Neka bude repriza tokijskog finala 1 EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Nova postava vaterpolo reprezentacije Srbije borbu za superfinalni turnir Svetske lige počinje duelom sa Grčkom, koju su Delfini pobedili u finalu Olimpijskih igara.

Drastično, ali planski podmlađena vaterpolo reprezentacija naše zemljee ove sezone plivaće u okeanu obaveza, obzirom da će je nehumano isprepletani kalendari takmičenja Evropske i Međunarodne plivačke i vaterpolo federacije celo proleće i leto bacati sa jedne na drugu obalu, a selektor Dejan Savić za vreme tih plima i oseka tražiti, u datim trenucima, idealni sastav, igru i rezultate.

Počev od završnice evropskog dela kvalifikacija Svetske lige (28-30. april), gde će naslednici osvajača svih postojećih titula – Filipa Filipovića, Andrije Prlainovića, Stefana Mitrovića, Milana Aleksića, Miloša Ćuka, braće Duška i Gojka Pijetlovića nagovestiti i sebi i javnosti šta bi mogli da im budu dometi u budućnosti.

Nije realno da mlađi starosedeoci Dušan Mandić, Nikola Jakšić, braća Strahinja i Viktor Rašović, Nikola Dedović, „matori“ Branislav Mitrović, Đorđe Lazić i njihova ispomoć odmah zaplivaju na trofejnom talasu najuspešnije generacije našeg vaterpola svih vremena – možda i nikada ne dostignu njen nivo – ali ne treba uopšte sumnjati u to da će u skladu sa nasleđenim šampionskim vaspitanjem gde god da se pojave „pucati“ visoko.

Makar im rival bio i aktuelni olimpijski vicešampion Grčka, kog je prethodna družina potopila u prošlogogodišnjem finalu u Tokiju (13:10) i odbranila zlato iz Rio de Žaneira 2016. godine. Ovog puta je ulog polufinale Fajnal-ejta u Podgorici, gde „plave delfine“, ako ovog četvrtka u crnogorskoj prestonici izrone pobedu, čeka bolji iz duela aktuelnog evropskog šampiona i tokijskog osvajača bronze – Mađarske i vlasnika srebra na poslednjem kontinentalnom i planetarnom šampionatu – Španije.

U druga dva četvrtfinala sastaju se branilac trojefa Svetske lige – Crna Gora i domaćin Superfinala SL – Francuska, plus vaterpolo sile Hrvatska i Italija. U Strazburu ima mesta samo za tri ekipe, s tim da su Francuzi direktni učesnici, a ranije su se zadnje faze domogli Australija, SAD, Brazil i Kanada.

 

 

Raspored mečeva četvrtfinala

četvrtak

Hrvatska – Italija 15.00

Mađarska – Španija 17.00

Crna Gora – Francuska 19.00

Srbija – Grčka 21.00

 

Jelenić doveo Mitrovića u VSS

Iako još nije završio klupsku karijeru, penzionisani trofejni reprezentativac Stefan Mitrović, ispred Partizana čiji je član uprave, sastavio je kandidaturu za predsednika Vaterpolo saveza Srbije, da bi par dana pre izborne Skupštine VSS odustao od trke sa Viktorom Jelenićem. Međutim, novi (stari) kormilar nacionalne organizacije ga je priključio svom timu.

– Mitar će da bude potpredsednik. Dao sam mu odrešene ruke u kreiranju akcija za još bolji Savez. Ima blistavu igračku karijeru, verujem da će imati i funkcionersku. Razgovaraću i sa Milanom Aleksićem, da vidim kakvi su mu planovi – rekao je Jelenić u intrevjuu Sportskom žurnalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari