Logistika za moćne "petice" 1Foto: FoNet/ KSS

Nekih 14 sati leta bilo je potrebno košarkašima Srbije kako bi stigli do trenutnog odredišta u Kini – Šenjanga.

Odmah po sletanju oko četiri sata izjutra po srednjeevropskom vremenu, „orlovi“ su naišli na toplu dobrodošlici meštana koji su kulturno i disciplinovano čekali da se slikaju, prevashodno sa Bobanom Marjanovićem i Nikolom Jokićem.

Puleni Aleksandra Đorđevića upravo će u Šenjangu odigrati poslednje tri kontrolne utakmice pred selidbu u Fošan, gde će igrati uvodni deo Mundobasketa. Meč sa Italijanima, rivalima u grupi, na programu je u petak od 13.30, a zatim slede dueli sa Novim Zelandom i Francuskom.

Povrede Miloša Teodosića i Dragana Milosavljevića dovele su do toga da selektor Đorđević praktično na Svetsko prvenstvo povede preostalih 12 igrača; samim tim prvi čovek struke nije imao „poslednju reč“ kada je kompozicija tima u pitanju, već je morao da se prilagodi datim okolnostima.

I pred sam polazak u Kinu, Đorđević je najavio da za početak Mundobasketa sprema određena taktička iznenađenja. Evidentno je da će Marko Simonović Svetsko prvenstvo odigrati na mestu niskog krila, s obzirom na to da je Đorđević u Kinu poveo samo petoricu igrača u spoljnoj liniji. Ako se u obzir uzme i to da će Stefan Birčević biti jedina alternacija Nemanje Bjelice na četvorci, ideja sa uigravanjem centarskog tandema čini se opravdana od strane Đorđevića.

Već protiv Italije, prvi čovek struke Srbije moći će da se uveri u uigranost i međusobno razumevanje Jokića i Raduljice u tandemu pod košem, možda i jedinog centarskog para koji bi mogao da solidno funkcioniše i preuzima protivničke krilne centre izvan reketa.

Za Srbiju bi ozbiljan problem na Mundobasketu mogla da bude odbrana protiv niskih petorki, pogotovo u tranziciji i prilikom izvlačenja petica van reketa. Gotovo nijedna reprezentacija neće imati tako moćne petice na Svetskom prvenstvu, počevši od Italijana, koji su upravo na tom mestu i najslabiji. U odnosu na međusobni meč na Akropolis kupu „azuri“ bi trebalo da budu jači za Danijela Heketa, možda i Danila Galinarija i Điđija Datomea, koji su takođe otputovali u Kinu, iako su još uvek roviti.

– Čekaju nas tri utakmice, a najteža će biti protiv Italije. Zato što je pobeda bila nerealna i da nam zamaže oči, da nas poljulja, da poremeti našu stabilnost na zemlji. Taj protivnik nije imao trojicu najboljih igrača: Heketa, Galinarija i Datomea. Samo je pitanje da li će igrati na SP, ali su obojica otputovali iz Atine tamo. Biće to drugačija utakmica sa Italijom, što bi i dobro došlo, da nas malo dohvate i probude nas – poručio je selektor Đorđević.

Raspored utakmica

petak: Italija – Srbija 13.30

nedelja: Srbija – Novi Zeland 13.30

utorak: Srbija – Francuska 13.30

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari