Na marginama Verstapenove prevlasti: Noris samo pobedom može da pobegne od rekorda kojem se neće obradovati 1Foto: EPA-EFE/Sebastiao Moreira

U Formuli 1 ništa novo.

Holanđanin Maks Verstapen iz Red bula, koji je obezbedio treću uzastopnu titulu svetskog prvaka u prve dve trećine sezone, pobedio je i za Veliku nagradu Brazila, na stazi Interlagos u Sao Paulu. To mu je 17. trijumf u 20 trka.

Ostale su još dve, a čak i da ne učestvovuje na njima, imao bi najuspešniji procenat pobeda u godini svih vremena – 77%. Do njega je taj rekord bio u vlasništvu Italijana Alberta Askarija iz 1952 – 6 od 8 (75%).

Verstapen svakako ima motiv da trijumfuje i u Las Vegasu i u Abu Dabiju. S još dve pobede već bi nadmašio Nemca Sebastijana Fetela, nekadašnjeg svetskog prvaka, koji ih je ukupno skupio 53. Holanđanin ima 52. Izdvojio se na večnoj listi od proslavljenog Francuza Alana Prosta.

Treće mesto u Brazilu je zauzeo španski veteran 42-godišnji Fernando Alonso iz Aston Martina, šampion za 2005. i 2006. Nadmašio je Verstapenovog klupskog kolegu Meksikanca Serhija Pereza u fotofinišu za 0,053 sekunde. Njemu je to 106. put da se popeo na podijum i rame uz rame je s Prostom. Fetel ima 122, njegov slavni zemljak Mihael Šumaher 155, a Britanac Luis Hamilton, koji je na Interlagosu bio osmi, 197.

Na drugom mestu je završio britanski vozač Lando Noris (Meklaren-Mercedes). Njemu je to tek 13. podijum, ali po jednom merilu je i istorijski. Sada je na deobi prvog mesta s Nemcem Nikom Hajdfeldom, koji se takmičio od 2000. do 2011, po broju izlazaka s leve ili s desne strane od pobednika, a nikada s pobedom (Šveđanin Stefan Johanson, vozač 1980. i 1983-91, 12 puta). Da ne bude jedinstveni rekorder Norisa može da spase samo trijumf u sledećim iskušenjima (što se pored Verstapena čini nemogućim).

Prvi put se podijuma domogao u Austriji 2020 (treće mesto). Drugi je bio još četiri puta ove sezone i jednom 2021.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari