Neizvesno još samo ko ispada 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Utakmicama 26. kola, koje je otvoreno sinoć duelom između Splita i Zadra, a završava se u ponedeljak duelima Crvena zvezda – FMP (18.00) i Budućnost – Borac (21.00) zvanično se završava ligaški deo regionalnog košarkaškog takmičenja.

Ipak, zbog velikog broja odloženih utakmica u decembru i januaru, preostalo je da se odigra još 12 mečeva. Čelnici Lige moraju da pronađu termine za njihovo odigravanje do 30. aprila, kada počinje „preliminarna runda“ plej-ofa, u kojoj će se sastati ekipe koje su ligaški deo završile od trećeg do šestog mesta. Bolje iz ovih mečeva dočekuju Crvena zvezda i Partizan a prvi mečevi polufinala na programu su 18. maja. Finalna serija, koja se igra na tri dobijena meča, kreće 30. maja.

Partizan se trenutno nalazi na vrhu tabele, ali su crno-beli odigrali dve utakmice više od Crvene zvezde, tako da će crveno-beli ligaški deo sezone najverovatnije završiti na prvom mestu.

Poznati su i svi učesnici preliminarne runde plej-ofa, a to su Budućnost, Cedevita, Igokea i FMP. Podgoričani i Ljubljančani će sigurno biti na pozicijama tri ili četiri, neizvesno je samo kako će biti raspoređeni. Veće šanse za treće mesto ima Cedevita Olimpija iako Budućnost treba da odigra još četiri utakmice, od toga je jedno gostovanje „davljenicima“ iz Splita, drugosolidnom FMP-u, a dočekuje Borac i Crvenu zvezdu.  Cedevita gostuje FMP-u, čeka Cibonu i Borac, odnosno igra sa ekipama koje nemaju rezultatski imperativ. Podgoričani su bolji u međusobnom skoru pa će se tu borba voditi do poslednjeg trenutka.

Svakako će i jedni i drugi imati prednost domaćeg terena protiv šestog odnosno petog u prvom krugu plej-ofa koji se kao i polufinale igra na dve dobijene utakmice.

Opstanak teoretski još nisu obezbedili Mega i Borac, Zadar je za nijansu više „ugrožen“, ali se prava borba za goli život u ABA 1 ligi vodi između Splita i Krke. Splićani su pobedom protiv Mege u 24. kolu umnogome sebi olakšali posao, ali su potom izgubili od FMP u prošlom kolu. Imaju i bolji međusobni skor od ekipe iz Novog Mesta. U poslednjem kolu dočekuju Zadar a imaju i zaostalu utakmicu u Zagrebu protiv Cibone.

Zadrani, koji imaju lošiji međusobni skor u duelima s Krkom, status prvoligaša propustili su da overe u prošlom kolu jer su izgubili na svom parketu protiv Mege, ali im predstoje dueli sa Studentskim centrom u dvorani „Krešimir Ćosić“ i gostovanje Ciboni. Krka mora da pobedi sve tri utakmice do kraja da bi se ičemu nadala, a igra u gostima sa Mornarom, Cibonom i Igokeom.

Jedna od pomenute dve hrvatske ekipe će najverovatnije u baraž za opstanak sa drugoplasiranim iz ABA 2.

Aca Lukas iselio Partizan

Košarkaši Partizana će odloženi meč 17. kola ABA lige protiv Cibone igrati 15. aprila u dvorani „Aleksandar Nikolić“ zato što će dan ranije u „Areni“ biti održan koncert estradnog umetnika Ace Lukasa. S obzirom da binu i opremu za koncert nije moguće ukloniti za jedan dan crno-beli će Zagrepčane dočekati u „Pioniru“. Pojavile su se informacije da bi meč mogao da se odigra u dvorani „Ranko Žeravica“, ali su šanse za to minimalne jer je kapacitet legendarne „Hale sportova“ manji od broja pretplatnih karata koje su crno-beli prodali pre početka sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari