Najžešća bitka za Evropu 1Foto: STARSPORT

Dva meseca i kusur dana posle završetka prvog dela LingLong Tajer Superlige, ovog vikenda počinje drugi deo fudbalskog prvenstva Srbije, s puno nejednačina, jer se posle 20 odigranih kola „zna“ samo ko će odneti titulu.

Bez obzira što je ostalo čak 10 rundi do kraja osnovnog dela takmičenja, posle čega valja odigrati (po) sedam utakmica plej-ofa, a Partizan ima još dve prilike da u direktnim okršajima sa večitim rivalom „potvrdi“ pobedu u jesenjem derbiju, baš je teško zamisliti da Crvena zvezda ispusti ogromnih 11 bodova viška.

Pogotovo što više nema polovljenja učinka pre razdvajanja ekipa u dve kolone, pa crno-beli ne mogu i na taj način da se se primaknu komšijama.

Niko nije načisto u kolikoj meri će se na učinak ekipe odraziti odlazak ideologa svih uspeha nekadašnjeg prvaka Evrope i sveta u poslednje tri godine, Vladana Milojevića, ni kako će se ekipa snaći bez prodatog organizatora igre Marka Marina, ali čak ni na drugoj strani Topčiderskog brda nisu preveliki optimisti kada su u pitanju šanse Kup pobednika iz 2019. da se zarotira s braniocem krune na vrhu tabele.

Barem u internim razgovorima u Humskoj.

Mnogo atraktivnija i neizvesnija bi trebalo da bude borba za Evropu, jer više timova hoće i može u kvalifikacije za slabije i manje unosno UEFA takmičenje.

Tamo ima mesta za dva srpska predstavnika, tj. drugoplasirani i trećeplasirani sastav na kraju sezone (eventualno četvrti, ako je među Top 3 i osvajač Kupa), a trenutno je distanca između 2. (Partizan) i 7. (niški Radnički) 12 bodova.

Osim tima Save Miloševića (44), međunarodnim mečevima na leto nadaju se igrači i uprava Vojvodine (42), Čukaričkog (40), TSC-a (36) i Voždovca (35), pa su svi spram te ambicije „provetrili“ svlačionicu tokom minulog prelaznog roka.

Kako su svi do jednog skloni manjim ili većim oscilacijama ostaje da se vidi ko će od njih uspešnije eskivirati zamke loših dana, povreda, kartona…

Spartak i Mladost nemaju baš takvih aspiracija, ali će na sve načine gledati da izbegnu plej-aut. Napredak, takođe, pa u krugu ovih klubova valja tražiti vlasnike ono malo „nerazdeljenih“ viza za gornji dom.

Iz sadašnje perspektive, fenjeraška Mačva (osam bodova) i za nijansu „uspešniji“ Rad (11) deluju kao sigurni takmaci u grčevitom ratu za opstanak u eliti, u čemu bi trebalo da im se pridruže Inđija, Radnik, Javor i Proleter.

Sve ovo pod uslovom da ne bude nekih velikih prijatnih ili neprijatnih iznenađenja, odnosno da već viđeni gubitnici ne uskoče u kožu dobitnika ili ovi drugi toliko zaređaju sa kiksevima da ugroze bezbedne pozicije.

Čekajući VAR

Prošlog februara su članovi dva najviša ranga takmičenja, na sednici Skupštine Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije, izglasali primenu video tehnologije u suđenju na domaćim terenima, u oktobru je ta odluka formalizovana od strane najviših instanci Fudbalskog saveza Srbije, ali je pitanje kada će biti obezbeđeni uslovi za njenu primenu. U ovom trenutku, domaći fudbal nema infrastrukturna, kadrovska i finansijska rešenja za tako nešto, pa se čini nerealnim da počev od sledeće sezone ovdašnji arbitri proveravaju svoje odluke uz pomoć kolega iz specijalno opremljenih soba, što je tiha želja čelnika FSS.

Tabela Superlige

1. Crvena zvezda 55

2. Partizan 44

3. Vojvodina 42

4. Čukarički 40

5. TSC 36

6. Voždovac 35

7. Radnički (N) 32

8. Spartak 28

9. Mladost 25

10. Napredak 24

11. Proleter 20

12. Javor 20

13. Radnik 19

14. Inđija 14

15. Rad 11

16. Mačva 8

Parovi 21. kola

subota

Inđija – TSC 13.00

Čukarički – Crvena zvezda 14.30

Mladost – Voždovac 16.00

Napredak – Javor 16.00

Vojvodina – Proleter 18.00

Mačva – Rad 18.00

nedelja

Partizan – Radnik 16.00

Spartak – Radnički (N) 16.00

Samo jedna trenerska promena

Za divno čudo, superligaši se tokom zimskih ferija nisu trkali u promeni trenera, pa je novog šefa stručnog štaba dobila samo liderska Zvezda, jer se Vladan Milojević umorio od (ne)vidljivih pritisaka i uzeo poduži godišnji odmor do novog angažmana u inostranstvu. Prethodno je sedam klubova otpustilo šefove svojih stručnih štabova (Mačva, Inđija, Rad, Proleter, Radnički, Napredak, Radnik), od čega su dva (Rad, Radnik) to učinila dva puta od početka sezone 2019/20. do pauze. Što je, sve skupa, ispod višegodišnjeg proseka u vidu dvocifrenih otkaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari