Mundobasket: Letonci i Litvanci sigurni, Kanada bolja od Francuske u derbiju dana 1Foto: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Utakmicama u grupama A, E, D i H počelo je Svetsko prvenstvo u košarci koje se igra u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

U derbiju grupe A Dominikanska Republika je savladala Filipine rezultatom 87:81, a najbolji u pobedničkoj ekipi bio je Karl Entoni Tauns sa 26 poena. Jednim od domaćina na ovom šampionatu, selekciji Filipina, nije pomogao ni maestralni Džordan Klarkson koji je ubacio 28 poena. U drugom meču grupe Italija je možda i teže nego što je iko očekivao savladala Angolu 81:67. „Azure“ je do prvog trijumfa na ovom prvenstvu predvodio Simone Fontekio sa 19 postignutih poena, dok je 18 dodao Stefano Tonut.

U grupi D videli smo dve ubedljive pobede. Litvanija je potvrdila ulogu favorita u duelu protiv Egipta i afričku selekciju je savladala rezultatom 93:67. Sa druge strane Crna Gora je odigrala izvrsnu utakmicu i sa 20 poena razlike je „isprašila“ Meksiko – 91:71. Dabl-babl učinak je imao Nikola Vučević (27 poena i 10 skokova), a sjajan je bio doprinos i Kendrika Perija sa 16 postignutih poena.

U grupi E su svoju klasu shodno svim očekivanjima pokazali Nemačka i Australija. Obe selekcije bi na ovom prvenstvu mogle daleko da doguraju, a već u prvom kolu su pokazale zašto bi bukmejkeri vide u borbi za medalje. „Oziji“ su pregazili talentovanu reprezentaciju Finske rezultatom 98:72, a briljirao je vremešni plej Peti Mils sa 25 ubačenih poena. Na drugoj strani bolji od ostalih bio je Lauri Markanen sa 19 poena. Nemačka je razbila Japan rezultatom 81:63, a Moric Vagner je bio nepremostiva prepreka za zemlju „izlazećeg sunca“. Ubacio je 25 poena i imao 9 skokova, a na parketu je proveo nepuna 24 minuta.

Letonija je u grupi H demolirala slabašni Liban sa 109:70, a bolji od ostalih u pobedničkoj ekipi bio je Dairis Bertans sa 20 upisanih poena. Sa druge strane Kanada je u derbiju dana razbila Francusku – 95:65. Prvo poluvreme je bilo egal i dobili su ga Kanađani 43:40, a u drugom se igra Francuske u potpunosti raspala. To je iskoristila protivnička ekipa i drugo poluvreme rešila rezultatom 52.25! Najbolji u ekipi Kanade bio je sjajni Šai Gildžus Aleksander koji je upisao dabl-dabl učinak – 27 poena, 11 skokova.

Raspored za subotu 26. avgust

Grupa B

Južni Sudan – Portoriko 10.00

Kina – Srbija 14.00

Grupa C

Jordan – Grčka 10.45

SAD – Novi Zeland 14.40

Grupa F

Zelenortska Ostrva – Gruzija 10.00

Slovenija – Venecuela 13.30

Grupa G

Iran – Brazil 11.45

Španija – Obala Slonovače 15.30

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari