Na talonu jedna olimpijska viza 1Foto: Starsport

U predigri planetarnog šampionata, sledećeg meseca u Južnoj Koreji, u Beogradu su se okupile reprezentacije Španije, Mađarske, Japana, Kanade (grupa A), Srbije, Hrvatske, Kazahstana i Australije (grupa B), da na završnom turniru Svetske lige od 18. do 23. juna odluče jednog putnika na Olimpijske igre sledeće godine.

Za očekivati je da se gro ovih selekcija naknadno kvalifikuje za OI, ali samo najbolja među njima će već ove nedelje prebrinuti tu stvar, jer jedino osvajač fajnal – ejta ide direktno u Tokio.

– Ukoliko bismo osvojili prvo mesto vaterpolo bi bio prvi ekipni srpski sport koji bi izborio učešće na Olimpijskim igrama u Japanu. Očekuje nas jedno zaista veliko takmičenje i puno dobrih mečeva u šest dana, a ja se nadam da će naša selekcija uz podršku s punih tribina beogradskog vaterpolo hrama stići do prvog mesta – sluti predsednik nacionalnog Saveza Viktor Jelenić.

Nekada i sam vrhunski vaterpolista ne priča u prazno, jer su „delfini“ bili najčešći osvajači najmlađeg FINA takmičenja – čak devet puta pod zastavom samostalne države i u dva navrata u zajednici sa Crnom Gorom – a pred publiku u Beogradu izaći će kao aktuelni šampioni Evrope i pobednici Igara u Rio de Žaneiru 2016. Ni trofejni selektor Dejan Savić ne beži od uloge jednog od favorita, iako su mu igrači na pripreme dolazili „na rate“, zbog dugih klupskih sezona, a neki imali samo par dana da dođu sebi posle završetka Lige šampiona, čiji je trofej ovog puta završio u rukama Stefana Mitrovića i Nikole Jakšića iz Ferencvaroša.

– Naš cilj na finalnom turniru Svetske lige je jasan, a to je osvajanje prvog mesta i plasman na Igre. Mada, treba imati na umu da su igrači iz evropskih selekcija imali najteža domaća prvenstva i najduža kontinentalna klupska takmičenja. Računajući Ligu šampiona, pojedini će za manje od tri nedelje imati devet mečeva vrlo jako intenziteta, što znači da će ovde doći van forme, umorni i istrošeni, jer su spremni tako da budu na najvišem nivou na kraju klupskih obaveza. Takav surov kalendar ograničava delovanje selektora. Nema se dovoljno vremena ni za odmaranje ekipe, međutim to nam je što nam je… Možda kao prvi završi najsvežiji, a ne najspremniji tim – objašnjava čovek koji je na poziciji van bazena napravio još više nego dok je sam bio u vodi, iako je rekorder po broju mečeva pod kapicom s državnim grbom.

Osim Filipovića, Prlainovića, Aleksića, Mitrovića, Mandića, braće Pijetlović… vizi za Tokio s pravom se nadaju: pokretljiva i brza ekipa Španije, specifičnog stila u defanzivi i visokog ritma; aktuelni svetski prvak Hrvatska, sa sjajnim rešenjima na pozicijama bekova i centra; naš večiti rival Mađarska, autentične vaterpolo škole, s reprezentativcima okupljenim u nacionalnoj ligi, ali bez kontinuiteta u uspesima u poslednje vreme. Australija je već na OI, pa rasterećena dolazi u Beograd, a drugo mesto sa FINA kupa 2018. potvrđuje njen individualni kvalitet i dugoročne napore tamošnjeg Saveza da svoj tim približi svetskom vrhu. Ni Japan nema takmičarski imperativ, ali igra vrlo eksplozivan vaterpolo, koji bi mogao da bude sputan novim pravilima, što ne znači da se ne mora biti na oprezu sa njima. Kazahstan pripada ruskoj školi vaterpola, organizovana je ekipa i oslonja se na kvalitete srpskih igrača Srđana Vuksanovića i Dušana Markovića. Međutim, ne može da načini veliko iznenađenje, autsajderska Kanada još manje.

Svi dosadašnji šampioni

2002. (Patra) Rusija

2003. (NJujork) Mađarska

2004. (Long Bič) Mađarska

2005. (Beograd) Srbija i Crna Gora

2006. (Atina) Srbija i Crna Gora

2007. (Berlin) Srbija

2008. (Đenova) Srbija

2009. (Podgorica) Crna Gora

2010. (Niš) Srbija

2011. (Firenca) Srbija

2012. (Almati) Hrvatska

2013. (Čeljabinsk) Srbija

2014. (Dubai) Srbija

2015. (Bergamo) Srbija

2016. (Huejdžou) Srbija

2017. (Ruza) Srbija

2018. (Budimpešta) Crna Gora

Novčane premije

1. mesto 100.000

2. mesto 70.000

3. mesto 50.000

4. mesto 35.000

5. mesto 30.000

6. mesto 25.000

7. mesto 20.000

8. mesto 15.000

* iznosi su izraženi u dolarima

4.000 mesta na tribinama

Svaki od 24 meča uživo će moći da prati 4.000 ljudi, jer će kapacitet centralnog prestoničkog plivališta biti proširen montažnim tribinama, a ko ne uspe da dođe do kompleta karata ili pojedinačnih ulaznica moći će da dešavanja na popularnom Tašu prati u direktnim prenosima na kanalima Arena sport.

Novo finale, nova pravila

Vaterpolo se od početka ove godine igra po novim pravilima. Jedno od važnijih je da posle kornera i isključenja tim koji napada ima 20 sekundi za isti. Sada je moguće i da se golovi postižu direktno iz slobodnog udarca van šest metara, kao i iz ugla ili plivanjem iz kornera i šutem. Omogućene su i „leteće izmene“ do linije sredine bazena, dva tajm-auta, a i golman može da krene u napad i da prepliva u drugi deo bazena. Prekršaj će se izvoditi sa mesta gde je faul napravljen, osim ako je prekršaj bio unutar dva metra od gola. U budućnosti bi trebalo da bude primenjena i video kontrola, pa će sudije moći da provere da li je lopta prešla gol-liniju i da li je bilo grubih prekršaja – verovatno počev od Olimpijskih igara 2020.

Raspored mečeva

A GRUPA

(1) Japan

(2) Mađarska

(3) Kanada

(4) Španija

I kolo (utorak)

Mađarska – Kanada 15.45

Japan – Španija 19.15

II kolo (sreda)

Japan – Kanada 15.00

Mađarska – Španija 16.45

III kolo (četvrtak)

Mađarska – Japan 16.45

Kanada – Španija 19.15

B GRUPA

(1) Australija

(2) Hrvatska

(3) Kazahstan

(4) Srbija

I kolo (utorak)

Hrvatska – Kazahstan 14.00

Australija – Srbija 21.00

II dan (sreda)

Australija – Kazahstan 19.15

Hrvatska – Srbija 21.00

II dan (četvrtak)

Hrvatska – Australija 15.00

Kaahstan – Srbija 21.00

IV dan (petak)

2A – 3B 15.00

3A – 2B 16.45

1A – 4B 19.15

4A – 1B 21.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari