Najbolji fudbaler Reala tvrdi: Španija je rasistička država 1Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Umesto da tekuću sezonu zapamti kao možda i najbolju otkad je kao tinejdžer stigao u Real, Vinisijus izuzetno teško podnosi konstantna vređanja kojima je izložen na fudbalskim terenima širom Španije.

Reprezentativac Brazila, naročito ove sezone, doživljava vređanja gotovo na svim stadionima na kojima gostuje sa Realom.

Na poslednjem, utisak je, način na koji su ga vređali navijači Valensije doveo je do toga da 23-godišnji fudbaler „pukne“ i javno progovori o tome kako se oseća i o čemu razmišlja.

U veoma napetom meču, koji su domaćini rešili u svoju korist sa 1:0, Vinisijus je često vređan na rasnoj osnovi.

Brazilski as nije više mogao da sluša kako ga vređaju sa tribina; pred kraj utakmice, pod naleotm emocija, odlučio je da se sukobi sa gledaocima na južnoj tribini zbog čega je i isključen sa utakmice.

Tačnije, u opštem koškanju, uzvratio je Ugu Duru, udarivši ga šakom u lice.

– Nagrada koju su rasisti dobili je moje isključenje. To nije fudbal, to je La Liga – napisao je Vinisijus na Tviteru, odmah po završetku utakmice.

Prozvanim se osetio Havijer Tebas, prvi čovek La Lige, koji je tokom sezone često bio u konfliktu sa čelnicima Barselone, ali je ovoga puta osetio potrebu da replicira asu Real Madrida.

– Pošto oni koji bi trebalo da objasne šta je La Liga i kako može da dejstvuje u slučajevima rasizma, nisu to učinili, pokušali smo mi da ti objasnimo, ali se nisi pojavio na dva zakazana sastanka koja si sam inicirao. Pre nego što kritikuješ i vređaš La Ligu, moraš prethodno dobro da se informišeš. Ne dozvoli sebi da budeš izmanipulisan i potrudi se da u potpunosti razumeš moć drugih i sve što radimo zajedno.

Vinisijusu nije trebalo mnogo vremena da odgovori na „prozivke“ prvog čoveka lige. On je stava da ovakvi nastupi Tebasa, uz veoma blage kazne onima koji konstantno vređaju tamnopute fudbalere, dodanto potpiruju rasizam na terenima širom Španije.

– Nije se ovo desilo prvi put, niti drugi, a ni treći. Rasizam je u Primeri postao normalan. Takmičenje ga smatra normalnim, FS Španije i naši protivnici ga ohrabriju. Žao mi je zbog toga. Šampionat je nekad pripadao igračima kao što su Ronaldinjo, Ronaldo, Kristijano i Mesi, a danas pripada rasistima. Divna nacija me je prihvatila i volim je, ali je iz rasističkih zemalja uvela novi oblik ponašanja. Žao mi je Španaca koji se neće sa mnom saglasiti, ali u mojoj zemlji, u Brazilu, Španija se danas tretira kao rasistička država. Primeri za tako nešto stižu iz kola u kolo i nemam način da se odbranim. Uprkos tome dovoljno sam jak da isteram ovu stvar do kraja. Čak iako nisam odavde.

Karlo Anćeloti, šef struke Reala, nije želeo da posle utakmice uopšte priča o fudbalu, već isključivo o onome što je doživeo Vinisijus, koji je vređan čim je ekipe, pre utakmice, izašla iz klupskog autobusa.

– Zar posle svega želite da pričamo o fudbalu? Neću da govorim o igri, već o tome šta se desilo. Vinisijus nije želeo da nastavi igru zbog uvreda, međutim, nisam hteo da ga povučem na klupu, objasnio sam mu da nije krivac, već žrtva i zato je nastavio. Kasnije je dobio besmislen crveni karton. Jasno je da problem postoji, ali Vini nije problem, već La Liga ima probleme i zbog ovakvih situacija moraju da se prekidaju utakmice. Kad publika na celom stadionu koristi rasističke uvrede onda igra mora da stane, a rival pobedi 3:0. Nema drugog načina. To sam predočio sudiji, na šta mi je pojasnio da protokol predviđa da unapred obavestimo arbitre i da će prekinuti meč samo ako se sporno skandiranje nastavi. Vinisijusa su vređali od prvog minuta. Ljut je, utučen i tužan. Nikad u životu nisam čuo da ceo stadion skandira: „Majmune, majmune, majmune…“ Ne može ovo tek tako da prođe.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari