Može li Piksi da prekine loš rezultatski niz reprezentacije Srbije? 1Foto: EPA-EFE/ YVES HERMAN POOL

Dragan Stojković Piksi je rekao da sme da bude novi selektor Srbije, a javnost se pita da li i može da „orlove“ odvede na Svetsko prvenstvo u Kataru.

Piksi je već pokazao da uprkos rasulu u nacionalnom timu ima hrabrost da tvrdi da može da nas odvede na Mundijal, ali sigurno i on zna da za napredovanje reprezentacije neće biti dovoljan entuzijazam, harizma i stara slava – biće potrebno i veliko znanje (koje novi selektor ima), ali i vreme (koje nema).

Prvi izazovi za Stojkovića biće đavolski teški, pošto Srbija u kvalifikacijama za Katar startuje u Beogradu protiv Irske (24. mart) i Portugala (27. mart), a potom gostuje Azerbejdžanu (30. mart).

Mnogi s razlogom upozoravaju da se sudbina Srbije rešava upravo u martu jer bi loš start samo dodatno produbio rezultatsku krizu koja traje duže od dve godine.

Piksijeva tvrdnja da već uveliko skautira prva dva rivala zvuči logično i očekivano, međutim za sprovođenje bilo koje taktike i uigravanje ekipe potrebno je vreme.

Pre debija protiv Irske novi selektor imaće samo dva, u najboljem slučaju tri kvalitetna treninga sa ekipom.

Igrači će biti okupljeni u ponedeljak (22. mart), kada se po pravilu radi samo takozvani trening oporavka pošto će većina igrati naporne mečeve za svoje klubove tokom vikenda.

U praksi to znači da će Stojković u ponedeljak reprezentativcima predstaviti neke svoje osnovne ideje, a da će samo utorak biti jedini dan za taktičku pripremu ekipe za prvi meč.

Čak će i u tom jednom danu morati da pazi da izbalansirano optereti ekipu mentalno i fizički, kako bi na megdan Ircima izašli koliko-toliko sveži i odmorni.

U prevodu sa fudbalskog jezika – Piksijeva priprema za prvi meč više će se svesti na njegovu veštinu komunikacije i buđenja entuzijazma u ekipi.

Svoj taktički potpis verovatno će moći da ostavi tek na jesenjim utakmicama.

Bivši reprezentativac Jugoslavije Rade Bogdanović smatra da je Piksi dobar izbor za selektora, ali upozorava da će mu posle dugogodišnje karijere u Aziji trebati vremena da se prilagodi evropskom mentalitetu i načinu rada.

– Prvo da mu poželim dobrodošlicu u ovu đavolski tešku sredinu. Piksi je jedno od najvećih fudbalskih imena sa ovih prostora, ali ne i trenerskih. Jedno je biti vrhunski fudbaler, a drugo je isto to ponoviti kao trener. Njegova trenerska iskustva vezuju se za Aziju, ali u Evropi vladaju drugačiji mentalitet i drugačija pravila. Nadam se da će svoje iskustvo iz Azije umeti da preslika na našu sredinu, što neće biti lak zadatak – priča Bogdanović za Danas.

Nekadašnji napadač Atletiko Madrida upozorava da će Stojkoviću biti neophodna sva moguća podrška.

– Piksi nema čarobni štapić, iako je tako predstavljen javnosti. Mora se realno reći da on preuzima reprezentaciju koja nema kvalitet i da će biti jako teško odvesti tim na Svetsko prvenstvo u Kataru. Međutim, dobro je što je na mesto selektora došao neko ko ima fudbalsku veličinu i koji ima preduslov da može da bude ujedinitelj, neko ko će vratiti ono što nazivamo kultom reprezentacije. S druge strane treba istaći da će trenirati one koji ga se ni ne sećaju kao fudbalera. Plaši me da on ima veći autoritet u javnosti nego što će u startu imati nad mlađom generacijom fudbalera koji će mu doći namrgođeni, tetovirani i puni para, a bez respekta prema njegovim prethodnicima. Zato mislim da ga čeka jako težak zadatak da se u startu postavi kako treba – tvrdi Bogdanović.

Goran Stevanović, trener i nekadašnji prvi asistent selektora Ilije Petkovića na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj (2006), smatra da Piksi ima nesporno znanje za selektora, ali da samo od njega zavisi da li će od starta insistirati da odnosi u nacionalnom timu budu postavljeni na pravo mesto.

– Mislim da Piksi jeste osoba koja može da na svojim plećima iznese celu ovu situaciju u kojoj se nalazimo. Selektorski rad nije svakodnevan i specifičan je, tako da će mu sigurno biti drugačiji nego rad u klubu, ali verujem da on ima kvalitet da prevaziđe sve prepreke koje su pred njim. Sad je sve na njemu i njegovim saradnicima koje pažljivo mora izabrati – kaže Stevanović.

Bivši trener Partizana i nekadašnji selektor Gane upozorava da se o novom šefu struke „orlova“ ne sme suditi samo na osnovu martovskih duela.

– Selektorski posao je specifičan i često zavisi od jednog rezultata, na osnovu koga se sudi. Nama svakako u reprezentaciji treba kontinuitet koji nemamo, a koji na dugoročne staze može da izrodi rezultat. Piksiju ne treba alibi. Kao što i pobeda može imati slabih strana, tako nekad i loš rezultat može imati u sebi nešto što se, gledajući kroz igru, može izroditi u dobro. Ne treba zato o novom selektoru suditi na osnovu jedne ili dve utakmice. Jirgenu Klopu je trebalo četiri godine da Liverpulu donese ovo što danas gledamo. Klub je za njega imao strpljenja i pogodio je – zaključuje Stevanović.

Previše lako trošimo selektore

Rade Bogdanović je napomenuo da se nada da će Dragan Stojković Piksi biti dugoročno rešenje na poziciji šefa struke.

– FSS je do sada lutao i pokazivao da uopšte nema viziju kada je u pitanju nacionalni tim. Previše se jeftino troše selektori. Olako je potrošen Miroslav Đukić, o Slavoljubu Muslinu neću ni da trošim reči, pa sve ovo sa Ljubišom Tumbakovićem što je više bila politička nego sportska priča… Zato Piksiju želim svu sreću i iskreno bih voleo da što duže potraje na klupi Srbije – navodi Bogdanović.

Već izabrao saradnike

Dragan Stojković je, prema nezvaničnim najavama, već izabrao svoj stručni štab. Prvi pomoćnici biće mu Bratislav Živković sa kojim je sarađivao u Kini i Marko Perović, bivši fudbaler Crvene zvezde koji je u Gvangžuu R&F završio karijeru. Trener golmana biće bivši reprezentativac Aleksandar Kocić, koji je inače bio i u stručnom štabu Siniše Mihajlovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari