Nastavak rata ili pravljenje pauze za fudbal 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Dan pred meč delije oblepile Beograd plakatima s trenerom crno-belih u „ludačkoj košulji“, grobari tvrde da su gensek FSS i generalni direktor crveno-belih dogovorili opstrukciju crno-belih

Nekada su Crvena zvezda i Partizan pozajmljivali svoje fudbalere jedni drugima, a njihove pristalice u miru sedele jedni pored drugih na tribinama stadiona u Humskoj i LJutice Bogdana, ali je takav romantičarski pristup sportu i rivalstvu prohujao sa vihorom, ustupivši mesto međusobnoj zavisti, saplitanju, mržnji…

Pa, poslednji ovosezonski večiti derbi i(li) 167. epizoda ovog planetarno poznatog serijala ima prizvuk borbe na fudbalski život i smrt, jer će njenom pobedniku (ako ga bude) gotovo izvesno pripasti slava, šampionski primat, gomila novca od kvalifikacija za Ligu šampiona… i zadnja reč u žestokom verbalnom ratu ovog proleća.

Sa dva boda viška od prošlog kola, crveno-beli bi pobedom pretvorili u pepeo trofejne ambicije komšija i produžili svoju dominaciju na dugih pola decenije. I obrnuto, crno-beli bi se rezultatskim brejkom u komšiluku vratili gde su bili većim tokom Superlige i „rezervisali“ povratak toliko čekanog trofeja na drugu stranu najfudbalskijeg brda u Srbiji.

– Ako smo bili hrabri na minus pet na prošlom derbiju, kada smo mogli da izgubimo titulu, zašto ne bismo verovali da na plus dva možemo da odigramo dobru utakmicu?! Ne, nema kalkulacija, utakmica ti sama nametne zadatke, inerciju… Ko uđe jače, ko dobija duele… Ti detalji prave prevagu na terenu. Igraćemo na isti način kao prošli put, ofanzivno sa kalkulisanim rizikom. Ništa neće biti promenjeno što se toga tiče, ali derbi je čudna utakmica. Mora da se vodi računa o svakom detalju… Oslonićemo se na naše navijače i na naš kvalitet – naglas razmišlja šef stručnog štaba domaćeg tima Dejan Stanković, svestan da bi i bod bio po meri lidera.

– Ne mogu da dajem prognoze, ali ako pobedimo imaćemo ozbiljnu prednost. Bukvalno ćemo imati servis za meč, da se izrazim na teniski način. Mi smo spremni za bilo koju njihovu opciju. Pokrili smo sve delove terena, oni su ozbiljna ekipa. Dobro se transformišu, krenu sa krilima, ali ta krila ulaze unutra i postaju špicevi. Mening je bio rame pomoći Rikardu u prošlom derbiju. Oni su jako ozbiljni, celo prvenstvo su bili prvi, ali mi smo se dosta pitali. Oni posle oduzete lopte kreću u rotacije, ne smemo da im ostavimo 50 metara prostora iza naših leđa… Očekujem da svi da budu na vrhuncu zadatka. Imam sve igrače na raspolaganju, njih 24. Znam tim, ali do utakmice imamo još dva treninga…

Mada se protiv njega već neko vreme vodi proces povodom javnog komentarisanja suđenja, a odluka nedeljama čeka, u Stankovićevoj derbijevskoj najavi nije bilo zapaljivih reči na tu temu.

– Ovo nije trka na 100 metara, ovo je maraton a tokom njega imate krize. Prevazišli smo sve poteškoće i došli do toga da se mi pitamo, na našem stadionu. Nećemo sigurno pasti na malim i tim nefudbalskim stvarima. Odrasli smo i vakcinisani ljudi. Znaju momci šta smeju, a šta ne smeju – kategoričan je strateg učesnika osmine finala tekuće Lige Evrope.

Pred prošli derbi postojao je opšti utisak da će „parni valjak“, na vrhuncu taktičke discipline i tranzicijskih moći, viđenih u dve pobede nas praškom Spartom protutnjati „Rajkom Mitićem“.

Sada preovladava pretpostavka da je Partizan toliko izranjavan i poremećen tadašnjom nemoći, potonjom surovom eliminacijom od Fejenorda, dva prvenstvena remija i sudijskim greškama na njihovu štetu da neće imati (pre svega, mentalne) snage za preokret na vrhu tabele.

– Derbi je važna utakmica, svaki je sudbonosan… Moramo da pobedimo, inače će biti veoma teško. Spremni smo na svaku njihovu rotaciju i način igre. Ne verujem da će nešto posebno menjati… Na žalost, ne igramo na našem stadionu. Svi igrači su spremni i motivisani, izlazimo u najjačem mogućem sastavu u ovom trenutku. Nemamo opravdanja, ne polemišemo, želimo da izađemo mnogo jače nego na prošli derbi. Jedva čekam da vidim kako će igrači odreagovati na sve što se dešavalo u poslednje vreme… – bilo je otprilike sve od klasičnih izjava Aleksandra Stanojevića u ovakvim prilikama, a onda su tok njegovog izlaganja usmerili skandalozni plakati kojima su navijači Crvene zvezde juče oblepili Beograd, a na kojima je trener crno-belih u „ludačkoj košulji“, uz natpis „Ne radi VAR“ i „Bio je penal“.

– Biću još luđi! Toliko sam lud za Partizanom, dajem sve od sebe, borim se. Samo mogu gori i luđi da budem ako se sve bude kretalo u pravcu u kom sad ide… Bave se oni već duže vreme mnome, to su ozbiljna propaganda i kampanja, žele da okrenu stvari na drugu stranu. Možete da kažete da imamo linč. Znate kako ide u politici, a oni to dobro znaju, šta znači kada nekog označite metom… Samo što meni to ne diže tenziju, niti me inspiriše, niti se plašim.

Šef struke slabije rangiranog tima podsetio je da se sve do „čuvenog Zvezdinog proleća“ nije žalio na suđenje.

– Ovde svi ćute. Ćuti Sudijska komisija, ćute sa Arene kad VAR ne radi. E, mora neko nešto da kaže. Ako ne kaže, onda je saglasan sa onim što se dešava… Mediji će da napišu da nas je sapleo Čukarički ili Napredak ili da smo se sapleli. Ne, nismo… I, ne, molim vam, ne želim da ovim mojim igračima dam bilo kakav alibi, nismo ga tražili ni u poslednjim derbijima. Idemo muški, viteški, da pokažemo sebe. Ne znam da li će se sutra pobediti ili ne, Zvezda je dobra ekipa i kvalitetno igra. Trebalo bi da provlada sportski duh, da bude muški derbi… Lepe me po plakatama, mogu da me sledeći put zalepe sa peharom.

Drugu nesvakidašnju reakciju izazvali su navijači Partizana, saopštenjem podeljenim pre konferencije za medije, gde se, između ostalog tvrdi da se početkom marta desio sastanak Zvezdinog generalnog direktora Zvezdana Terzića i genseka FSS Jovana Šurbatović, sa ciljem da se „Partizan na sve načine spreči da osvaja bodove“.

– Ne znam ko se šta dogovarao. Bavio bih se terenom i onim što zavisi od nas u određenom trenutku. Međutim, moramo da pomenemo da se nešto drugačije dešava u ovom delu sezone – zaključio je Stanojević.

Obostrano omrznuti sudija Jovanović

I pre nego što je Sudijska komisija Fudbalskog saveza Srbije, prema opštim očekivanjima, delegirala Srđana Jovanovića za glavnog sudiju 167. večitog derbija komšije sa Topčiderskog brda počele su da vrše pritisak na delioca pravde u duelima Lige šampiona i Lige Evope, koga njegov esnaf vidi i na Svetskom prvenstvu u Kataru. Bez obzira što je odlično obavio posao u njihovom februarskom okršaju i načinio malo grešaka u svoja ostala dva takva „dirigovanja“ navukao je dupli gnev. Crveno-beli su prvo tražili njegovo izuzeće, pa ga javno targetirali kao partizanovca, preko koga najuticajniji ljudi FSS – iako su među njima dvojica zvezdaša i njihovih eks članova – pokušavaju da spreče novu titulu u LJutice Bogdana. Zbog toga što je Zvezdi poništio regularan gol pri rezultatu 0:0 u izgubljenom 161. megdanu sa prvim susedima. Predsednik crno-belih Milorad Vučelić nije se bavio njegovim likom i delom, niti mu je pomenuo ime u nedavnom intervjuu, ali je posle remija sa Čukaričkim u prošlom kolu, tj. neopravdanog nedosuđivanja crvenog kartona za protivničkog fudbalera od strane sudije Novaka Simovića, izjavio „očekujem da sudija da gol u derbiiju“. Iako je vrlo lako mogao pretpostaviti da će pištaljka biti dodeljena čoveku čije su odluke toliko iznervirale Sava Miloševića u porazu od Vojvodine, u sezoni 2020/2021, da mu je pokazan crveni karton, a on šutnuo flašicu vode odlazeći sa terena i već sutra završio trenerski posao u klubu iz Humske, u čijem saopštenju su događaji iz Novog Sada opisani kao „brutalna krađa“.

Kako kontrolisati štetu

Imajući u obzir tradiciju njihovih sukoba i trenutnu tenziju među delijama i grobarima, čiji intenzitet nije ovakav bio još od 2017. godine kada je Partizan u foto-finišu poslednji put prvi prošao kroz ciljnu ravninu, biće pravo čudo ako ne dođe do velikih fizičkih obračuna na „Rajku Mitiću“ i na ulicama, prekida meča, povređivanja… i svega čega smo se toliko puta nagledali od 90-ih naovamo. Samo ako policija bude dovoljno brojna i dobro navođena netrpeljivost na tribinama neće eskalirati u neko veće zlo, jer korišćenje pirotehnike i uništavanje stadionske imovine ide u rok huliganske službe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari