Nagrade i za "vršioce dužnosti" 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Iza nas je osmina finala Svetskog prvenstva u Kataru, 24 od 32
nacionalne selekcije otišle su kući i završile svoj lov na nagrade iz bogate kase FIFA.

Grupnu fazu takmičenja nije prošlo 16 nacionalnih selekcija, što znači da će sa Mundijala poneti po devet miliona dolara, dok će nacionalne selekcije koje su prošle u nokaut fazu, ali su se zaustavile na prvom koraku, odneti kući po 13 miliona dolara.

Osam najboljih, odnosno Engleska, Argentina, Brazil, Hrvatska, Francuska, Holandija, Maroko i Portugal već imaju zagarantovanu zaradu od 17 miliona dolara.

FIFA je do danas podelila u svojoj kalkulaciji 384 miliona dolara, ali to nije sve – četvrtfinalisti i dalje imaju šansu da značajno uvećaju svoje prihode.

Nacionalna selekcija koja zauzme četvrto mesto, odnosno koja de fakto izgubi svoja poslednja dva meča na turniru (polufinale i duel za treće mesto) zaradiće 25 miliona dolara. Pobednik „malog finala“, osvajač bronzane medalje, osvojiće 27 miliona dolara, dok će vicešampion biti bogatiji za 30 miliona dolara.

FIFA je opredelila ukupno 440 miliona dolara na ime nagrada za 32 učesnika turnira u Kataru, a novi svetski šampion će dobiti približno deset odsto od ukupnog fonda. To znači da će na račun fudbalskog saveza te zemlje biti uplaćeno rekordnih 42 miliona dolara, najviše u istoriji fudbala.

Pre četiri godine, Francuska, koja je tada osvojila trofej, dobila je nagradu od 38 miliona dolara. Koliki je rast fudbalske industrije u poslednjih petnaest godina možda najbolje pokazuju podaci iz 2006. godine, kada su Italijani na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj dobili za “Zlatnu boginju” iznos od deset miliona dolara.

Sve novčane nagrade fudbalske federacije širom sveta podeliće
po zaslugama, a takvu podelu treba da izvrši i Fudbalski savez Srbije. Možda nismo uspeli da napravimo dobar rezultat u Kataru ali će zato zlatnim slovima biti zapisano da je Srbija jedina država koja je na 22. Svetsko prvenstvo došla bez predsednika nacionalne fudbalske organizacije.

Za takav istorijski poduhvat FIFA ne predviđa novčanu nagradu ali ne treba sumnjati da će “ vršioci dužnosti” znati da nagrade sami sebe. Podela novca će verovatno doneti i neke nove podele u srpskom fudbalu, verovatno će se osvežiti neke stare i zaboravljene ljubavi, ove novije možda zapadnu u krizu.

I sve tako do nekih novih novčanih nagrada, od kojih, kao po običaju, srpski klupski fudbal nema nikakvu korist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari