Može biti samo jedan 1Foto: EPA/ PETER KNEFFEL

Posle bezmalo 12 meseci i 124 meča u kvalifikacijama, grupama i nokaut fazi Lige šampiona, manjih i većih, prijatnih i neprijatnih rezultatskih iznenađenja, prosečnih, natprosečnih i spektakularnih duela, u trci za titulu klupskog prvaka Evrope ostali su njen branilac i najtrofejniji klub Starog kontinenta Real Madrid i dežurni gubitnik u finalima, ali nikada spremniji i ubedljiviji, Juventus

Njihov subotnji megdan na stadionu Milenijum u Kardifu pokazaće ko je zaista bolji, pametniji, jači i(li) srećniji tim u ovom trenutku.

Španci, s rekordnih 11 „ušatih trofeja“ u klupskim vitrinama i samo tri poraza u odlučujućim bitkama za kontinentalni tron, ili Italijani, sa svega dve osvajačke sezone u LŠ i čak četiri izgubljena finala? Kao najsavremenija mašina tačna i podmazana odbrana Stare dame, predvođena što starijim to neverovatnijim golmanom Đanluiđi Bufonom, ili fascinantna ofanziva Kraljevića, s ubedljivo najviše šuteva prema golu i hitaca pravo u centar mete, predvođena jednim od najvećih golgetera današnjice Kristijanom Ronaldom?

Jednom čoveku neće biti krivo, kako god da bude završen susret, jer je Zidan igračku karijeru (na)pravio u dresu oba finalista LŠ u sezoni 2016/2017.

– Postao sam čovek i bolji igrač u Juventusu. Veliki je to klub, a susret s njima u finalu će biti nešto posebno jer je Juve još uvek u mom srcu. Biće to prelepa utakmica dva tima sličnih pređenih puteva do nje, velikih klubova i kvalitetnih igrača. Ne bih rekao da smo mi ili oni favoriti, jer i jedni i drugi znamo odlično da se branimo i poentiramo. Sve je otvoreno i moguće – realan je trener Reala, koji ne može da računa na Danija Karvahala na desnom beku, gde će šansu dobiti Danilo, ali mu je zato izbor u završnici jači za oporavljenog Gereta Bejla, samo nije načisto da li da na teren pošalje Velšanina ili Iska ili možda čak obojicu, pa zbog toga žrtvuje Karima Benzemu.

I kapiten Serhio Ramos biranim rečima govori o rivalu iz Torina.

– Juventus je veliki protivnik, ali i mi smo jaki. Naša je snaga u tome što smo jednako kvalitetni na svim pozicijama, a koliko je taj balans idealan vidi se po našim igrama i uspesima ove sezone. Svako od nas donosi nešto – jedan iskustvo, drugi brzinu, treći mladost, četvrti golove… – smatra Realov defanzivac.

Juventusov trener Alegri je prvo napravio dobar posao u prelaznom roku (stigli Gonzalo Iguain i Miralem Pjanić), pa je u hodu zatezao ekipu i pravio rezultate, odajući utisak čoveka rešenog i sposobnog da posle 21. godine popne Juventus na vrh fudbalske Evrope…

– Nismo favoriti. Igramo protiv kluba koji je dva puta osvajao Ligu šampiona u poslednje tri godine, a ovo će im biti treće finale za poslednje četiri. Imamo samopouzdanja i verujemo da možemo da osvojimo trofej, ali oni su favoriti. Biće to veliko finale, a odlučiće kvalitet igrača i detalji – računa strateg crno-belih, bez kadrovskih problema pred odlučujućih 90 minuta.

Ako iko želi da mu sviraju slavljeničke fanfare u prestonici Velsa onda je to Bufon, čovek koji je skoro celu karijeru proveo u Juventusu, s njim osvojio sve što se moglo i to više puta, osim Lige šampiona.

– Potrebno je da svi do jednog budemo hrabri, mudri, srčani i pažljivi od prvog do poslednjeg trenutka. Samo tako ćemo imati šansu da vratimo predugo čekanu evropsku titulu na naš stadion, a ja prvi put podignem trofej LŠ. Ne ide mi se u penziju bez njega – poručio je tridesetdevetogodišnji čuvar mreže, sa dva izgubljena finala LŠ u karijeri, 2003. od Milana i 2015. od Barselone.

Zanimljive brojke

# U 18 dosadašnjih međusobnih duela Juventus i Real imaju po osam pobeda

# Italijanski prvak je dao najmanje po dva gola na poslednja tri meča

 # Na svakoj utakmici Reala u nokaut fazi LŠ ove sezone pala su najmanje tri gola

# Madriđani su primili bar po gol na 11 od 12 susreta tekuće Lige šampiona

# Realov napad postigao je 32 pogotka na poslednjih deset mečeva

# Odbrana Juventusa kapitulirala je samo tri puta na 12 utakmica ove LŠ

# Real je u LŠ na izmaku dao najviše golova (32) i imao najviše šansi (232)

# Ako zatrese mrežu madridski klub će probiti granicu od 500 golova u LŠ

# Gonzalo Iguain (Juventus) i Semi Kedira (Real) su ranije igrali za rivala

Brih, stari poznanik 

Glavni sudija finala Feliks Brih tri puta je vodio mečeve Juventusa i ni na jednom od njih nije probijena granica 0-2 gola. S druge strane, Nemac je duplo više puta delio pravdu na Realovim utakmicama, od čega su Madriđani slavili četiri puta, a u dva navrata odigrali nerešeno. Inače, što u kvalifikacijama što u kasnijem toku takmičenja, Brih je dosudio tri penala na pet mečeva Lige šampiona ove sezone.

Ronaldo juri Mesija

Kristijanu Ronaldu su potrebna dva gola da bi pretekao Lionela Mesija na listi najefikasnijih igrača u tekućoj Ligi šampiona – trenutno vodi as Barselone s 11 golova, dok Portugalac ima jedan manje – ali i na listi igrača s najviše titula top strelaca u istoriji ovog takmičenja. Argentinac je bio najbolji 2009, 2010, 2011. i 2012, a Portugalac 2013, 2014, 2015. i 2016, dok su im najbliži nekadašnja zvezda Bajerna Gerd Miler (dominirao od 1973. do 1975) i Žan Pjer Papen, u vreme dok je nosio dres Marselja i Milana (1990-1992).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari