Murinjo u suzama: Osećam se kao romanista, hoću da ostanem u Rimu 1Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Poznat je po verbalnoj snazi i mudrom odnosu sa medijima. Na taj način može se i protumačiti ekspresija Žozea Murinja nakon osvajanja Lige konferencija sa Romom. Suznih očiju, vidno emotivan, Portugalac je poručio, nakon trijumfa nad Fejnordom (1:0), da se oseća romanista i da želi da ostane u Rimu.

Portugalski stručnjak zauvek će ostati zapisan u istorijskim knjigama „vučice“ pošto joj je doneo prvi evropski trofej nakon više od šest decenija.

Murinjo je postao tek treći trener u istoriji evropskog klupskog fudbala koji ima u svojoj arhivi trofeje iz tri različita međunarodna takmičenja.

Osvojio je Murinjo Ligu šampiona, Ligu Evrope i u sredu uveče Ligu konferencija.

„Mnogo toga mi prolazi kroz glavu trenutno. U Rimu sam 11 meseci i odmah sam shvatio gde sam došao. Shvatio sam šta im ovo znači, čekali su na ovo… Kao što sam rekao momcima, u Torinu smo uradili šta smo morali kako bismo se kvalifikovali za Ligu Evrope. Ovo danas nije bio posao, ovo je bila istorija i mi smo je ispisali“, poručio je Murinjo.

Roma nikada ranije nije uspevala da osvoji trofej nekog UEFA takmičenja. U finalu Kupa evropskih šampiona 1984. godine poražena je od Liverpula, da bi je sedam godina kasnije u finalu Kupa UEFA savladao Inter.

„Liga konferencije je takmičenje koje smo mi hteli da osvojimo i kako smo prolazili dalje postajalo je sve teže. Morali smo da dobijemo premijerligaški tim, igrali smo sa Fjenordom koji je eliminisao Marselj. Možda smo mogli da osvojimo još koji bod u prvenstvu, ali smo mnogo toga uložili u Ligu konferencije. Ovo ostaje u istoriji Rome, ali i u mojoj takođe. Rečeno mi je da smo jedino ser Aleks Ferguson, Đovani Trapatoni i ja osvajali evropske trofeje u tri različite decenije. To čini da se osećam pomalo staro, ali je lepo za moju karijeru. Sada ću otići na odmor, sedeti na plaži i malo razmišljati o svemu ovome neko vreme“, naveo je dokazani stručnjak i veliki poliglota.

Uz Trapatonija, Murinjo je u Tirani postao jedini trener sa pet evropskih klupskih trofeja.

„Sjajna stvar u vezi sa mojoj karijerom je da su, izuzev Lige Evrope sa Mančester Junajtedom, uspesi sa Portom, Interom i Romom zaista, zaista, zaista posebni. Jedna je stvar pobeđivati kada svi očekuju da to uradiš, kada ulažeš da bi osvajao, ali potpuno druga kada nešto ostane besmrtno. To je zaista poseban osećaj.“

Novinari su upitali Murinja da li se već oseća romanistom.

„Naravno da se osećam kao romanista, ali to je verovatno zbog mog načina rada. Navijač sam Porta, Intera, Čelsija, lud sam za Realom, sada sam i navijač Rome. Pripadam svim ovim klubovima jer smo imali ovakve zajedničke trenutke. Uz dužno poštovanje svim klubovima u kojima sam radio, u potpunosti se osećam kao romanista, jer ovi navijači su zaista neverovatni.“

Spekulisalo se prethodnih nedelja da bi Murinjo mogao da se vrati na Ostrvo i preuzme Njukasl, međutim Portugalac smatra da od takve ideje neće biti ništa.

„Ostajem, nema sumnje! Uprkos pojedinim glasinama, želim da ostanem u Romi. Moramo da vidimo šta naši vlasnici, koji su sjajni ljudi, žele da urade sledeće sezone, jer ovo jeste istorija, ali možemo da stvorimo snažan projekat sa iskrenim profesionalcima. Treba da sednemo zajedno i shvatimo koji je plan za sledeću sezonu.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari