Murinjo spasiocu kupio kopačke 1Foto: EPA-EFE/Adam Davy

Romi je pobeda na nedeljnom gostovanju u Đenovi bila neophodna kako bi prekinula niz od tri meča bez trijumfa. Uprkos činjenici da je naspram sebe imala sastav „osakaćen“ povredama, „vučica“ se mučila sve do pred kraj meča kada je tinejdžer iz Gane, Feliks Afena sa dva gola matirao Đenovljane (0:2).

Oduševljen je bio Žoze Murinjo potezima tek punoletnog tinejdžera koji je do vikenda trenirao sa mladim timom Rome. Na insistiranje Portugalca prebačen je u prvi tim. U nedostatku kvalitetnijih rešenja, Murinjo je Feliksa ubacio u drugom poluvremenu i nije zažalio. Sa dva izvanredna gola, Feliks Afena omogućio je saigračima da odahnu i usredsrede se na naredne obaveze sa manje stresa.

„Hvala Bogu na šansi koju mi je pružio. Hvala treneru, timu, navijačima, hvala svima na neverovatnoj podršci. Hvala tebi, mama. Ona je još u Gani. Volim te“, napisao je Feliks neposredno nakon utakmice u Đenovi.

Njegov put do Starog kontinenta bio je veoma težak. Sve do januara 2021. Đan je igrao za reprezentaciju svoje srednje škole u Gani. Jednostavno, u Africi klubovi nemaju svoje mlade timove, što je jedan od razloga zbog kojih u Evropu dolaze nedovoljno taktički obučeni.

Isto je bilo i sa Feliksom, kojeg su primetili ljudi iz EurAfrika akademije, potom je preko tamošnjih menadžera stigao u Romu.

Nuđen je i Milanu, ali na San Siru nisu obratili pažnju. S druge strane, Morgan De Sanktis – sada jedan od skauta Vučice – bio je oduševljen i Feliks Afena je januara 2021. potpisao za Romu.

„Zbog fizike, moći i brzine, Afena Đan podseća na Samjuela Etoa, ali moramo da budemo pažljivi sa njim“, poručio je Oliver Artur menadžer 18-godišnjeg igrača iz Gane.

Naravno, Murinjo je bio oduševljen umećem Feliksa, koji je odmah po datim golovima potrčao ka portugalskom stručnjaku.

„Obećao sam Feliksu da ću mu kupiti kopačke koje mu se zaista dopadaju, a koje su stvarno skupe, koštaju 800 evra, pa je dotrčao do mene da ne zaboravim. Sutra jutro, prva stvar koju ću da uradim je da mu kupim te kopačke“, našalio se Murinjo posle utakmice.

„Žao mi je gospodina De Rosija i našeg primavera tima, ali Feliks ostaje sa nama. Impresionira me koliko je hladnokrvan pred golom. Možda u smislu tehnike i nije fantastičan, ali ima snažan karakter. Imate tu decu, koja misle da sve znaju, a on je skroman i jednostavno osećate da upija informacije od svih oko njega. To je fantastično“, istakao je trener Rome, a potom obrazložio razloge Feliksovog ubacivanja u drugom poluvremenu.

„Kad uđe na teren promeni dinamiku tima… Feliks ima taj intenzitet u sebi, on pritiska protivike, tera ih na greške“, podvukao je Murinjo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari