Na bod ili ništa 1Foto: STARSPORT

U potrazi za bodom… Crvena zvezda večeras (21.00, RTS) protiv Olimpijakosa u Atini, u poslednjem kolu Grupe B Lige šampiona, samo treba da ne izgubi.

Međutim, svako ko je iole upoznat sa fudbalom u Srbiji zna da je to lakše reći nego ostvariti.

Crveno-belima bod (ili tri) donosi plasman u nokaut fazu Lige Evrope, drugi put u poslednje tri godine. Atmosfera u redovima šampiona Srbije je proteklih nedelja takva da se čini da bi taj bod iz Atine rešio sve probleme i doneo mir u kući – Vladan Milojević bi ostao (najmanje) do leta trener, a velika rasprodaja stranaca bila bi takođe odložena za šest meseci.

Isto tako nema dileme da bi u slučaju poraza Zvezda verovatno već na zimu tražila novog trenera i krenula ispočetka da pravi tim koji bi na proleće trebalo da obrani titulu prvaka Srbije i naredne sezone popravi utisak u Evropi kada je u pitanju igranje u fazi po grupama.

Kapiten Crvene zvezde Marko Marin, koji je igrao ranije u Olimpijakosu, hrabri saigrače da atmosfera u Atini sigurno neće biti kao ona kada je u prvom kolu pobeđen grčki tim na „Rajku Mitiću“ (3:1).

– Stadion će sigurno biti pun, znam od ljudi iz Pireja, ali ne verujem da će atmosfera biti kao na „Marakani“. Lako sigurno biti neće. Znamo koliko je Olimpijakos jak na domaćem terenu, pokazao je to i u Ligi šampiona, a pogotovo u kvalifikacijama kada je razbio u Atini ozbiljne ekipe: Plzenj, Krasnodar i Istanbul Bašakšehir. Totenhemu i Bajernu su dobro parirali. Ne znam jesu li zaslužili više. Kvalitetnije su mnogo ekipe i Bajern i Totenhem od nas i Olimpijakosa. Ispostavile su se tačnim prognoze da će odluka za treće mesto da padne u našem atinskom meču i došlo je vreme da ga odigramo – istakao je Marin.

DŽoker trenera Zvezde Vladana Milojevića u Atini mogao bi da bude Tomane. Portugalski napadač je posle skoro šest meseci konačno stekao fizičku pripremljenost za evropske mečeve, a u prethodnom kolu Superlige dao je gol makazicama protiv Spartaka.

– Mogu li da postignem gol i u Atini? Ako budem igrao, sigurno je da ću dati sve od sebe da dođemo do povoljnog rezultata. Zadatak nas napadača su pogoci, a želim ih na svakom meču. Međutim, timski uspeh je uvek ispred. Izvesno je da nas čeka baš teška utakmica, sa velikim ulogom i očekivanjima – rekao je Tomane.

Iako je ova utakmica za oba kluba presudna da li će nastaviti takmičenje u Evropi, Portugalac je uveren da će Olimpijakos imati već pritisak na svojim plećima.

– Ne znam kako bi bilo najlakše da dođemo da cilja i sa kojom igrom. U suštini najbitnije je da na bilo koji način ostvarimo rezultat koji nas vodi dalje. Imamo dve opcije, odgovaraju nam i remi i pobeda. Imaće Olimpijakos za nijansu veći pritisak na domaćem terenu – dodao je Tomane.

Defanizvac Nemanja Milunović tvrdi da igrači crveno-belih imaju obavezu da daju maksimum uprkos umoru.

– Već šest meseci smo u ritmu sreda-subota, veliki je broj utakmica i došlo je do umora. Moramo, međutim, to da zaboravimo i potisnemo, sve staje u 90 minuta i naša obaveza je da budemo spremni. Važnost utakmice je bitna i svi smo svesni toga. Odmor je blizu, ali niko o tome i ne razmišlja, jer sva snaga mora da se usmeri na utakmicu u Atini. Niko se neće štedeti. Prekidi mogu da budu snaga Crvene zvezde, ali posle dva primljena gola nakon kornera u Beogradu obratiće više pažnje na taj segment.

Boaći „dopisan“ za put

Ričmond Boaći iz nepoznatog razloga nije bio na prvobitnom spisku Vladana Milojevića za put u Atinu. Napadač je poslednji meč za crveno-bele odigrao protiv Bajerna (0:6), kada se uklopio u bledilo celog tima. Nije tajna da Boaći ne pruža ove sezone partije kakve se od njega očekuju, a sada se otvorila i dilema da li je namerno „zaboravljen“ u Beogradu, pa naknadno dopisan i ko je intervenisao u njegovu korist ako Milojević na njega nije planirao da računa u Grčkoj. Na spisku putnika se nije našao (a nije naknadno dopisan) ni Dušan Jovančić koji je do sada bi u kombinaciji za sve evropske mečeve, a nije na listi povređenih igrača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari