Naredne sezone 25 trka u Formuli 1 1Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Prošle nedelje pojavile su se informacije o tome kako bi mogao da izgleda kalendar Formule 1 u sezoni 2024., posle susreta Stefana Domenikalija sa predstavnicima timova u Melburnu.

Osim prebacivanja pojedinačnih trka, sledeće godine bi trebalo da vidimo i novo povećanje broja trka – sa 23 na 25.

Gotovo sigurno će se sledeće godine u kalendar vratiti Kina, ali će se odustati od trke u belgijskom „Spa Frankošampu“, koji je jedva sačuvao svoje mesto i za ovu sezonu.

Koje će to još dve trke uskočiti u kalendar, kako bi se došlo do brojke od 25? Prema nepotvrđenim informacijama, to su najverovatnije Vijetnam i Južna Afrika, piše Sport Klub.

Start gradske trke u Hanoju bio je zakazan za 2020. godinu, ali su prvo pandemija, a potom i postupak protiv lokalnog promotera, koji je završio u zatvoru sa osuđujućom presudom za korupciju, sprečili takmičenje. Domenikali se u međuvremenu već sastao sa premijerom Vijetnama, pa je ideja o održavanju trke ponovo oživela. Pista će biti slična onoj u „Albert Parku“ u Melburnu – sa stalnim delom za boksove i uličnim deonicama, koje će biti deo piste. Osnovni deo staze je već spreman i u decembru su na njemu održane prve automobilske trke.

Južna Afrika je bila spremna da potpiše sporazum o startu trka Formule 1 još prošle godine, ali je projekat propao zbog pohlepe vlasnika čuvene lokalne staze „Kjalami“. Međutim, sada je vlada Južne Afrike očigledno spremna da podrži povratak Formule 1 u zemlju i razmatra se budžet od 50 miliona dolara, a deo novca biće iskorišćen za preuređenje poslednjeg sektora staze, koji ne ispunjava savremene bezbednosne uslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari