Nagađanja o plati selektora, niske plate i skrivanje troškova: Zašto je mutna finansijska slika srpskog fudbala? 1Foto: Vojislav Stojsavljević/Danas

Prihodi Fudbalskog saveza Srbije mere se milijardama dinara, a deo tog novca stiže iz državnog budžeta. Međutim, na osnovu finansijske dokumentacije saveza, do koje je došao N1, ne znamo kako i gde se troši novac građana Srbije. Zašto?

 

Praksa netransparentne potrošnje javnog novca nije nepoznanica Fudbalskom savezu Srbije. Finansijski izveštaji i planovi FSS-a, do kojih je došao N1, otkrivaju da je FSS u 2021. godini prihodovao više od 2,5 milijardi dinara, od čega je od Ministarstva omladine i sporta dobio 118 miliona dinara. Međutim specifikacija troškova predstavljena je samo ugrubo.

„FSS je javna organizacija, sportska organizacija, ali ona je i paradržavna, kao i sve u ovoj zemlji što nije privatno. Dakle oni imaju odgovornost prema javnosti u potpunosti. Dakle i izbarani funkcioneri i njihova trošenja para bi morala da budu potpuno javno dostupna“, kaže sportski novinar Zoran Pavić.

„Svi građani Srbije bi trebalo da imaju uvid u ukupnu finanijsku situaciju u FSSu, međutim, kao i u mnogobrojnim drugim sferama života, tako i u fudbalu i fudbalskoj organizaciji mi ne znamo kako se troši novac, koji poreski obveznici preko bužeta daju FSS-u. Aspolutno ne znamo ni kolike su plate radnika, selektora, njegovih zamenika, pomoćnika, ne znamo način na koji se odliva novac iz FSS-a“, dodaje advokat Nikola Lakić.

Ubedljivo najviše novca 30 odsto ili blizu 750 miliona dinara potrošeno je na plate, iako je plan bio da se potroši skoro upola manje, odnosno 420 miliona. Ni tu ne znamo ko je i koliko novca dobio.

„Kod nas se o plati selektora nagađa. Nagađaju mediji i analitičari, to je bukvalno u svim zemljama, ne mogu da tvrdim za sve afričke pošto nemam taj podatak, ali u svim zemljama u okruženju od samog starta, od potpisivanja ugovora, stvar koja je objavljena i svima poznata“, rekao je Pavić.

Novinar Sportkluba Branko Spasojević kaže da iako FSS krije, najviše novca, 5,4 miliona evra, za tri godine rada, je potrošeno za Dragana Stojkovića. Novac, međutim, nije ravnopravno raspoređen.

„Činjenica je da selektori mlađih reprezentativnih selekcija nisu plaćeni adekvatno znanju i značaju. Njihove plate kreću se od prilike oko 150.000 dinara, što je zaista za trenera, pogotovo trenera koji uči decu u FSS-u, minoran novac“, smatra Spasojević.

U planu za 2023, FSS očekuje da će ukupno prihodovati blizu tri milijarde dinara. Za razliku od 2021. gde su plate bile najveći trošak, ove godine će FSS porošiti 38 odsto ukupnog bužeta ili više od milijardu dinara na dotacije fudbalksim savezima i klubovima. Za Zorana Pavića, novinara lista Danas, ovo je dokaz da se nastavlja praksa finansiranja Zvezde i Partizana.

„Svedoci smo, drugu godinu za redom, poslednjih dana aprila, volšebne uplate donacije države FSS, sa potpuno izmišljenim namenama, ove godine to je bilo za infratsrukturu ili već nešto slično, prošle godine je to uradila za neke omladinske kampove, a javna je tajna da je taj novac istog trenutka, bezgotovinski, prebačen na račun Partizana kako bi ovaj očistio neke dugove koji su bili smetnja da dobije evro licencu“, navodi Pavić.

Zašto javnost ne zna na šta se tačno potroše tri milijarde dinara godišnje, koliko od toga dobiju Zvezda i Partizan, a koliko selektori, ostalo je nepoznato, jer niko iz FSS-a nije odgovorio na pitanja TV N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari