Na Fener za Božić 1Foto: Starsport

Malo će vremena imati u Crvenoj zvezdi da sa najmilijima proslave Božićne praznike.

Trenirajući i do dva puta dnevno, u taboru crveno-belih označili su predstojeći evroligaški meč kao šansu da se uspostavi trijumfalni kontinuitet i stekne uvid na koji način igrači usvajaju informacije, sugestije i taktičke promene od strane Dejana Radonjića i njegovih saradnika.

U Hali „Aleksandar Nikolić“ tačno na Božić, 7. januara, Zvezda će ugostiti Fenerbahče (19.00) reklo bi se, trenutno, tim po meri ambicija crveno-belih, da nakon trijumfa nad Panatinaikosom, vežu pobede u najelitnijem takmičenju, u čemu su samo jednom uspeli od početka takmičarske godine.

Osetio je, čini se na najteži mogući način, svu težinu posla klupskog šefa struke u evropskim okvirima, Igor Kokoškov.

Na početku karijere u datoj ulozi, nakon dve decenije rada u američkoj koledž košarci i NBA (mahom kao asistent) selektor Srbije doživeo je najteže i opominjuće poraze u evroligaškoj konkurenciji.

Nokauti od Barselone (-42), Baskonije (-18), Reala (-20), Albe (-26) i Žalgirisa (-37) ostavili su ga na čelu struke Fenerbahčea, uprkos turbulentnim vremenima u kojima živimo.

Veruju u Istanbulu u košarkaško obrazovanje, znanje i viziju srpskog stručnjaka koji je tokom karijere radio sa mnogim igračima koji su imenovani ili će to sigurno biti – za članove Kuće slavnih.

Povrede brojnih igrača, ponajviše Nanda de Koloa, sigurno su uticale na loš početak sezone, međutim negde od debakla u Kaunasu čini se da ekipa igra bolje, sa manje oscilacija.

Povratak Marka Gudurića upotpunio je kvalitet prikazan u vezanim trijumfima nad Olimpijakosom i posebno Asvelom.

Dobio je daleko komotniju ulogu, u poređenju sa onom koju je imao u Memfisu.

Fener još uvek nije uspeo u nameri da angažuje provereno rešenje na pleju, s tim u vezi, srpski bek, u zavisnosti od okolnosti na terenu, ima ovlašćenja od Kokoškova i da organizuje napade.

Naravno, u Zvezdi su odlično upoznati sa „crnim rupama“ u igri Fenera.

Iako bi se, nakon ubedljivih poraza stekao utisak da turski velikan ima najvećih problema u odbrani, zapravo je napad najslabija tačka.

Po posedu, Fener ubacuje najmanji broj poena u Evroligi (73,4), kuburi sa skokom (16. u elitnom takmičenju) i veoma slabu produkciju ima u reketu.

Zbog nedovoljne konstantnosti, bivši šampion Evrope spada u grupu timova sa najviše izgubljenih lopti po utakmici (14,65).

Zvezda je na samom startu sezone poražena od Fenera u Istanbulu, ali je u prethodnim sezonama umela da ga iznenadi, naročito u Beogradu.

Lojdova eksplozija

Generalni menadžeri Evrolige su u tradicionalnoj, osmoj anketi na polovini sezone, izabrali Džordana Lojda kao igrača koji je napravio najveći proboj u ovoj takmičarskoj godini. Lojd, koji je drugi strelac Evrolige sa prosekom od 18,7 poena po meču, dobio je 22 odsto glasova prvih operativaca klubova, dok su iza njega centar Asvela Mustafa Fal (16,7 odsto), Ševon Šilds iz Milana (16 odsto)… Evroligaši vide samo dvojicu konkurenata za MVP nagradu, beka CSKA Majka Džejmsa (61,1 odsto glasova) i krilnog centra Barselone Nikolu Mirotića (31,9), dok je glavni kandidat za najboljeg defanzivca Valter Tavarez iz Reala (44,4 odsto)…

Teodosić MVP prve faze Evrokupa

Nikola Milutinov proglašen je za najkorisnijeg igrača Evrolige u decembru, a još vrednije priznanje dobio je njegov reprezentativni kolega. Naime, drugu godinu zaredom, Miloš Teodosić ocenjen je kao najkorisniji košarkaš prve faze Evrokupa. Popularni Teo je ujedno i član tima dekade Evrolige i u istoriji evropske košarke pamtiće se kao jedan od najkreativnijih plejmejkera ikada. Sa ofanzivnog aspekta, Teodosić je sa prosekom od 14,6 poena i 6,4 asistencije sigurno najzaslužniji za to da je Virtus do Top 16 faze Evrokupa stigao sa perfektnim skorom (10-0).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari