Nagetsi loši, Jokić prosečan 1Foto: FoNet AP

Najbolji start u poslednjih dvadesetak godina košarkaši Denver Nagetsa donekle su naružili sa tri vezana poraza.

Nakon Memfisa i Bruklina, ekipi iz Kolorada meru je uzeo i Milvoki i to u Pepsi centru (121:114). Nagetsi su tako sa skora 9-1, spali na 9-4, ali su i dalje među pet najboljih ekipa Zapadne konferencije. Simptomatično ili ne, tek lošiji rezultati Denvera nekako su se potrefili sa kaznom koju je od strane NBA lige dobio Nikola Jokić zbog izjave date posle trijumfa u Čikagu. Iako su nakon tog susreta Nagetsi vezali još tri pobede, od momenta kada mu je saopštena visina kazne (25.000 dolara) i razlog (8. novembra) Denver je doživeo tri uzastopna poraza.

Srpski as je u prvom porazu od Memfisa delovao baš utučeno i nezainteresovano; iz igre ja pokušao samo jednom (najmanje u poslednje dve sezone), što je „zaparalo uš“i i njegovom treneru Majklu Melounu, koji ga je posle utakmice javno iskritikovao.

– Moraću da vidim snimak i utvrdim šta su mu saigrači radili da bi šutnuo samo jednom. Ovo je već treća-četvrta utakmica u kojoj ne šutira. Tačno je da je nesebičan, kao i da je Memfis sjajan u defanzivi… Naravno da bih voleo da šutira više, međutim, u ovom trenutku to ne radi i moramo da shvatimo zašto je tako – zabrinut je bio trener Nagetsa.

Jokić je shvatio poruku Melouna i već na narednom susretu sa Bruklinom (112:110) napadački je odigrao neuporedivo bolje ubacivši Netsima 37 poena, međutim Nagetsi nisu uspeli da izbegnu poraz od ekipe koja je na Istoku na negativnom skoru 6-7. Generalno, na poslednje dve utakmice (Bruklin, Milvoki), Nagetsi su primili daleko više poena od prosečnih 103,1, što ih svrstava trenutno u četvrtu najbolju odbranu lige. Jokić je defanzivno bio posebno loš protiv Baksa, nikako ne uspevajući da zaustavi šut sa distance centra Bruka Lopeza. Novajlija u dresu Milvokija, 213 visoki centar, poreklom sa Kube, oborio je NBA rekord protiv Denvera po broju ubačenih trojki na jednom meču za igrača višeg od navedenih 213 cm (8/13). Nagetsi trenutno ipak imaju daleko više problema u napadu, s obzirom na to da su sa 109.9 poena po meču tek na 17. mestu. Jokićevi procenti su sasvim korektnu; na dabl-dablu je proseku (17,6, 10,8), međutim kao lider tima, daleko manje šutira u poređenju recimo sa DŽamalom Marejem ili Gerijem Herisom, čiji su procenti daleko lošiji. Obojica šutiraju ispod 30 odsto za tri i tek su na polovičnom učinku za dva, ali ih to ne sprečava da besumučno pokušavaju na svakom meču. Marej je recimo za dva čak 23 puta više pokušao u odnosu na Jokića, iako je po vokaciji plej, dok je u šutu za tri na 30 pokušaja više, uprkos realizaciji od svega 29,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari