Austrijanac Tomas Morgenštern prvi put u karijeri postao je pobednik prestižne turneje „Četiri skakaonice“, koja je u četvrtak završena u Bišofshofenu. Pred domaćom publikom „Morgenator“ je završio takmičenje kao drugoplasirani, ali to nije moglo da ugrozi njegovu poziciju u ukupnom plasmanu. Zahvaljujući pobedama u Oberstdorfu i Insbruku stekao je nedostižnu prednost u odnosu na rivale i potpuno zasluženo ostvario trijumf na 59. novogodišnjoj turneji.

Na kraju takmičenja Morgenštern je imao 958,8 bodova, čak 30 više od drugoplasiranog Švajcarca Simona Amana (928,4). Treće mesto pripalo je Norvežaninu Tomu Hildeu (895). Ovo je njegov najznačajniji trijumf u karijeri, u kojoj je osvojio Kristalni globus u sezoni 2007/08 i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Torinu 2006. godine. Nastavljena je dominacija Austrijanaca na turneji, jer je trofej pobednika prošle godine pripao Andreasu Kefleru, a sezonu ranije Volfgangu Lojclu. Mladi Austrijanac je i na dobrom putu da ponovo trijumfuje u Svetskom kupu, pošto ima ubedljivu prednost, a postao je tek jedan od trojice skakača u poslednjih deset godina koji je kao vodeći u generalnom plasmanu započeo turneju i došao do trijumfa na njoj.

Na poslednjem takmičenju u Bišofshofenu trijumfovao je Tom Hilde, koji je do treće pobede u karijeri došao skorom od 278,7 bodova i skokovima od 138 i 135 metara. Iza njega plasirao se Morgenštern, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popeo Kefler. Četvrti je bio aktuelni osvajač Svetskog kupa Simon Aman, a potom su sledili Austrijanci Martin Koh i Manuel Fetner, Johan Remen Evensen iz Norveške, Nemac Mihael Nojmajer i Norvežanin Anders Jakobsen, dok su deseto mesto podelili Adam Mališ iz Poljske i Nemac Paskal Bodmer.

Rezultati u Bišofshofenu

1. Tom Hilde (Norveška) 278.7

2. Tomas Morgenštern (Austrija) 277.1

3. Andreas Kefler (Austrija) 275.3

Konačan plasman turneje

1. Tomas Morgenštern (Austrija) 958.8

2. Simon Aman (Švajcarska) 928.4

3. Tom Hilde (Norveška) 895.0

4. Manuel Fetner (Austrija) 882.4

5. Martin Koh (Austrija) 880.6

6. Adam Mališ (Poljska) 875.2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari