Nadal za neke Supermen, za neke folirant 1Foto: EPA-EFE/KIERAN GALVIN EDITORIAL USE ONLY

Rafaelu Nadalu pukao je trbušni mišić tokom četvrtfinalnog meča na Vimbldonu sa Amerikancem Tejlorom Fricom, ali će ipak nastupiti u polufinalu protiv Nika Kirjosa, otkrila je madridska „Marka“. Španac se plasirao u polufinale u meču koji je trajao pet setova, i u kojem je spisku povreda koje ga muče dodao i trbušni mišić.

Španac je u četvrtfinalu sredinom drugog seta tražio medicinski tajm-aut, jer je bilo očigledno da oseća jake bolove u stomaku.

– Rekli su mi da bi trebalo da predam, ali za mene je teška odluka da predam u toku meča. Jesam to uradio nekoliko puta u karijeri, međutim, to je nešto što mrzim. Ovo za mene nije ništa novo. Bio je jak bol, ali navikao sam da igram pod bolovima. Iskreno, ne znam hoću li se spremiti za polufinale – rekao je teniser, koji na turniru u Londonu pokušava da osvoji svoj treći grend slem trofej u ovoj sezoni.

– Sada mi je mnogo bolje, iako stomak baš i nije dobro. Moram da nađem način da se nosim s tim, jer je bilo momenata kada sam mislio da neću završiti meč. Ipak, teren i energija sa tribina su mi pomogli i hvala publici za to.

Situacija u kojoj se našao Španac i izjave nakon meča sa Fricom ponovo su pokrenuli nagađanja njegovih kolega i medija o tome da li Nadal govori istinu kada su u pitanju brojne povrede koje ga muče. I dok je španska teniska javnost uverena da je njihov ljubimac superheroj sa natprirodnim moćima u ostatku sveta počele su da se pojavljuju sumnje.

Naime, samo od decembra prošle godine do sada suočio se sa korona virusom, povredom stopala, povredom rebara i sada trbušnog mišića, a svaka od ovih situacija dovodila je u pitanje njegov nastup na najvećim turnirima ili odustajanje tokom njihovog trajanja.

Na turniru u Abu Dabiju u decembru 2021. zarazio se omikron verzijom korona virusa i sve do nekoliko nedelja pred start Australijan opena bilo je neizvesno da li će učestvovati na turniru u Melburnu. Tokom takmičenja je govorio da se nalazi u veoma lošem fizičkom stanju iako je iz meča u meč prikazivao sve bolje partije.

U sličnoj situaciji našao se i pred početak Rolan Garosa, na kojem je zbog povrede stopala preživeo pravu golgotu. Španac je po osvajanju trofeja tvrdio da je primio bezbroj injekcija protiv bolova, zbog čijeg dejstva, po njegovim rečima, nije osećao stopalo dok je igrao.

Po odlasku iz Pariza hodao je uz pomoć štaka, sa nogom u zavojima i bilo je neizvesno da li će se oporaviti za nastup na US openu, koji počinje krajem avgusta. Međutim, nekoliko dana kasnije članovi njegovog stručnog štaba su saopštili da će sigurno igrati u NJujorku, a da postoji mogućnost da se pojavi i na Vimbldonu.

Kako se približavao početak takmičenja u Londonu glavna tema u medijima bila je da li će Nadal uspeti da se oporavi, da bi polovinom juna njegov stric Toni saopštio da se stanje Rafine povrede iznenađujuće brzo popravlja i da će zaigrati i na trećem gren slemu u sezoni.

Španski teniser je tokom Vimbldona ljutito odgovarao na pitanja o fizičkom stanju u kojem se nalazi. U nekoliko navrata je rekao da ne želi da to stalno bude tema njegovih konferencija za medije, ali je u isto vreme svojim kontroverznim izjavama doprinosio da postigne suprotan efekat. U sredu je čak saopštio da je zdravlje važnije od Vimbldona.

– Da, već sam doneo neke odluke. Ne želim da budem osoba koja će jedno da priča, a drugo da radi. Želim da budem potpuno iskren što se tiče mojih odluka, a situacija je takva da je sada nisam doneo. Odlukama nikad kraja, njih uvek donosi igrač, a postoji toliko različitih mišljenja i sve moramo da uradimo na pravi način. Ima nešto bitnije od Vimbldona, a to je zdravlje. Videćemo kako će ići – rekao je po završetku meča sa Fricom, a dan kasnije, posle pregleda na kojem je utvrđeno da mu je pukao stomačni mišić, odlučio da nastupi u polufinalu.

Fonjini ne veruje Rafi

Italijanski teniser Fabio Fonjini oglasio se na svom Instagram nalogu posle meča u kojem je Nadal eliminisao Frica optužujući Španca da nije iskren u tvrdnjama da je povredio trbušni mišić.

– Da, sigurno… LJudi, prestanite da verujete svemu što ste pročitali – napisao je Fonjini.

Rafa ne veruje Novaku

Novak Đoković je osvojio Australijan open 2021. sa povredom trbušnog mišića, ali je Rafael Nadal tada smatrao da je nemoguće osvojiti grend slem turnir sa takvom povredom.

– Ako stvarno imate fizičke probleme, nećete pobeđivati. Ako osećate bol, ali vas on ne ograničava toliko, onda možda nađete način. Ali ako stvarno, stvarno imate povredu, nemoguće je osvojiti ovakav turnir – izjavio je tada Španac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari