Ne nasedamo na provokacije 1Foto: STARSPORT

Uprkos tendenciji stavljanja meča Srbije i Švajcarske u širi, politički i nacionalni kontekst naši fudbaleri ne žele da se služe retorikom ključnih aduta glavnog im protivnika u borbu za mundijalsku osminu finala – DŽerdana Šaćirija i Granita DŽake, po njihovom priznanju, ovog puta, specijalno motivisanih zbog toga što dolaze sa Kosova.

– Lepo je rekao Mitrović „Ako su tolike patriote, ne znam što ne igraju za tu zemlju?“, ali ne bih previše ulazio u te nefudbalske stvari. Bili bismo mnogo naivni kada bismo naseli na to. Fokusiraćemo se na nas. I mi želimo da damo sve od sebe i pobedimo – kaže srpski vezista Luka Milivojević.

Kapiten engleskog Kristal Palasa bio je jedan od boljih u pobedi nad Kostarikom, ali ne zanosi se da će lideru E grupe biti lakše u petak.

– Kvalitetniji su od Kostarike. Međutim, ovo može da bude lakša utakmica od prve. Zavisi kako uđemo u nju. Švajcarci igraju u top klubovima. Nije mala stvar uzeti bod Brazilu, mada, realno njihovom golu je prethodio faul. Jaki su u prekidu, moramo da ih respektujemo, ali mi smo još opasniji. Još da budemo kompaktni kao u prošloj utakmici i u kvalifikacijama, mada svi pričaju samo o našoj timskoj igri od nedelje – kaže Milivojević i nada se da će on i Nemanja Matić ponovo uspeti da organizatora igre Sergeja Milinkovića-Savića rasterete posla u defanzivi, a bočni saigrači naći načina da iskoriste rupe u presingu rivala.

Jednom od krilnih vezista Dušanu Tadiću još je u glavi berićetna premijera.

– Lakše se diše sada. Znali smo da je prva utakmica jako bitna, da će nam mnogo olakšati put. Sad pokušavamo da analiziramo šta su bile dobre, a šta loše stvari. Iskreno, mislim da je naša organizacija igre bila mnogo dobra. Bili smo prava takmičarska ekipa sa dobrom organizacijom. Teško nas je bilo probiti, a bili smo i dosta opasni. Naravno, neke stvari smo mogli i bolje da rešimo. Može sve to još mnogo bolje.

Predstojećih 90 minuta sa Švajcarcima su prilika da se još jednom s reči pređe na dela. I eventualnom pobedom ostavi konkurencija da se bori za drugo mesto.

– Zakomplikovali su nam situaciju tim remijem, ali najbitnije je da mi uzmemo bodove. Pokušavamo da se koncentrišemo samo na nas. Ako pobedimo u petak u drugom smo krugu – zna najbolju računicu prvotimac engleskog Sautemptona, inače mišljenja da Brazilac Nejmar previše kuka kada se žali na brojne faulove tima Švajcarske.

Žoze Murinjo: Jaka i zrela Srbija

– Srbija je je dobro izgledala protiv Kostarike. Ima dobre, jake i zrele igrače, koji zaista žele da uspeju. Znam nekolicinu njih, znam kakav je njihov duh. Mnogo sam puta razgovarao sa Nemanjom Matićem o Svetskom prvenstvu, o tome kako se osećaju, koliko im je stalo – stav je Matićevog čuvenog šefa iz Mančester junajteda, za čiji pojam veće šanse za prolaz ipak imaju Brazil i Švajcarska.

Šaćiri: Nikoga se ne plašimo

– Sada su fokus i pritisak na Srbiji. Mi znamo naše sposobnosti, imamo odlične igrače koji godinama igraju u najjačim evropskim ligama i verujemo u pozitivan rezultat. Protiv Brazila i pre toga u prijateljskom meču sa Španijom, pokazali smo koliko možemo. Optimisti smo i mislimo da uz dobre partije u preostala dva meča možemo do nokaut faze – smatra švajcarski fudbaler iz Stouka, koji je u ranijim prilikama potencirao svoje rođenje u Gnjilanu (Kosovo).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari