dobro znamo da politika vlada svetom. Dobro znamo da naše odluke imaju političke implikacije i to moramo da uvrstimo u naše razmišljanje. Međutim, ne bi trebalo da napravimo grešku što smo se uzdigli u sudije političkih sporova zato što će nas te političke sile slomiti“, istakao je danas predsednik MOK Tomas Bah.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari