Nemačka zasluženo prvi put do zlata, Srbija nije imala igru za trijumf 1Foto: Starsport

Nemačkoj zasluženo ide zlato sa 19. svetskog košarkaškog prvenstva, a Srbiji zasluženo srebro, kojem se niko nije nadao.

IV četvrtina

Kraj Nemačka je prvak sveta – 83:77 (23:26, 24:21, 22:10, 14:20).

40. min – Avramović promašio za tri, ali je lopta opet došla u ruke Srbije. Gudurić, želeći da pod košem proigra Milutinova, bacio ju je u aut (!?).

40. min – Do kraja 21 sekunda – 81:77 za Nemce.

40. min – Ajoj. Sjajan prodor Gudurića, ali je promašio zicer pod faulom. Ipak, dao je oba slobodna – 77:79.

40. min – Bogdanović oteo loptu, Gudurić iz ugla promašio za trojku. Šteta.

39. min – Avramović još jednom pokušao za tri, ali je fauliran. Iskoristio je sva tri slobodna bacanja – 75:78. S 21 poenom je naš najefikasniji igrač. Do kraja 80 sekundi.

39. min – U igri nas koliko-toliko drži još jedna trojka Avramovića – 72:78.

37. min – Četiri puta uzastopce se Srbija odbranila, a zatim nijednom nije poentirala.

36. min – Trojka Avramovića, koji je prethodno bio brzih ruku u odbrani – 69:74.

35. min – Umesto da naši priđu Nemcima i više, Petrušev u brzopletom prodoru pravi prekršaj u napadu.

33. min – Na Avramovićevu trojku se nadovezao Petrušev, koji je ispod nemačkog koša nekako sproveo loptu kroz mrežicu. Serija naših 5:0 – 64:71. Nemački selektor pod hitno uzima tajm-aut da osujeti nalet protivnika.

32. min – Avramović se opet odvažno odlučio da ode do kraja, ali je, kao i potkraj prošle četvrtine, promašio zicer. Takvi poeni u finalu su izuzetno dragoceni, a naši i to ne realizuju. A onda taj isti Avramović pogodi trojku sa osam metara – 62:71.

Nemačka zasluženo prvi put do zlata, Srbija nije imala igru za trijumf 2
Foto: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

III četvrtina

U poslednju četvrtinu se ulazi s 12 poena zaostatka – 57:69. Za ovu bitku sa „švabama“ treba nam košarkaški gedža u još deset minuta.

30. min – Ulazak u poslednji minut nam je dosoljen Vagnerovom trojkom – 67:55 za Nemce.

28. min – U ruke naših se uvukli strepnja i nesigurnost. Davidovac je promašio oba slobodna bacanja, a Nemci su odmakli na +11 (64:53), što je prva dvocifrena prednost na meču.

 

27. min – Nemačka stekla prednost sa 62:53, najveću do sada.

26. min – Nemci vode, naši im za petama. Igra Srbije nije tečna pred nemačkim odbrambenim bedemom. Čini se da ceo tim tada svali odgovornost na Bogdanovića, uzdajući se da će on ni iz čega da smisli nešto – 55:53.

23. min – I dalje idemo ruku pod ruku – 51:51. Nervoza i nestrpljivost su svakako na leđima našeg tima, kojem nedostaje igra iz prethodne dve velike pobede.

Nemačka zasluženo prvi put do zlata, Srbija nije imala igru za trijumf 3
Foto: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

21. min – Iz lošeg napada Srbije lopta je nekako došla do Milutinova, koji je postigao koš, ali je vreme isteklo. Milutinov vodi veliku borbu s nemačkim centrom Fojgtmanom i preko su nam potrebni njegovi poeni.

II četvrtina

Bogdanović je izjednačio iz penala, a Šreder nije iskoristio preostalih pet sekundi. Na odmor se ide sa 47:47 (26:23, 21:24).

Ovo je prvi put posle 1982. da su oba tima u finalu dali po najmanje 47 poena u prvom poluvremenu. U Kaliju (Kolumbija) bilo je SAD – SSSR 49:47.

Srbija: Bogdanović 15, Marinković 9, N. Jović 7, Petrušev 6. Nemačka: Šreder i Vagner po 14.

Nemačka zasluženo prvi put do zlata, Srbija nije imala igru za trijumf 4
Foto: Starsport.rs

20. min – Na 34 sekunde do kraja prvog poluvremena nemački igrač je zaustavio Avramovićev prodor u punom trku tako što ga je odgurnuo s obe ruke. Posle gledanja snimka odustalo se od nesportske greške. Naš ratnik je bio polovićan iz slobodnih bacanja – 45:45.

18. min – Serija Nemaca 5:0. Ponovo vode – 43:42.

16. min – Proradio je Bogdanović. Imao je sjajan i odvažan prodor za poene o tablu, a zatim i trojku. S 13 poena je naš jedini dvocifreni igrač – 42:38.

 

14. min – Serija Srbije 5:0 (33:30): Bogdanović trojka pa polaganje Davidovca, ali i Nemci pogađaju za tri poena (33:33).

13. min – Naši u praznom hodu, Nemci iz sva tri slobodna bacanja Vagnera, koji je fauliran u šutu za trojku, prelaze u vođstvo – 30:28.

I četvrtina

10. min – Marinkovićev miran pogodak, Nemci uzvratili – 26:23. Poslednji napad u prvoj četvrtini nisu iskoristili naši jer je Avramović promašio za tri. Kako god – vođstvo posle prve deonice – 26:23.

8. min – Nikola Jović pogađa trojku preko protivničkih ruku o tablu, slično kao i u prethodnom napadu – 22:19.

7. min – Nerešeno je 19:19. Na našu trojku Nemci su se ravanširali istom merom.

3. min – Četiri uzastopna poena za Nemce – 5:4. Dobrić povredio skočni zglob u doskoku, uz pomoć ljudi iz stručnog štaba odhramao prema svlačionici.

 

1.min – S. Jović, Dobrić, N. Jović, Bogdanović, Milutinov, to je naša prva petorka. Krenulo je trojkom Stefana Jovića i zakucavanjem Nikole Jovića – 5:0.

 

 

U Manili su jugoslovenski košarkaši 1978. u finalu savladali Sovjete na produžetak. U Manili je tri godine ranije održana jedna od najvećih borbi u boksu ikada. Poželimo našim košarkašima meku ruku Dražena Dalipagića i istrajnost Muhameda Alija u nadljudskom okršaju s Džoe Frejzerom. „Jedan za svi!“

 

 

Šanse su „fifti-fifti“, a možda na stranu našeg tima presudi upravo iskustvo selektora Svetislava Pešića, kroz čiju se trenersku veličinu prelama okršaj dve selekcije koje su i jedine iz Evrope izvadile olimpijsku kartu na ovom šampionatu.

 

 

Navijači Srbije već u elementu: „Aufwiedersehen“

 

 

Stari licas iz Pirota je najzaslužniji za najveći uspeh nemačke košarke, jer je predvodio njenu reprezentaciju do evropskog trona u Olimpijskoj dvorani u Minhenu 1993, kada je našima pod jugoslovenskom zastavom zbog sankcija UN bilo uskraćeno da brane zlato iz Rima 1991.

Pešić je se s „plavima“ popeo na košarkaški Monte Everest 2002. u Indijanapolisu. To je naša poslednja zlatna radost.

Košarkaši Srbije na poprištu odlučujuće bitke

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari