Na videlu i dobre i loše strane 1Nikola Kalinić foto: Srđan Stevanović /Starsport

Košarkaši Crvene zvezde izgubili su od Barselone rezultatom 76:69 u 15. kolu Evrolige, u utakmici koja je pokazala gotovo sve dobre i loše strane šampiona ABA lige.

Osim u trećoj četvrtini, crveno-beli su uspevali da drže rezultatski priključak, ali se na kraju ispostavilo da je baš tih deset minuta trećeg perioda bilo i odlučujuće za konačan ishod.

Kada bi fudbalskim rečnikom morala da se opiše igra Zvezde onda bi prava reč bila „bunker“. Crveno-beli igraju košarku „na poen manje“ od protivnika, ali je u duelima sa timovima poput Barselone teško očekivati da takav pristup donese i pobedu.

Ekipa Dejana Radonjića je u dva navrata, krajem prve četvrtine i posle trećeg perioda, uspevala da odličnom igrom u odbrani smanji veliki zaostatak za trenutno najboljom ekipom u Evroligi. Međutim, intenzitet igre u odbrani i ogromna potrošnja snage morali su da se odraze na efikasnost u napadu. Sve do 14. minuta utakmice jedini igrač Zvezde koji je postigao više od dva poena bio je Luka Mitrović, a upravo je to bio period najbolje defanzivne role crveno-belih.

Kada su gosti stekli 11 poena viška na kraju treće deonice crveno-beli su morali da ulože dodatni napor da bi zaustavili napad gostiju. To im je i pošlo za rukom i minut i po pre kraja imali su napad u kojem su tri puta šutirali za izjednačenje. Međutim Holins, Kalinić i Marković više nisu imali snage i koncentracije.

– Bili smo zaista blizu, ali smo napravili dosta grešaka. Počevši od mene, pa do ostatka tima. Sitne greške, loši procenti šuta, moja promašena slobodna bacanja,ali, i pored toga došli smo na samo jedan šut do izjednačenja. Na kraju ipak ostaje žal zbog toga što nismo uspeli da se potpuno vratimo u meč i preokrenemo- rekao je Stefan Marković.

Zvezda je za 40 minuta pogodila samo tri trojke iz 20 pokušaja (15 odsto), promašila devet slobodnih bacanja (18/27) uz skromnih 32,5 odsto šuta iz igre (24/62), a ove brojke nisu samo posledica dobre igre Barselone u odbrani.

Činjenica je i da creno-beli od početka sezone, zapravo još od pripremnih utakmica imaju problema sa bolesnim i povređenim igračima. U duelu sa Barsom trener Dejan Radonjić nije mogao da računa na bolesnog Ognjena Dobrića i nedovoljno oporavljenog Erona Vajta. Uz to, Kuzmić igra sa nezalečenim skočnim zglobom, a Mitrović uprkos bolovima u leđima. Gostima su nedostajali Kalates, Higins i Abrines, ali je nepristojno porediti dužinu rostera i broj igrača na koje mogu da računaju treneri Radonjić i Jasikevičijus

Iako Nikola Kalinić igra verovatno sezonu karijere teško je očekivati da će srpski reprezentativac na ovakvim mečevima biti čovek odluke u napadu. Jednostavno, to nikad nije bila njegova uloga, jer bi u najboljim evroligaškim ekipama, u kojima i zaslužuje da igra, bio četvrta ili peta napadačka opcija.

– U životu mogu da se traže izgovori za sve situacije koje se dogode, lično nisam sklon ka tome. Posao mi je da dođem na utakmicu, budem koncentrisan da odradim neke stvari. Nismo igrali protiv bilo koga, već najbolje ekipe u Evroligi. I najmanju grešku će kazniti. Zaista mi je krivo što nismo veliku energiju krunisali pobedom. Ovo je već prošlost, sledeća utakmica je već u petak, ovo sa Barselonom bukvalno treba da nam bude u kratkotrajnoj memoriji. Idemo dalje – izjavio je Stefan Marković.

Crvena zvezda u petak igra meč 16. kola Evrolige, a u goste joj dolazi Bajern, direktan konkurent u borbi za plasman u plej-of.

Mirotić: Novak nas motivisao

Jedan od najboljih igrača u Evroligi Nikola Mirotić rekao je posle meča da su igrači Barselone imali dodatni motiv da prikažu dobru igru kad su videli da se u publici nalazi i Novak Đoković.

– Novak je najveća legenda svih vremena u tenisu. Imao sam čast da ga upoznam u Americi. Nismo očekivali da će biti u publici, tako da smo bili prijatno iznenađeni. Uvek je velika čast pozdraviti ga. Bila nam je velika motivacija da igramo ovde, još pred njim – izjavio je Mirotić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari