Najviše utakmica u reprezentaciji: Džajićev rekord se držao četvrt veka, a u poslednjih 20 godina četiri smene rekordera 1Foto: Pedja Milosavljevic /Starsport

U prijateljskoj utakmici na Vembliju između Engleske i Jugoslavije 11. oktobra 1972, koja je pred 50.000 gledalaca završena sa 1:1, kapiten „plavih“ Dragan Džajić je igrao 66. put za državni tim.

Po broju utakmica u reprezentaciji je nadmašio Branka Zebeca, koji se 1961. oprostio sa 65.

Džaja je istrajavao do 85. utakmice.

U čast virtuoznog levog krila, u slavu jednog od najboljih fudbalera svog doba, gost na njegovom oproštaju je 16. septembra 1979. na beogradskoj Marakani bio svetski prvak Argentina.

Kapiten, treća zvezda Crvene zvezde, teren je napustio uz ovacije u 21. minutu. Prepustio je mesto u timu Ivici Šurjaku. U pobedi s 4:2 istakao se trostruki strelac Safet Sušić.

Džajićev rekord je odolevao četvrt veka.

 

Nadmašio ga je Savo Milošević, koji je svoju 86. utakmicu odigrao s kapitenskom trakom kad se reprezentacija Srbije i Crne Gore srela s BiH na Koševu u Sarajevu 9. oktobra 2004. u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 2006 – 0:0.

Milošević, nekadašnji golgeter Partizana, u to vreme uzdanica Osasune, a danas selektor BiH, prvi je naš reprezentativac koji je dosegao i do 100. meča.

Jubilej mu je zagorčila Argentina koja je na Mundijalu u Nemačkoj slistila SCG sa 6:0 na Šalkeovom stadionu u Gelzenkirhenu.

Zatim je igrao i u poslednjem kolu u grupi, a poraz je timu Državne zajednice nanela i Obala Slonovače (3:2) potpunim preokretom na Bajernovoj Alijanc areni u Minhenu.

Posle dvogodišnje pauze još jednom je odukao dres reprezentacije. Njemu je na Partizanovom stadionu priređen oproštaj, a protivnik je 19. novembra 2008. bila Bugarska.

Gosti su preslišani sa 6:1, Milošević je dao dva gola pre nego što je u 34. minutu ustupio mesto debitantu Draganu Mrđi, ali mu je i bugarski golman odbranio dva penala!

Najviše utakmica u reprezentaciji: Džajićev rekord se držao četvrt veka, a u poslednjih 20 godina četiri smene rekordera 2
Foto: Pedja Milosavljevic /STARSPORT

Od kada je nadmašen Džajić reprezentacija je u sledećih 20 godina dala još tri rekordera posle Miloševića.

Njega je pretekao Dejan Stanković svojom poslednjom utakmicom, 103. Kad se opraštao Milošević, on je igrao 78. put.

I meč u Stankovićevu čast je organizovan posle pauze od dve godine.

Protivnik je na stadionu Karađorđe u Novom Sadu bio Japan 11. oktobra 2013 – 2:0.

Stanković, koji je klupsku karijeru završio u Interu nekoliko meseci pre toga, izašao je iz igre u 10. minutu, prepuštajući mesto Ivanu Radovanoviću.

 

Najviše utakmica u reprezentaciji: Džajićev rekord se držao četvrt veka, a u poslednjih 20 godina četiri smene rekordera 3
Foto: Pedja Milosavljevic/ Starsport

Jedini u tom nizu koji je rekord postavio u takmičarkoj utakmici bio je Branislav Ivanović, koji je na svetkovini za Stankovića igrao 65. utakmicu.

Meč s Kostarikom u prvom kolu na Mundijalu u Rusiji 2018 (1:0) bio mu je 104, a poslednji put je zauzeo mesto u timu u sledećem duelu, u porazu protiv Švajcarske (2:1). Zatim, kad je meru Srbiji uzeo i Brazil (2:0), selektor Mladen Krstajić mu nije dao šansu.

Dušan Tadić, novi rekorder sa 106 utakmica, tada je obukao nacionalni dres 56. put.

Džajić je reprezentaciji rekao zbogom u 34. godini, Milošević i Stanković u 36, a Ivanović u 35. Tadić u novembru puni 36.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari