Moura odveo Totenhem u finale Lige šampiona 1Radost fudbalera Totenhema Foto: FoNet/AP

Fudbaleri Totenhema plasirali su se večeras u finale Lige šampiona, pošto su u gostima pobedili Ajaks sa 3:2 u revanš meču polufinala.

Ajaks je u prvom meču slavio sa 1:0 i večeras je golovima Matijasa de Lihta u petom i Hakima Zijeha u 35. minutu stigao do velike prednosti, ali je Totenhem uspeo da preokrene rezultat golovima Lukasa Moure u 55, 59. i 96. minutu.

Totenhem će u finalu, 1. juna u Madridu, igrati protiv Liverpula koji je eliminisao Barselonu.

Dušan Tadić je u četvrtom minutu šutirao iskosa sa leve strane, ali je njegov šut sjajno zaustavio Ugo Loris i loptu poslao u korner. Tu, međutim, nije bio kraj. Lase Šene je izveo korner, a De Liht je bio najbolji u skoku i pogodio za vođstvo Ajaksa.

Samo minut kasnije uzbudjenje na drugoj strani – Son Heung-Min je želeo da iznenadi golmana udarcem iz „mrvog“ ugla, ali je pogodio samo stativu.

Fudbaleri Totenhema su nakon te šanse nastavili da napadaju, pokušavali su Son i Kristijan Eriksen, ali je u oba slučaja kao pobednik izašao Andre Onana.

Novu priliku za gol Ajaks je čekao do 30. minuta kada je ponovo Tadić bio u prilici ali je lopta posle njegovog šuta završila nekoliko centimetra pored stative.

Ova šansa Tadića je, kao i na početku meča, najavila pogodak domaćeg tima. Srpski fudbaler je u 36. minutu prvo razmenio pas sa Van de Bekom, a potom je loptu poslao do Ziheja koji je šutirao iz prve za ukupnih 3:0.

Totenhem je od starta drugog poluvremena krenuo svim snagama u napad i prvu veliku šansu imao je Dele Ali u 53. minutu, ali je Onana odličnom odbranom zaustavio njegov šut.

Međutim, inicijativa Totenhema se vrlo brzo isplatila, a junak je bio Lukas Moura. Prvo je u 55. minutu sjajno završio kontranapad svog tima, a potom se u 59. minutu najbolje snašao u gužvi u kaznenom prostoru i savladao golmana Ajaksa za 2:2.

Ajaks se tada „probudio“. U 63. minutu usledila je nova akcija Tadića i Zijeha, Marokanac nije bio precizan, nekoliko minuta kasnije pokušao je i srpski fudbaler, da bi Zijeh u 80. minutu sa 16 metara pogodio stativu.

Sjajnu šansu imao je i Totenhem u 87. minutu. Jan Vertongen je posle kornera pogodio prečku sa nekoliko metara, a zatim mu je jedan igrač Ajaksa sa gol linije izbacio loptu.

U nadoknadi vremena obe ekipe su na sve načine pokušavale da postignu još jedan gol i kada je delovalo da će Ajaks uspeti da se odbrani usledio je šok za domaće igrače i navijače bukvalno u poslednjim sekundama meča. Moura se izborio za prostor u šesnaestercu, primio pas koji je poslao Ali i pogodio za veliko slavlje svoje ekipe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari