Neke pobede više vrede i nikad ne blede 1Protiv Partizana se ne može: Košarkaši Novog Pazara Foto: Prvoslav Lešević

Kakva je to liga ako u njoj nisu Crvena zvezda i Partizan i mogu li se pobede malih i uslovno malih klubova nazvati trijumfima, a da u nekom od četiri najpopularnija sporta (fudbal, košarka, odbojka, rukomet) na pleća nisu oboreni beogradski velikani?

Odgovor na ovo pitanje bio bi krajnje jednostavan. Postoje i drugi klubovi i pobede nad njima ponekad vrede i više od onih koje su ostvarene protiv crveno i crno – belih, ali slađe nisu i ne mogu da budu. Novi Pazar i beogradski Partizan imali su prvenstvene duele na rukometnom terenu tokom 80 – ih godina prošlog veka, međutim, kako je do njih dolazilo van najjačeg ranga oni neće biti deo ovog pregleda.

Do 2014. godine zvanične duele sa Crvenom zvezdom i Partizanom imali su samo fudbaleri Novog Pazara. Prvi je odigran u šesnaestini finala Kupa SR Jugoslavije, Crvena zvezda je 30. avgusta 1995. godine u Beogradu bila ubedljiva 6:1 (3:0). Dres Novog Pazara, između ostalih, nosili su Ugljanin, Dimić, Kurti, Pudarić (strelac jedinog gola), Bišević, Kolari, Vuksanović i Krišanović, na drugoj strani bili su Rambo Petković (tri gola), Perica Ognjenović (dva), Darko Kovačević (jedan), NJeguš, Sakić, golman Milojević. Prvo gostovanje u zvaničnoj utakmici, prijateljskih je bilo tokom 80-ih godina, jednog od dva domaća fudbalska giganta u Novom Pazaru dogodilo se 28. oktobra 2009. Crvena zvezda je golom Jevtića u 16. minutu pobedila u osmini finala Kupa Srbije 1:0. I prva zvanična utakmica Partizana sa Novim Pazarom dogodila se na fudbalskom terenu, na debiju Novopazaraca u Superligi Partizan je u Beogradu, 13. avgusta 2011. godine, slavio sa ubedljivih 5:0. Prvo gostovanje Partizana u trci za neki od trofeja zbilo se 21. septembra 2011. godine u 1/16 finala fudbalskog Kupa Srbije, rezultat 3:0 za crno – bele (Tomić, Ilić i Vukić).

Novi Pazar je protiv Crvene zvezde i Partizana u četiri najpopularnija sporta ukupno odigrao 66 prvenstvenih, plej – of i kup utakmica. Bilans je 18 pobeda, šest fudbalskih remija i 42 poraza. Ovakvom skoro najviše su doprineli odbojkaši sa 12 trijumfa, četiri su dodali rukometaši i dva fudbaleri. Sedam pobeda Novi Pazar je ostvario u Beogradu, pet odbojkaških i dve rukometne. Četiri puta pobeđeni su odbojkaši Partizana, dvaput rukometaši crno – belih, dok je jedina pobeda nad Crvenom zvezdom van Pazara odbojkaška iz 2017. godine.

Novi Pazar je mnogo uspešniji u odmeravanju snaga sa Partizanom, s crno – belima novopazarski klubovi su se sastali 34 puta, naspram 32 duela protiv crveno – belih. Skor je 12 pobeda, pet remija i 17 izgubljenih utakmica, dok je protiv Crvene zvezde ubeleženo šest pobeda, jedan nerešen ishod i 25 poraza.

Tek od 2014. godine i dolaska odbojkaša u elitnu ligu krenuli su da se množe dueli Novog Pazara sa beogradskim velikanima, da bi u ovoj sezoni imali rekordnih 16 mečeva. Skor je fenomenalan – osam pobeda i osam poraza. Do identičnog bilansa stiglo se najviše zaslugom rukometaša i odbojkaša. Rukometni sastav je dobio četiri, a izgubio dve, s tim da je taj bilans mogao da bude još bolji da nije bilo nesrećno primljenog gola protiv Crvene zvezde u Beogradu, i to na isteku vremena. I gol – poen razlika je u korist plavih 173:167. Od sedam odbojkaških duela sa večitim rivalima iz Beograda četiri su završena pobedom Novog Pazara, tri su izgubljena. Od pet mečeva sa crno – belima četiri su pripala Novopazarcima, uz set razliku 13:6 za plave, dok su oba duela od Crvene zvezde izgubljena, pri čemu je osvojen samo jedan set.

Najveći broj derbija u istoriji takvih duela beleži se u odbojci. Sa Crvenom zvezdom i Partizanom odigrano je ukupno 30 mečeva. Ostvareno je 12 pobeda i 18 poraza. Zanimljivo je da Novi Pazar sa Partizanom ima pozitivan skor, osam pobeda i šest poraza, dok to nije slučaj sa Crvenom zvezdom, četiri pobede i 12 izgubljenih duela. Međutim dvema pobedama nad crveno – belima došlo se do najvećih uspeha u istoriji kluba. U sezoni 2017/18 osvojen je prvi Kup Srbije posle mitske borbe u polufinalu i trijumfa u Pendiku 3:2. Sledeće godine trofej je odbranjen pobedom u Lazarevcu protiv istog rivala u verovatno najboljoj igri jednog tima ikada u Kup finalima (3:0).

Debitantska sezona rukometaša u Superligi bila je uspešna po svim parametrima, pa i u odmeravanju snaga sa Crvenom zvezdom i Partizanom. Ukupan rezultat je 4:2, s tim da su rukometaši za sada jedini novopazarski klub koji je prvu prvenstvenu pobedu ikada upisao protiv Partizana, i to u Beogradu (26:24). Da nije bilo onog neverovatnog gola Stošljevića u meču sa Crvenom zvezdom u Beogradu bilans bi bio još pozitivniji. Novopazarci su dva puta pobedili crno – bele u Beogradu, posebno značajna je ona iz plej – ofu 33:26.

Od košarkaša se nije ni očekivalo da mogu da sruše silni Partizan. Ako su u nekom sportu večiti rivali kao grom jaki, to je košarka. Ove sezone voljom žreba Novi Pazar se tri puta sastao sa Partizanom, sa Crvenom zvezdom fortuna ga nije spajala. Sva tri su izgubljena, najubedljivije je bilo u četvrtfinalu Kupa 102:72.

Za kraj smo ostavili fudbalske praznike. Iako ih više nema i ko zna kada će do njih sledeći put doći još se pamte i prepričavaju. Uostalom fudbaleri su bili prvi koji su načeli dva velika kluba. U prvenstvenim i kup duelima Novi Pazar ima mnogo bolji skor sa Partizanom, protiv koga je odigrano 13 utakmica (jedna pobeda, pet remija i sedam poraza), uz gol razliku 13:28, Crvenoj zvezdi na crtu se izlazilo 14 puta (jedna pobeda, jedan nerešen ishod i 12 poraza i gol razlika 7:36).

Bio je 4. april 2015. godine, Crvena zvezda sa Nenadom Lalatovićem na klupi i sa sadašnjim reprezentativcima Rajkovićem, Lazovićem i tada 17 – godišnjim Lukom Jovićem došla je na Gradski stadion sa minusom od dva boda iza lidera Partizana. Trener Milorad Kosanović i strelci Predrag Pavlović u 15. i Marko Jevtović u 70. minutu (jedanaesterac) na taj način upisali su se u anale novopazarskog sporta kao prva ekipa koja je u jednom od četiri najpopularnija sportu srušila u prvenstvenom megdanu nekog od dva velikana domaćeg sporta.

Nije se dugo čekalo da padne i drugi veliki – Partizan. Bilo je to 1. avgusta iste godine. Vođen trenerom Petrom Kurćubićem, Novi Pazar je u retko zanimljivoj utakmici na Gradskom stadionu pobedio sastav koji je izveo trener Zoran Milinković sa 3:2. Opet je jedan gol Novog Pazara stigao sa bele tačke (Predrag Pavlović u 22. minutu), preostala dva postigao je u 27. i 72. minutu Stefan Aškovski. Zajednički imenitelj za ove trijumfe je sudija, oba je kao glavni delilac pravde vodio Vlado Glođović iz Vrbasa.

Sledeće sezone još jedan novopazarski klub dobija za rivala Crvenu zvezdu. Dosadašnji član futsal lige Srpska iz Beograda prišao je sportskom društvu Crvena zvezda, tako da će i KMF Novi Pazar prvi put u svojoj istoriji imati duel sa jednim od dva večita rivala.

Susreti u ovoj sezoni

Košarkaši Novog Pazara sa dva beogradska kluba mogu se sastati samo ukoliko u KLS zauzmu jedno od prvih osam mesta. U tom slučaju u aprilu i maju naredne godine došlo bi do sigurnog duela sa jednim od ova dva kluba u Superligi Srbije, možda i sa oba ukoliko bi u jednoj od dve superligaške grupe zauzeli prvo ili drugo mesto.

Kako još uvek nije određen raspored u odbojkaškoj Superligi nije ni poznato kada će doći do duela sa dva beogradska kluba. Rukometaši već u prvom kolu Superlige, najverovatnije 14. septembra, dočekuju Crvenu zvezdu, a 14 dana kasnije u okviru 3. kola u Pendik stiže Partizan. Revanši u Beogradu su 12. i 14. kolu, najverovatnije u februaru, eventualno martu. Ove sezone Prva futsal liga bogatija je za novi klub – Crvenu zvezdu. Žrebom je odlučeno da će se prvi zvanični meč Novog Pazar i Crvene zvezde odigrati u 5. kolu, utakmica će se igrati između 18. i 20. oktobra u Beogradu, crveno beli u Pendik dolaze u 14. kolu, 9. marta 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari