Najveća pobeda u istoriji srpskog ženskog fudbala: Pale dvostruke svetske šampionke 1foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Fenomenalan dan za ženski fudbal u Srbiji priredile su naše najbolje fudbalerke u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Srpske gracije savladale su dvostruke svetske šampionke, fudbalsku velesilu u ženskoj konkurenciji – reprezentaciju Nemačke (3:2) i nesvakidašnjim podvigom našle su se nadomak baraža za Mundijal.

Nikada ranije ženska fudbalska reprezentacija Srbije nije ostvarila vredniju i značajniju pobedu.

Koliko je aktuelna generacija napredovala tokom kvalifikacija, pokazuje podatak da su na samom startu poražene od Nemcisa sa 5:1, a na samom kraju dožle do fenomenalme pobede.

Izvanredna Jovana Damnjanović, fudbalerka Bajerna iz Minhena, predvodila je saigračice do najvrednije pobede u istoriji našeg ženskog fudbala.

Srbija nikada nije bila deo baraža za plasman na Mundijal, a sada je tako malo deli od sjajnog rezultata.

Naše gracije pobedile su dvostruke svetske i osmostruke evropske šampionke. Nemice su danas prvi put poražene u kvalifikacijama za Mundijal koji će se odigrati u Australiji i Novom Zelandu.

Izabranice Predraga Gvozdenovića, uspele su da vežu šest pobeda u kvalifikacijama i tako povećaju šanse za mesto u baražu.

Motivisane da se revanširaju jednoj od najboljih evropskih i svetskih reprezentacija srpske fudbalerke su prikazale fenomenalno izdanje, a borbena igra nagrađena je vođstvom u 36. minutu. Posle akcije po desnom boku i duge lopte Milice Mijatović fudbalerka Real Sosijedada Alegra Poljak je sa dalje stative glavom uputila neodbranjiv udarac i nagovestila senzaciju.

Damnjanovićeva je pred kraj poluvremena glavom izvanredno pronašla Poljak, ali je ona pogodila samo stativu.

Okvir gola prethodno se tresao i na drugoj strani pošto je Gvin pogodila stativu, a Magul prečku.

Drugo poluvreme obeležila je fudbalerka minhenskog Bajerna.

Udvostručila je prednost u 49. minutu nakon što je iskoristila sjajnu loptu golmanke Milice Kostić, umakla štoperskom paru gošći i zatresla mrežu.

Lea Šuler smanjila je zaostatak u 60. minutu međutim naše fudbalerke nisu odstupile od nametnutog stila igre.

Devet minuta kasnije, Damnjanovićeva je iskoristila još jednu odličnu loptu u prostor, stuštila se u protivnički šesnasterac i matirala golmanku Nemačke.

Četvrta selekcija sveta je golom Tabee Vasmut u drugom minutu sudijske nadoknade uspela je da podigne neizvesnost na vrhunac, ali su Srpkinje odolele i stigle do tri boda.

Izabranice selektora Gvozdenovića očekuju još dva izazova do kraja kvalifikacija, protiv Portugalije i Izraela. Upravo Portugalke su glavni konkurent našim damama sa pet bodova manje, ali i utakmicom zaostatka.

Naše dame će gostovanje Portugalkama zakazano za 2. septembar dočekati sa dragocenom prednošću i luksuzom da i sa bodom imaju velike šanse za plasman u baraž u kojem bi se borile za istorijski prvi plasman na neko veliko takmičenje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari