Boža Maljković o uspehu Srbije na Mundobasketu: Imali su mentalnu snagu kao Novak Đoković 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Božidar Boža Maljković, jedan je od najuspešnijih evropskih trenera, a od 2017. godine predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, u emisiji „Kec na jedanaest“ na televiziji K1, govorio je o velikom uspehu košarkaške reprezentacije na Mundobasketu.

On je podvukao da je Srbija pretekla Ameriku na listi najtrofejnijih košarkaških nacija na svetu.

– Zahvaljujući velikoj tradiciji, našim učiteljima i talentima koje imamo, Srbija jeste najbolja košarkaška reprezentacija na svetu. To što Amerikanci na Svetsko prvenstvo ne šalju najbolji tim, to nije naš problem, već njihov. Ako već radimo komparaciju sa Amerikom, mislim da bi ih lako dobili, da smo igrali sa njima – rekao je Maljković.

On tvrdi da se i na Svetskom prvenstvu pokazalo da kvalitet košarke u NBA ligi nije na nivou na kojem je nekada bio.

– NBA liga danas nije tako kvalitetna kao ranije. Moje kolege i ja se češće opredeljujemo da gledamo evropske utakmice, nego njih. Tek u plej ofu se igra prava košarka, ali definitivno nije kao nekada – kaže jedan od najboljih košarkaških trenera i dodaje da mnogo više voli „tesne“ utakmice gde je odbrana jaka:

– Mnogo lepša košarka je bila između Litvanije i nas, nego finalna utakmica, upravo zbog te odbrane. Košarka je strogo kolektivni sport i ako jedan igrač u odbrani ne funkcioniše, teško možete da dobijete utakmicu. Nisam ja koji specijalista za odbranu, naprotiv. Mislim da je košarka jedna harmonija između čvrste odbrane, tranzicije i pozicionog napada. Živi primer svega suprotnog je utakmica za treće mesto, Amerika – Kanada. Nijednog od segmenata ovoga što sam rekao nije bilo i to nije pravac koji nas vodi ka košarkaškom napretku.

ogJedan od najtrofejnijih evropskih trenera ističe da je reprezentacija Srbije bila veoma jaka, bez obzira što nisu nastupali Jokić, Micić i Kalinić.

– Navijao sam svim srcem za Srbiju. Znao sam da će da bude teško. Rekao sam još pre početak prvenstva da smo mi jako dobra ekipa i bez Jokića, Micića i Kalinića, kao i da možemo da igramo sa svima. Nemci su zasluženo ovo prvenstvo. Oni su ekipa koja već dugo godina pametno radi. Imaju dobre trenere i igrače. Košarka im donosi veliki interes. Međutim, ja čestitam našim igračima na velikoj borbenosti, dobroj igri i činjenica da od ovog tima može da se napravi jedna respektabilna ekipa za Olimpijske igre – kaže Maljković i dodaje da je našoj reprezentaciji bila potrebna bolja igra u trećoj četvrtini da bi osvojila zlato.

– Imali smo slab period u trećoj četvrtini i to je presudilo, ali to je košarka. Naša ekipa je jako dobro pripremljena. Vidi se da su imali težinu veću od drugih, koji su bili umorni. Trener Pešić, koji ima veliko iskustvo, posebno reprezentativno je mešao igrače, tako da su svi bili na dobrom nivou fizičke spreme. Kada imate dobru fizičku spremu, tada imate moral i mentalnu snagu, kao što ima Novak Đoković – dodao je naš košarkaški stručnjak.

Prema Boži Maljkoviću, Aleksa Avramović je bio jedan od najvažnijih igrača u Pešićevoj ekipi.

– On dolazi iz grada košarke, igra uvek kao za pet litara krvi, ume da ukrade loptu i popravio je, radeći prethodno sa Željkom Obradovićem i njegovim stafom, šut za tri poena. Izuzimajući nekada neke male ludosti, jako respektabilan igrač. Iskustvo je stekao igrajući u Španiji, koja ima najjaču ligu u Evropi. On je bio zaista najbolji igrač – dodaje.

Jedan od naših najboljih trenera smatra, da je Srbija zlatnu medalju izgubila iz prevelike želje za pobedom

– Nemačka je uigrana ekipa, koja dugo igra zajedno. Igrali su zajedno i na Evropskom prvenstvu. Čačanin je dosta duhovit i svaka njegova izjava, pored toga što je pametna, nasmeje ljude. Bogdan Bogdanović je izrastao u pravog asa, veliki igrač, odličan šuter. Od njega tek očekujem dobre igre, voli da radi i dobro se ponaša. On je pravi vođa ovog tima – dodao je Boža Maljković i otkriva da li bi bilo bolje da je i Nikola Jokić bio sa momcima.

– Ja to malo drugačije gledam. Mislim da jedan čovek ima potpuno pravo da razmišlja o svojoj karijeri i novcu koji prima. Naravno, da generacije igrača su dolazile i odazivale se trenerima i pozivu reprezentacije, ali nisam za to da se osuđuju. Jedan Gasol kada nije hteo da igra, španski mediji od toga nisu pravili nikakvu aferu i spektakl. Amerikanci smatraju svoje telo biznisom i čim imaju fizičke probleme, kao što Vasa Micić ima, normalno je da kažu da ne mogu. Mi smo zaboravili Vasa Micić nije otišao na sahranu svoje majke, već je ostao sa ekipom. Mi te dobre stvari zaboravljamo. Sada ih nije bilo, ali sve mi ovo radimo zbog Olimpijade i očekujem da će svi da dođu na čelu sa Novakom Đokovićem – dodaje.

Boža Maljković se osvrnuo i na tešku povredu Boriše Simanića, koja je mogla biti kobna.

– Moramo da sednemo državni vrh, ministar sporta i ja sa njima, da rešimo to pitanje. Dečko je imao stravičnu nesreću. Zahvaljujući vrhunskom lekaru kao što je Gaga Radovanović, koji je predsednik Zdravstvene organizacije Olimpijskog komiteta, Boriša je sada dobro. Pričao sam sa njim, falilo je nekoliko desetina minuta da dođe do izliva krvi u trbušnu duplju, koja dovodi do sepse, a onda spasa nema. Međutim, Gaga koji je i predsednik Crvenog krsta Srbije, pozvao je svoju koleginicu sa Filipina, koja je odmah reagovala. Pozvala je lekare, koji su već bili otišli kući i tako je spašen jedan mladi život – zaključio je Maljković u emisiji „Kec na jedanaest“ na televiziji K1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari