Na CSKA bez imperativa 1Foto: STARSPORT

U poslednje dve nedelje devet utakmica, zatim četiri dana pauze, pa meč sa zvaničnim prvakom Evrope.

Reč je o ritmu u kojem se nalaze košarkaši Crvene zvezde kojima obaveze nalažu da psihički budu spremni za enormnu energetsku potrošnju, bez obzira na okolnosti, ispuštenu pobedu u nedavnom finalu Kupa Radivoja Koraća i nemanja vremena za rok neophodan kako bi se tela oporavila od premora.

Usred FIBA „prozora“ u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, crveno-bele večeras očekuje duel sa CSKA u Beogradskoj areni (19.00) protiv tima koji je imao čak 14 dana da se pripremi za veoma bitan susret kada je u pitanju borba za prednost domaćeg terena u Top 8 fazi.

Armejci nisu imali obaveza u okviru nacionalnog Kupa; trener Dimitris Itudis potpunu pažnju na treninzima mogao je da posveti taktičko-tehničkim kvalitetima košarkaša Zvezde, među kojima bi večeras mogao da bude i Perperoglu, koji je propustio završni turnir Kupa Radivoja Koraća, odnosno poslednje pojačanje Kejlin Lukas, američki plej koji je za Zvezdu potpisao pre sedam dana.

Od poslednjeg evroligaškog susreta na terenu Himkija Zvezda je i definitivno ostala bez Čovića i Kuzmića i u osetno drugačijoj konstelaciji snaga dočekaće CSKA, pogotovo ako se u obzir uzme i odsustvo povređenog Dobrića (polomio prst na desnoj ruci).

– Dolazi nam prvak Evrope, veliki izazov i čast za našu ekipu. Za razliku od nas, CSKA nije igrao nacionalni kup, što znači da su imali vremena da se konsoliduju nakon poraza koji su doživeli, i koji im je prekinuo dobru seriju. Crvena zvezda sa druge strane nije prekidala sa igranjem utakmica i ostala je u takmičarskom ritmu i sada je teško predvideti kome će više prijati ova utakmica u petak. Ono što je sigurno, očekuje nas meč sa vrhunskom ekipom, ulazimo polako u završnicu takmičenja, svako ima svoje ambicije i sada svaka utakmica postaje važna za sve, pa i za nas koji imamo svoje ambicije i želje – podsetio je trener Dragan Šakota da je Zvezda u igri za mesto u Top 8.

CSKA u poslednje vreme ima dosta problema u napadu; izgubio je čak pet utakmica u gostima, u seriji je od dva evroligaška poraza, od kojih je poslednji u Atini od Olimpijakosa bio krajnje razočaravajući. CSKA je u trećoj deonici postavio negativan klupski rekord u Evroligi (četiri data poena) i nema sumnje da je Itudis akcentovao taj podatak u pripremi meča sa Zvezdom.

– Očekuje nas još jedna teška utakmica u nizu, a protivnik najteži mogući – aktuelni prvak Evrope. I ove godine imaju vrhunsku ekipu, imali su dovoljno vremena da se osveže, nisu imali utakmica u prethodne dve nedelje praktično, i sigurno motivisani i odmorni dolaze u Beograd. Sa druge strane, mi smo se okrenuli novim obavezama, očekuje nas još praktično najmanje 40-ak utakmica do kraja sezone, od toga najmanje 10 u Evroligi. Ovakve utakmice su izazov i sigurno da imamo ogromnu želju da odigrao dobro i savladamo ekipu CSKA – istakao je Dejan Davidovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari