Tradicionalna novogodišnja turneja „Četiri skakaonice“ počela je skokovima u Oberstdorfu, a slabo izdanje domaćih takmičara iskoristio je Austrijanac Tomas Morgenštern koji je skokovima od 131,5 i 138 metara stigao do prve pobede na 59. izdanju ovog renomiranog takmičenja. Drugo mesto pripalo je Matiju Hautamekiju iz Finske, dok je trećeplasirani bio Manuel Fetner iz Austrije.


Morgenštern je peti trijumf u ovogodišnjem Svetskom kupu, a 19. u karijeri, najavio već posle prve serije kada je imao najduži skok. Pratili su ga sunarodnici Andreas Kefler, inače branilac trofeja, Volfgang Lojcl i Fetner, koji je s pravom poneo epitet najvećeg iznenađenja prvog takmičarskog dana na turneji. Sjajan skok Hautamekija u drugoj seriji od 137,5 metara „izbacio“ je Finca na prvo mesto, sa koga niko nije uspeo da ga pomeri sve dok na zaletište nije stao Morgenštern. Odlična koordinacija pokreta i još bolji doskok na 138. metru, značili su da je Austrijanac opravdao ulogu favorita i krenuo ka svom prvom trofeju u ovom nadmetanju.

Među prvih deset takmičara bili su aktuelni osvajač Svetskog kupa Simon Aman iz Švajcarske, zatim Kefler, domaći takmičar Severin Frojnd, Martin Koh iz Austrije, Nemac Mihael Nojmajer, Lojcl i Norvežanin Tom Hilde. Bivši pobednik turneje Poljak Adam Mališ zauzeo je 11, a rekorder po broju pobeda na turneji Finac Jane Ahonen tek 31, poslednje mesto u finalnoj rundi. Ipak, razočarenje dana predstavlja njegov zamljak Vile Larinto, koji je do juče beležio sjajne rezultate, ali se u Oberstdorfu nije ni kvalifikovao za drugu seriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari