Nekada pismo u Jelisejsku palatu, danas pod zastavu SAD: Da li je NBA zvezda Džoel Embid izigrao Emanuela Makrona? 1Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Džoel Embid (30), centar Filadelfije, dobitnik priznanja MVP za prošlu sezonu u NBA, jedan je od 12 igrača koji će braniti boje američke reprezentacije na olimpijskom košarkaškom turniru ovog leta.

Da li je, prihvatajući poziv selektora Stiva Kera, izigrao poverenje francuskog predsednika Emanuela Makrona?

Francuska novinska kuća RMC sport došla je u posed pisma koje je Embid poslao u Jelisejsku palatu 28. oktobra 2021.

U njemu se nedvosmisleno izražava želja NBA zvezde da igra za reprezentaciju Francuske, a i ljubazno se moli za Makronovu podršku za dobijanje francuskog državljanstva.

Embid je pasoš zaista i primio 2022.

 

U pismu se kaže:

„Gospodine predsedniče,

Znam za Vaše interesovanje za košarku i za sport uopšte, što služi Francuskoj na čast. Ali, ne obraćam Vam se da bih govorio o svojoj sezoni u NBA i o svojoj liderskoj težnji da sa Filadelfijom budem šampion. Pišem Vam iz drugog razloga. Ja sam Kamerunac, ali sam veliki deo detinjstva i mladosti osim u SAD proveo i u Francuskoj, gde imam mnogobrojnu rodbinu. S velikom radošću se sećam letnjih raspusta koje sam provodio u Parizu. Zato je moja nepodeljena želja da igram za Francusku. Obavio sam razgovore sa Košarkaškom federacijom Francuske, a i poslao sam svoj dosije Ministarstvu unutrašnjih poslova da bih pokrenuo postupak za dobijanje državljanstva. Nikada nisam bio reprezentativac nijedne zemlje. Bila bi mi velika čast da predstavljam Francusku na Olimpijskim igrama na njenom tlu. Najiskrenije Vas molim da se zauzmete za mene i za naš zajednički cilj“.

Međutim, Embid je jednom izjavio za „Ekip“ i ovo:

„Nikada nisam rekao da ću igrati za Francusku već da je to jedna od opcija. Kamerun je moj prvi izbor, ali neću biti jedini koji se pita za izbor selekcije. Moj tim Filadelfija je uložio u mene 150 miliona dolara i mora da se čuje i njegovo mišljenje. Opcije su, dakle, i Francuska i SAD“.

Boris Dijao, menadžer francuske reprezentacija, bivši NBA igrač, rekao je svojevremeno da Embid planira da igra za „galske petlove“ čim dobije državljanstvo.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju Amerikanci su uzeli zlatnu medalju četvrti put uzastopce, ali su ih Francuzi savladali u meču u grupi (83:76).

Tada se Embid oglasio na društvenoj mreži Tviter (danas Iks).

Poručio je: „Napred plavi“.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari